1

Temat: Wżery rdzy na rurze lagi

Jak w temacie.Panowie poradżcie coś.Można gdzieś to naprawić czy tylko wymiana całej rury?Wżery są na samym końcu pracy uszczelniaczy i po kilku  dobiciach lagi leją.Wiem że można dokupić cały komplet ale z kasą krucho.Macie jakieś pomysły?

2

Odp: Wżery rdzy na rurze lagi

Próbuj robić polerkę papierem ściernym. Można niby naprawić ale mało kto się tego podejmie a i efekty mogą być niezadowalające. Raczej wymiana.

3

sproboj loctite 3450 (lub czyms podobnym) uzupelnic wzery i wypolerowac
powinno dac rade.

4

Dzięki panowie za odp.i że zawsze można na was liczyć.Zrobię jak napisał kolega sobekkk.Mam dostęp do specyfiku zwanym benzona czy benzola-jakoś tak.W każdym razie cholerstwo jest twarde i dobrze wiąże z metalem więc może coś z tego wyjdzie.Jak wykonam zabieg to dam znać jak wyszło i czy warto w coś takiego się pchać.A ten  loctite 3450 to jest jakiś wypełniacz?

5 Ostatnio edytowany przez sobekkk (2014-08-11 11:12:18)

wypelniacz z dodatkiem metalu
mozna zalepic dziure tak do ~5mm

Niepamietam  dokladnie symbolu jakiego ja uzywalem - w kazdym raze 4 cyferki, dwuskladnikowe z dokrecana koncowka mieszajaca..
Substancja wyglada jak superglue ale ma konsystencje zelu i po paru minutach jest twarde i dobrze trzymalo stali....
Lag co prawda tym nie naprawialem ale sadze ze warto sprobowac... najwyzej odpanie.

[url]http://www.loctite-kleje.pl/Produkty+Loctite+do+odbudowy+i+regeneracji+zu%C5%BCytych++cz%C4%99%C5%9Bci+maszyn+/tworzywa+naprawcze+z+domieszkami+metalicznymi_g32263.htm[/url]

Moze jeszcze distal do stali.....

6

Polerować najlepiej tak jak opisał to Marek.
Czyli demontujesz lagę, wsadzasz w tokarkę i polerujesz włóknem ściernym

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

7

Ja mam loctite 3090

8

Wezmę się za robotę może w przyszły wekend jak nic nie wyskoczy.Jestem optymistycznie nastawiony na ten zabieg...Myślę że się uda

9

Ja bym oddał do zakładu specjalizującego się w naprawach siłowników hydraulicznych. Koszt polerowania i wypełnienia nie powinien być duży a zrobią dobrze. Oddawaliśmy do takiej naprawy siłowniki od koparki przeładunkowej i po ponad roku siłownik nadal trzyma (wcześniej rwał uszczelniacze).

10

Jakieś namiary na ten lub inny warsztat,który tym się zajmuje?Ktoś mi pisał w dziale"kupię"że takie naprawy są bardzo kosztowne.