1

Temat: ktm exc 525 poczatki sm

witam
kupiłem kola SM do swojego kacika, mam parę pytań może ktoś przechodził, koła prawdopodobnie są od husaberga

1. czy jest sens latania na tarczy 320 skoro mam seryjny zacisk którego nie mam zamiaru zmieniać, czy zmienić tarcze na serje przynajmniej nie trzeba bedzie przykrecac adaptera(chcociaz probowałem z seryjną tarczą i coś nie pasowało)

2.mam magnesik z licznika rowerowego i nie wiem w jakim miejscu w tarczy go zamontować, to samo sie tyczy czujnika nie wiem w którym miejscu, na jakiej wysokości wywiercić dziure w adapterze na niego

3. w jaki sposób zmienić ustawienia koła z 21 na 17 cali w liczniku sigma(ten duzy)

2

Odp: ktm exc 525 poczatki sm

1. Zrujnuj się na adapter. Ileż to roboty przy zmianie zestawu? 4 śruby więcej!
2. Chyba nie ma znaczenia wysokość. Licznik liczy impuls jako jeden obrót, tak czy owak.
3. Nie wiem. W instrukcji pewnie wyczytasz jak wprowadzić obwód koła w pamięć.

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"

3

Zawsze to lepiej jak masz tarcze 320 a nie seryjną, a co do przestawienia licznika to musisz odpiąć kostkę 3 i dopiero przestawić na sm, jak znajdę ten temat bo juz był to Ci podeśle linka ..

Ktm#exc#525#sm

4

gierwi ale ja adapter mam, tylko ze zacisk serja i klocki w nim przeciez i tak nie lapia calej powierzchni , a co do licznika to ja wiem czy nie ma roznicy szprychy ida pod katem im wyzej tym dluzszy obwod a im nizej tym mniejszy

5

Ale to i tak nie wpływa na odczyt prędkości. To tylko oddala/przybliża magnesik do czujnika. Licznik i tak zlicza ilość obrotów koła w jednostce czasu a nie odległość magnesu i prędkość kątową...

A co do zacisku to nawet jeśli klocki nie łapią całej pow. tarczy to i tak będzie to hamowało 100 razy lepiej niż na 260mm. Tyle osób tak lata i nie ma problemu. A jak bardzo przeszkadza Ci ta powierzchnia styku to od razu właduj coś lepszego i po problemie.

KXF 250 '14

6

Ale licznik liczy impulsy, a w pamięć wprowadzasz obwód koła liczony po oponie więc wysokość zamocowania magnesu nie ma znaczenia.
Co do hamulca, to przecież większość konwersji enduro>supermoto opiera się na adapterach. Jednak pozostawię temat praktykom, bo ja mam seryjnie hamulec dostosowany do SM.

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"

7

magnesik na szczescie mam orginalnie w tarczy, czyli jak bede montowal ten czujnik w adapterze to nie musi sie idealnie pokrywac z magnesem?

8

Tak, patrząc z profilu na koło magnes z czujnikiem muszą się pokrywać.

KXF 250 '14

9 Ostatnio edytowany przez Dzinkss (2014-09-01 00:22:38)

Latam na 320 w serii i do zapierdalania po ulicy spoko wystarczy, fakt klocki nie biorą całej tarczy, ale w porównaniu do endurowej tarczy to niebo a ziemia. Na tor wiadomo jakiś dużo "wydajniejszy" układ:)
Z licznikiem uderz do czarnysm bo jemu sie chyba udało dużego przestawić. Pozdro
Edit: a po co ci licznik rowery skoro masz oryginalny?

LT-Z 400 --->DR-Z 400 SM+Yoshi RS2--->KTM 525 EXC SM --->MT-09--->Husaberg FS 650

10

Dzinkss napisał/a:

Latam na 320 w serii i do zapierdalania po ulicy spoko wystarczy, fakt klocki nie biorą całej tarczy, ale w porównaniu do endurowej tarczy to niebo a ziemia. Na tor wiadomo jakiś dużo "wydajniejszy" układ:)
Z licznikiem uderz do czarnysm bo jemu sie chyba udało dużego przestawić. Pozdro
Edit: a po co ci licznik rowery skoro masz oryginalny?

no właśnie nie bierze całej poniwierzchni tarczy i zeby zaraz nie rdzewialo, a z licznika rowerowego to tylko chcialem magnes do odczytu bo myslalem ze nie mam w tarczy ale jednak jest

11

Nic nie rdzewieje, w sumie jak wolisz na małej tarczy to twoja sprawa, ty tym będziesz hamował:)

LT-Z 400 --->DR-Z 400 SM+Yoshi RS2--->KTM 525 EXC SM --->MT-09--->Husaberg FS 650

12 Ostatnio edytowany przez Piteros1 (2014-09-01 22:01:56)

coś czornysm mi nie odpisuje co do przestawienia licznika, jak by ktoś miał info jakieś na temat przestawienia rozmiaru kół, licznik ten duży jak coś mam

13

[url]http://forum.supermoto.pl/post203890.html#p203890[/url]
Masz tu linka jak coś bys nie wiedział to pisz, tem temat juz był .

Ktm#exc#525#sm

14

dobra to teraz jaki napęd, aktualnie mam przełożenie 14/60 na drodze trochę za duże , da się jakoś dobrać przełożenie żeby nie trzeba ciągle zrzucać łańcucha ??

15

15/45 i miło sie lata, v-max ~170, na koło max z 4 biegu z mała pomocą ridera oczywiście z gazu:)