1

Temat: Honda FMX 650, manetka, odkręcona do połowy - przerywa

Witam zakupiłem dzisiaj Hondę FMX 650, w zasadzie to od kolegi użytkownika tego forum, ale nie będę pisał jaki jest jego nick. Kiedy oglądałem moto względnie wszystko było ok, przejechałem się ale delikatnie bo za bardzo nie było gdzie. Pu kupnie ruszyłem w trasę do domu no i pojawił się problem - gdzieś mniej więcej od połowy obrotów, nie ważne na jakim biegu czy może luzie, FMX przerywa, dźwięk jakby podobny do odcięcia, ale odcięcie to nie jest bo moto mimo wszystko ledwo co ale jeszcze się rozpędza. Ma ktoś jakieś pomysły co to może być?

Husqvarna TE/SM 610i.e

2

Odp: Honda FMX 650, manetka, odkręcona do połowy - przerywa

Ja mam pomysł żebyś podał nicka tego kolegi. A co do motóra to pewnie gaźnikowa sprawa.

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"

3

gierwi napisał/a:

Ja mam pomysł żebyś podał nicka tego kolegi

Cześć

Silnik wliczając gaźnik są cacy i tutaj nie ma się do czego doczepić. Trzeba szukać po kablach, kiedyś stanąłem i myslałem, że padła świeca, bo efekt był jak przy zalaniu, ale w domu sprawdzajac po każdym kabelku okazało się, że wypiął się kabelek od cewki. Moim typem przy tym przerywaniu był moduł zapłonowy, zacznij od tego. Nie musi być padnięty, a może być tak jak przy w/w sytuacji

READY TO >> TERROR

4

Ehh 13, to chyba jednak pechowy dzień. Byłem u kolegi, próbowaliśmy to zdiagnozować. I powiem tak, po ściągnięciu filtra powietrza, moto wkręca się idealnie aż do samej (naturalnej) odcinki, która ma miejsce po otwarciu całej manetki. A przypomnę, że z filtrem chodzi tak, że w połowie manetki odcina - i to jeszcze nie tak "ładnie" tylko brzydko, moto dławi się i próbuje się wkręcić wyżej, a nie może. W poniedziałek zakupie jakiś filtr powietrza, posprawdzam te kabelki co kolega wyżej mówi, jak nic nie znajdę, to trzeba będzie chyba coś się pobawić regulacją składu mieszanki - dobrze myślę? Bo skoro bez filtra wkręca się ok, to widocznie ma za dużo paliwa w stosunku do powietrza tak?

Husqvarna TE/SM 610i.e

5

Wkręcasz ją na postoju? Mi się to zdarzało tylko podczas jazdy

READY TO >> TERROR

6

Z filtrem powietrza - na postoju i podczas jazdy chodzi ujowo.
Bez filtra powietrza - na postoju, (podczas jazdy nie próbowałem ale skoro na postoju sie wkręca to i w trakcie jazdy też) chodzi elegancko.

Husqvarna TE/SM 610i.e

7 Ostatnio edytowany przez Olaff (2014-09-13 20:59:17)

Dziwna sprawa, że nawet na postoju Ci przerywa. Jak sprawdzałem świece to elektroda była biała czyt. za dużo powietrza dostaje >paliwa

aha, jakbys sie kiedyś zastanawiał jak wykrecic świece to żadnym przeznaczonym do tego celu kluczem tam nie dojdziesz, a zwykła nasadka 18stka bodajże nie wejdzie, bo ociera o pokrywe zaworów. Ja do tego musialem się uzbroić w cienkościenną nasadke

READY TO >> TERROR

8

nie ma co porównywać wkręcania się na obroty na postoju, z wkręcaniem się na obroty pod obciążeniem...

Zacznij od podstaw:

-sprawdź jak wygląda świeca
- wyczyść gaźnik, sprawdź ssanie - ustaw wg serwisówki
- sprawdź luzy zaworowe
- wymień świecę i ewentualnie fajkę
- Wyczyść / wymień filtr powietrza

i dopiero wtedy dalej sprawdzaj

MOTOFREAK - BARTOSZ KOWALEWSKI - Serwis motocyklowy inny niż wszystkie
myjka ultradźwiękowa
https://motofreak.waw.pl/
Aprilia SXV 450

9

Świeca jest taka jak pisałem, bo sprawdzałem ją jakiś tydzien przed sprzedażą, luzy są ustawione, bo silnik był rozbierany co do śrubki, a luz zaworowy sprawdza sie w FMX kiedy Ci sie o tym przypomni.

