1

Temat: drgania, wibracje, dziwny rezonans exc 525

Jak w temacie jakis czas temu zaczołem odczuwac na kierownicy wibracje, czym wyzsze obroty tym wibracje wieksze, myslalem moze cos z kolami  niewywazone czy cos ale niestety podczas postoju przy przegazowaniu drgania rowniez sa odczuwalne na kierownicy i ogolnie na moto tez, jak na przyklad przyloze reke do zadupka, wibracje o duzej czestotliwosci- po przejechaniu 50 kilometrow mrowki na łapach przez 10 min. Wiem ze ciezko wytlumaczyc ale moze ktos kiedys mial podobny problem i wie moze gdzie szukac przyczyny.   Drgania  o duzej czestotliwosci  rosnace proporcjonalnie do wysokosci obrotow zarowno sila jak i czestotliwosc. Kazda mozliwa srubka w moto sprawdzona na 100% a wibracje sa nadal i napewno nie sa to drgania typu standardowych drgan w lc4 naprzyklad. wczesniej tego nie było (3 sezon na exc) Jak by ktos mial kiedys podobny problem to piszcie, albo jakies wskazówki gdzie szukac przyczyny. POZdr

525 EXC

2

Odp: drgania, wibracje, dziwny rezonans exc 525

3 sezony mówisz. To pewnie już czas sprawdzić stan łożysk silnika.

Wymiany korbowodów, naprawa wałów, wymiarowanie cylindrów, tulejowanie, szlify cylindrów. Remonty i tuning silników, serwis zawieszeń. Prostowanie kolektorów wydechowych. Części i akcesoria. tel. 607198003
WWW.MOTO-KORN.PL

3 Ostatnio edytowany przez czarnysm610 (2014-08-05 22:24:55)

silnik rozbierany w ta zime mierzone wszystko, sprawdzane, dostal tylko nowy tlok o tej samej selekcji i komplet zaworow- ale tylko z ostroznosci bo z pomiarów mozna bylo latac spokojnie na nich kolejne 3 sezony mojej jazdy( silnik rozbierałem rowniez zaraz po zakupie w celu pomiarów i weryfikacji).

Aha- z takim drganiami zrobilem poki co jakies 600kilometrow i zadnych objaw postepujacych

525 EXC

4

Drgania nie pojawiły się czasem po zimowym remoncie?

Wymiany korbowodów, naprawa wałów, wymiarowanie cylindrów, tulejowanie, szlify cylindrów. Remonty i tuning silników, serwis zawieszeń. Prostowanie kolektorów wydechowych. Części i akcesoria. tel. 607198003
WWW.MOTO-KORN.PL

5

1000 kilometrow po nim mniej wiecej, na dzien dzisiejszy mam nawiniete 1700. zmieniane byly tez lozyska dzwigienek zaw.

525 EXC

6

W takim razie nie ma cudów. Jeśli możemy wykluczyć błąd montażowy to pozostają zużyte elementy. Co dokładnie to trzeba zweryfikować.

WWW.MOTO-KORN.PL

7

Sprawdź śruby mocujące silnik.
Wszystkie łącznie z tą od wahacza.
Jeżeli to nie to to bym się zainteresował nakrętką wału. Częsty problem w ktm i husaberg. Lubią się poluźniać.
możesz też zobaczyć czy kosz sprzęgłowy nie wibruje.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

8

W SX 450 miałem podobny objaw (choć nie taki sam). Okazało się że nakrętka zębatki zdawczej wału była za słabo dokręcona i klin dostał luzu.