1 Ostatnio edytowany przez Jamcor (2014-07-03 15:59:46)

Temat: KTM 690SMC - migająca kontrolka FI

Witam

Dzisiaj zapaliła mi się kontrolka FI. Po dokładnym przyjrzeniu się kontrolka miga 1długi i 3krótkie mrugnięcia(na biegu jałowym bądź przy powolnej jeździe) natomiast podczas jazdy świeci ciągle. Zbiornik jest prawie pełny.
Innych objawów nie zaważyłem.

Spotkał się ktoś z podobnym problemem ?

Edit:
Chyba sam sobie odpowiem..
Error level condition - flasches 1 x long, 3 x short
intake air temperature sensor

Gdzie szukać tego czujnika ?

Two Worlds, One Bike

2

Odp: KTM 690SMC - migająca kontrolka FI

Jeśli dobrze kojarzę w poprzednim SMC miał tak Koso pisz do niego, może coś poradzi.

3

czujnik temperatury powietrza jest w airboxie ( czarne pudło pod siedzeniem )
jak tam do niego intensywniej pozaglądasz ( przy użyciu lusterka najlepiej) to zlokalizujesz. musisz :
zdjąć siedzenie ( czarna zawleczka z lewej strony)
odkręcić pokrywę filtra powietrza ( 2 śruby odkręcasz i wysuwasz w tył moto )
wyjąć filtr powietrza

(btw - jak nie masz evo1 tylko sam przelotowy wydech to poszukaj 'home made evo1' w googlach, wystarczy kupić plajsztyk do filtra DNA, albo blaszkę wstawić która trzyma filtr powietrza i masz za 1/4 ceny)

na 99% wystarczy zlokalizować, odłączyć wtyczkę, wyjąć dziad, umyć/wytrzeć ( z oleju ) psiknąć kontaktem we wtyczkę / gniazdo i ognia!

Mi się FI nie palił, ale czytałem na forach, że ta wtyczka potrafi dać w kość ( ewentualnie druciki się uwalić, w tedy czeka Cię lutowanie i koszulki termokurczliwe i jest to nieśmiertelne )

powodzenia!

Green

4

[url]http://ktm690.info/index.php/Air_Temp_Sensor_Wires[/url]

KTM 690 SMC/Enduro + Akrapovic
Beast mode: ON

5

Czujnik zlokalizowany. Problem rozwiązany.
Przyczyną było ułamanie się jednego z kabelków, tak jak wspominałeś gel3k. Kabelek urwał się przy samej wtyczce :/ więc wtyczkę trzeba było rozebrać i przedłużyć oba kabelki(drugi też już się nadłamywał)
Po takim zabiegu wszystko wróciło do normy
Raczek prawie to samo wykombinowałem :)
Dzięki za wskazówki. Temat można zamknąć.

Two Worlds, One Bike

6

miałem tak w poprzednim i czujnik był okey, po odłączeniu i włączeniu na jakiś czas przestał palić się błąd f1

Ktm 690 SMC R (4sztuka :D
Can-Am Renegade 1000
Honda Crf 250