READY TO >> TERROR

10

OK ja rozumiem, bez obciążenia, a z obciążeniem. Tyle, że kiedy w dwóch różnych sytuacjach czyli z filtrem powietrza i bez filtra powietrza, testuje silnik nadając mu obroty w tych samych zakresach i na biegu jałowym (czyli pracując bez obiążenia) silnik zachowuje się diametralnie różnie? Może się powtarzam, ale napisze po raz kolejny - bez filtra wkręcając go "na luzie", chodzi o niebo lepiej niż z filtrem również testując go "na luzie". Może to jest jakiś punkt wyjścia? Bo mi logiczne wydaje się, że w takiej sytuacji brakuje mu po prostu powietrza gdy ma założony filtr. Z kolei kłóci się to z tym co mówi Olaff, który twierdzi, że świeca wygląda tak jakby miała za mało paliwa. Dwie sprzeczne sytuacje.

Husqvarna TE/SM 610i.e

11

A filtr powietrza jest zajebany syfem?

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"

12

Tak był ubrudzony więc obstawiałem, że to może przez to się pieprzy. Spróbowałem z gąbką, która właściwie przepuszcza więcej powietrza niż filtr - było w miarę ok, dopóki nie założyłem pokrywy airboxa - po założeniu praktycznie znowu to samo.

Husqvarna TE/SM 610i.e

13

Jeżeli bez filtra itd. sprzęt jedzie dobrze. A założonym się muli to znaczy, że albo filtr jest brudny/nasączony zbyt dużą ilością oleju lub masz zbyt bogato ustawiony gaźnik.
Jeżeli motocykl od połowy obrotów nie jedzie, ma problem aby się wkręcić to jak dla mnie wynika to ze zbyt dużej dyszy głównej. Ewentualnie zapchanej dyszy powietrza bo taka również występuje.
Oczywiście tak jak napisał kolega levis wkręcanie się na luzie nie ma zupełnie nic związanego z pracą silnika pod obciążeniem!

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

14 Ostatnio edytowany przez bielu000 (2014-09-14 09:14:03)

Ok no to w takim razie, wszystko to co mi tutaj pisaliście posprawdzam. Może by tylko jeszcze kolega Olaff napisał nam tutaj ładnie, czy jemu moto tez przerywało już wcześniej, czy grzebał coś w gaźniku, przykładowo wymieniając dysze? Szkoda, że kiedy pytałem czy moto chodzi bez żadnych problemów to nikt mi o tym nie wspomniał, tak jak i o wałeczku od biegów (wiesz o co chodzi Olaff). Ale cóż płakał nad tym nie będę, tylko trzeba to jakoś ogarnąć, zwłaszcza że wydaje się że silnik zdrowy, bo rwie się pięknie do przodu (dopóki go nie przydusi oczywiście wyżej wspomniany problem). Przy motocyklu będę robił dopiero pewnie w poniedziałek lub we wtorek, bo wtedy dostanę filtr powietrza, więc wtedy spodziewajcie się postów z jakimiś nowymi informacjami (mam nadzieję, że dobrymi), ale póki co to zapraszam do dalszej dyskusji, jeśli ktoś ma jeszcze coś ciekawego do powiedzenia.

//Edit - tak dla śmiechu bo mi się coś przypomniało - kiedy wczoraj ściągałem pokrywę airboxa, z środka wyleciał....pilnik(!). To tak bardziej w celach humorystycznych, bo wyciągnięcie pilnika i tak nie wpłynęło na poprawę pracy silnika.

Husqvarna TE/SM 610i.e

15

Chłopaki dodam jeszcze jedną informację, nie wiem czy istotna aż tak, ale wracając do domu wczoraj po kupnie brakło mi paliwa, i zanim motocykl mi zgasł podczas jazdy, przez kilka sekund pracował idealnie bez żadnego przerywania, potem oczywiście buuuuu i zgasł, bo już paliwa nie miał.

Husqvarna TE/SM 610i.e