1

Temat: Wideorejestrator

Zamierzam zakupić wideorejestrator i trochę mam obawy jak taki dowód później jest respektowany przez policje czy sądy w naszym kraju, jak już przyjdzie co do czego? Czy u nas są z tym jakieś problemy? Czy ktoś już wykorzystywał zapisy z wideorejestratora w takiej sytuacji?

Co do samego wideorejestratora, to trochę już się naszukałem w sieci i czytam opinie od kilku dni :) najlepiej wygląda kamerka Fergusona, taki model [url=http://ferguson-digital.eu/pl/rejestratory-samochodowe/464-ferguson-eye-drive-shd100.html]www.ferguson-digital.eu/pl/rejestratory-samochodowe/464-ferguson-eye-drive-shd100.html[/url]. Chyba się na nią zdecyduję, bo w wielu miejscach czytałem, że ma super jakość nagrań i wiele detali widać na nagraniach. Ale zakup zakupem, a nie chciałbym wydawać pieniędzy jeśli później jak będzie miała się przydać, to np policja uzna, że nie respektują tego typu dowodów. Mam nadzieję, że tak nie będzie?

2

Odp: Wideorejestrator

Proponuję Ci do tego kupić nawigację z mega dużym ekranem, CB radio z dużą anteną, będziesz miał wypas :), tylko jeździj przepisowo aby kto inny Cię nie nagrał :). Rozbrajają mnie tacy ludzie co obstawią się zabaweczkami dookoła i wszędzie patrzą tylko nie na drogę, no i oczywiście ciągnący kolumnę samochodów za sobą

Husqvarna FS 450 nr 99, CRF250R nr 999

3

Nie rozumiem tych zarzutów. Nie mam nawigacji, jak potrzebuję to sobie telefon włączam, CB też nie posiadam, taksówkarzem nie jestem więc kolumny samochodów za sobą nie ciągnę. Nie widzę nic złego w posiadaniu wideorejestratora. Mam tylko wątpliwość czy będzie można go wykorzystać jak przyjdzie co do czego.

4

Wykorzystać zawsze można, respektują nagrania z youtube to z rejestratora też przejdzie. Tylko jak masz zamiar nagrywać ludzi którzy łamią przepisy/cię wkurzają to lepiej puknij się w głowę. Jeśli ma służyć tylko jako dupochron przy kolizji to ok.

5

jako dowód w sprawie będzie uznane, o ile poziom szczegółowości jest wystarczający. Nie przejdzie np kwestia prędkości o tak z opcji GPS - bo nie homologowane, bla bla bla.

Zakładająć, że zatrzyma Cię Policjant na hulajnodze i powie Ci - Panie jechałeś 100 na 60 i moja ISKRA2 się nie myli, to

- generalnie nagranie i zapisana na nim Twoja prędkość nic nie znaczą, dopóki biegły sądowy, po przedstawieniu filmiku, zrobienia dokładnej analizy (np sprawdzenie jak szybko mijasz słupki, pasy czy inne charakterystyczne obiekty) - oceni Twoją prędkość i na tej podstawie możesz wygrać...

Wg mnie rejestrator za 140 zeta z allegro w zupełności wystarczy.

MOTOFREAK - BARTOSZ KOWALEWSKI - Serwis motocyklowy inny niż wszystkie
myjka ultradźwiękowa
https://motofreak.waw.pl/
Aprilia SXV 450

6

Ja na co dzień jeżdżę ciężarówką i wideo rejestrator mam przyklejony na szybie. Od 4 miesięcy nie miałem żadnego specjalnego nagrania z którym mógłbym pójść na policję lub pokazać to na YT. Jednak mam znajomego, który bardzo często wrzuca właśnie coś na YT (uniknięcie stłuczki lub śmieszne sytuacje). Kilka razy pseudo kierowcy zajechali mu drogę (nie wiem czy zgłaszał to na gliny czy nie) ale z tyłu naczepy na zderzaku z literek samoprzylepnych zrobił napis "Samochód wyposażony w wideo rejestrator". Od tamtego czasu mówi, że ma "spokój" w okół auta. Jednym to nie potrzebne, dla innych to gadżet. Ja mam, nie przeszkadza mi w prowadzeniu auta a jeśli będzie potrzeba to na pewno nagranie wykorzystam. Pozdro

.... kierunek, redukcja, but i na lewy!