1

Temat: Znikający płyn chłodniczy

Witam,

Widzę że będę chyba bardzo częstym gościem na tym forum, ponieważ mam następny problem :( mianowicie zauważyłem że po jeździe ok godzinki w terenie znika mi płyn chłodniczy ??? Kuźwa rzekomo przy odpalaniu silnika kolega zobaczył że leci mi płyn z tej dziurki od pompy. Zaznaczę że ostatnio wymieniłem uszczelniacze + wałek. Nie widzę żeby gdzieś się lał ten płyn, w trakcie jazdy.Oglądałem układ chłodniczy po jeździe i nic nie zauważyłem niepokojącego, patrzyłem na oczko od oleju i widzę że ciągle jest taki sam stan , wiec wale się w głowę bo już głupi jestem co może się dziać z tym płynem??? wyparowuje sam?? wiem że ostatnio jest ok 30*C  na dworze no ale bez jaj ... po godzinie jazdy znika?? WTF ?? jeśli ktoś wie to proszę o pomoc. Widzę że początek CRF chyba oznacza  - Ciśniesz Robisz Forsę wydajesz :(

2

Odp: Znikający płyn chłodniczy

1. Sprawdź kolor oleju w skrzyni. Mogłeś zamontować uszczelniacze złą stroną.
2. Płyn może być ciągnięty do komory spalania np. z powodu krzywizny przylgni głowicy i cylindra.
Ewentualnie z tego samego powodu może również zwiększać się ciśnienie w ukł. chłodniczym i płyn może być wypychany przez korek.

Wymiany korbowodów, naprawa wałów, wymiarowanie cylindrów, tulejowanie, szlify cylindrów. Remonty i tuning silników, serwis zawieszeń. Prostowanie kolektorów wydechowych. Części i akcesoria. tel. 607198003
WWW.MOTO-KORN.PL

3

Ale cały płyn znika czy tylko trochę?
Zalewasz pod korek płynu?

U mnie jest tak, jak lejesz pod korek, to jak się zrobi ciepły płyn, to wywala go do zbiorniczka wyrównawczego(nadmiar), w YZ takiego zbiorniczka nie ma i nadmiar wylatuje w plener.

Pozdrawiam,
Piotrek

4

U mnie w Crf było to samo. Zmieniłem korek na nowy, do tego zestaw naprawczy pompy wody i nowa uszczelki pod głowicą oryginał bo było ścierwo OMP'introche ją przedmuchało. Problem jak ręką odjął ;)

KXF 250 '14

5

Zalewam pod korek ,i po godzinie jazdy prawie sucha chłodnia :(. Ostatnio robiłem pompę i może faktycznie jakiś oring złą stroną wsadziłem??? ma ktoś schemat jak powinno się wkładać te uszczelniacze?? jeśli tak to bardzo proszę o podanie schematu. Dziś będę rozbierał motor to popatrzę czy coś widać, jak wcześniej pisałem kumpel widzi że jak motor odpalam to widzi jak mi leci woda tą małą dziurką. Zaznaczę że nie widać białej chmurki w trakcie jazdy ani nie widać że ostro leci jak się jeździ, dziwne??? czy to możliwe że przy 32*C na dworze sam płyn wyparowuje?

6 Ostatnio edytowany przez Majster128 (2014-07-30 09:24:17)

Pokaż foto jak masz zamontowany uszczelniacz od strony wirnika.

AssasinGonzo napisał/a:

czy to możliwe że przy 32*C na dworze sam płyn wyparowuje?

Żartujesz?

Wymiany korbowodów, naprawa wałów, wymiarowanie cylindrów, tulejowanie, szlify cylindrów. Remonty i tuning silników, serwis zawieszeń. Prostowanie kolektorów wydechowych. Części i akcesoria. tel. 607198003
WWW.MOTO-KORN.PL

7

ok dziś wrzucę foto.

8

Kurczę znalazłem schemat i widzę że 1 uszczelniacz jest tą sprężynką po przody... a ja chyba odwrotnie go dałem :( czy to możliwe że przez to mi spieprza płyn?

9

[url]http://w7.wrzuta.pl/obraz/3pUXbfi85Io/pompa_wody_crf450[/url]

10

AssasinGonzo napisał/a:

Kurczę znalazłem schemat i widzę że 1 uszczelniacz jest tą sprężynką po przody... a ja chyba odwrotnie go dałem :( czy to możliwe że przez to mi spieprza płyn?

Gdyby nie miało to znaczenia to bym nie pytał jak go zamontowałeś.

WWW.MOTO-KORN.PL

11

Dobra dziś zobaczę o powiem czy coś się zmieniło , liczę na to że będzie ok :) a jak nie to sznur i w las heheh

12

A jeszcze jedno od skrzyni ile oleju wchodz? i do silnika ile? jak możesz podaj mi ilości.
Dzięki :)

13

Skrzynia 670 ml. Po stronie dekla masz śrubkę kontolną i lejesz aż zacznie sie sączyć.
Silnik 600 ml, ale ja leje ponad 3/4 okienka.

KXF 250 '14

14

dzięki :) dziś podłubie sobie troszkę zdam relacje jutro jak skończę. Jeszcze raz dziękuję

15

Hejka,

Skończyłem rozbieranie silnika, co się okazało że wałek pompy, który wymieniałem tydzień temu upierniczył się w silniku , chodzi o tą końcówkę spłaszczoną :( . w Skrzyni znalazła się woda, olej był mętny i ewidentnie była to woda  z układu chłodzenia.Tylko teraz pytanie, czy to normalne że woda była w skrzyni?? czy uszkodziło to silnik? czy poszła uszczelka pod głowicą i stąd ta woda? czy to normalne że jak wałek się uwalił to woda automatycznie sie znalazła w skrzyni? Zaznaczę że sprawdzałem olej w silniku i wyglądał idealnie.