1 Ostatnio edytowany przez Kordzik (2015-01-13 21:10:40)

Temat: Ciekawe rozwiązanie sprzęgła

Fajny zestaw cena niestety z dupy.

[url]https://www.youtube.com/watch?v=86qN3anUTy8[/url]

Zna ktoś może jakiś patent na zmiękczenie dźwigni sprzęgła w ktm, nie mogę znaleźć żadnych innych patentów z dłuższą dźwignią itp.. Może wymiana standardowej pompy w EXC 2006 Brembo na coś lepszego?? Nie wiem czy się da i np. po założeniu magury na olej będzie to hulało jak należy??

Będę wdzięczny za sugestie

pzdr
Kordzik

KTM 690 Enduro,   KTM EXC 200 :)

2

Odp: Ciekawe rozwiązanie sprzęgła

Pompa sprzęgła z mniejszą średnicą tłoka?

Yamaha WR 250F - chyba się starzeje.
Husaberg TE 250
Husaberg FS 570 sztos
EXC 525 mianowicie, dość dobry. LC4 640 badziewie, do badziewia.

3

podbij do raka on cos zrobil ze sprzeglo chodzi jak bez oleju albo poszukaj w jego postach ajkis tydzien temu o tym pisal

ktm 640 06r

kiedys exc 2x525  2x450 lc4 640 xt600

4

Jestem :-)
Patent prosty. Rozne kombinacje juz robilem, ale najlepszy sposob to wymiana sprezyn sprzęgła na oryginalne, bo byc moze masz wsadzone zamienniki a one chodza ciężko w h.j, oraz oraz radze delikatnie zeszlifowac rowki w koszu sprzeglowym, ale na prawde z czuciem i delikatnie. Ja ostatnio to zrobilem i zadna wymiana pompy tego nie dala, teraz jest igla.

EXC 525 : XTZ 660 : TXT 250

5

raku napisał/a:

Jestem :-)
Patent prosty. Rozne kombinacje juz robilem, ale najlepszy sposob to wymiana sprezyn sprzęgła na oryginalne, bo byc moze masz wsadzone zamienniki a one chodza ciężko w h.j, oraz oraz radze delikatnie zeszlifowac rowki w koszu sprzeglowym, ale na prawde z czuciem i delikatnie. Ja ostatnio to zrobilem i zadna wymiana pompy tego nie dala, teraz jest igla.

Dzięki za odpowiedź raku. W takim razie kupię sprężyny bo w terenie ręka po pół godziny odpada. Zaczęło się jak założyłem kosz talona. Ale kosz nie ma chyba wpływu. Może sprężyny za mocno poskręcane albo jakieś akcesoryjne. Sprawdzę temat.

pzdr
Kordzik

KTM 690 Enduro,   KTM EXC 200 :)

6

kosz może mieć wpływ - wystarczy, że ma płytsze zagłębienie na sprężyny i te automatycznie robią się mocniej ściśnięte...

MOTOFREAK - BARTOSZ KOWALEWSKI - Serwis motocyklowy inny niż wszystkie
myjka ultradźwiękowa
https://motofreak.waw.pl/
Aprilia SXV 450

7

Kiedyś w DRZ wymieniłem sprężyny na akcesoryjne twardsze niby i klamka była bardzo twarda. Łapa bolała po dniu jazdy.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

8 Ostatnio edytowany przez raku (2015-01-14 10:54:50)

No te zamienniki hujowe fest, robią je z grubszego drutu widać gołym okiem i są twardsze, wystarczy w palcach scisnąć i czuć różnice, a później piszą że ''wzmocnione'' :D i że dłużej wytrzymują. Ja moge wymieniać sprężyny co dwa miesiące, ale musze mieć lekko chodzące sprzęgło bo w terenie to bardzo ważne. Teraz bezproblemowo jednym paluszkiem hula i od razu długie podjazdy robią się przyjemnijsze :)

Tak na marginesie, irytujące są te pytania anty spamowe jak musze odpowiadać na takie samo 8 razy pod rząd...

EXC 525 : XTZ 660 : TXT 250