16

Odp: KTM 520 Problem z dekompresatorem

Wymieniony został wałek rozrządu oraz dekiel z popychaczami łożyska w obu są ok .
I dalej nic ! Motocykl nie ma tak jak by siły przebić kompresji bez świecy kręci normalnie
Zawory ustawione

https://www.facebook.com/MoherosBanditos
www.youtube.com/JG53Pogo

17

Jeżeli podejrzewasz, że auto deko nie działa, to złóż normalnie pokrywe zaworów i zdemontuj tylko małą pokrywkę wydechowych.
Wciskając kopniak będziesz widział, że zawory wydechowe bedą wykonywały raz duży ruch w dół, poprzez krzywkę wałka, a raz mniejszy, poprzez autodeko. Jeżeli tak bedzie to autodeko powinno być ok.
Może to rozruchajs juz sie kończy i nie daje rady, moze w aku masz za mały prad rozruchu? moze Ci sie aku konczy?

18 Ostatnio edytowany przez I/JG53_Pogo (2014-05-29 22:59:12)

Akumulatory sprawne no i powstał nowy trop czyli wysprzęglik rozrusznika

www.youtube.com/JG53Pogo

19

Zapomniałem odpisać co było przyczyną ale napiszę dla potomnych  ...
Gniazda zaworowe były ok ale przylgnie były minimalnie za szerokie co powodowało że zawory siedziały głębiej o parę mm

www.youtube.com/JG53Pogo

20

Co to znaczy "minimalnie za szerokie" ? I jak to jest możliwe, żeby zawór siadł kilka mm ?

Wymiany korbowodów, naprawa wałów, wymiarowanie cylindrów, tulejowanie, szlify cylindrów. Remonty i tuning silników, serwis zawieszeń. Prostowanie kolektorów wydechowych. Części i akcesoria. tel. 607198003
WWW.MOTO-KORN.PL

21 Ostatnio edytowany przez I/JG53_Pogo (2014-08-15 18:50:30)

wyrobione przylgnie w głowicy przez co zawory głębiej siedziały  co przełożyło się na to że są dłuższe dla tego ktoś co  próbował to naprawić zeszlifował koniki od spodu (popychacze) bo te uderzały w sprężyny masakra !

Może i po tym zabiegu nie haczyły już ale i tak były za długie przez co fazy pracy były w nieodpowiednim momencie !
Zajarzyłem dopiero o co może chodzić gdy nabijałem sprężyny na zawory jakoś tak za lekko wskakiwały no i wtedy już coś tam wiedziałem i szukałem dalej aż znalazłem ...

www.youtube.com/JG53Pogo

22

Długość zaworów nie ma żadnego znaczenia do kąta ich otwarcia. Także jeśli się wydłużyły to na pewno nie wpływały na fazy rozrządu.

Nazwij rzeczy po imieniu. Napisałeś wcześniej, że "Gniazda zaworowe były ok".
A z tego postu wynika, że gniazda są kompletnie zużyte.

Wymiany korbowodów, naprawa wałów, wymiarowanie cylindrów, tulejowanie, szlify cylindrów. Remonty i tuning silników, serwis zawieszeń. Prostowanie kolektorów wydechowych. Części i akcesoria. tel. 607198003
WWW.MOTO-KORN.PL

23 Ostatnio edytowany przez I/JG53_Pogo (2014-08-15 20:28:06)

Ma bo krzywka\popychacz szybciej go otwiera
Zresztą ty wiesz swoje ja wiem swoje i niech tak zostanie ....

Napisałem że gniazda zaworowe są ok bo zawory w nich nie mają luzu czyli że prowadnice są ok .Wyrobione jedynie są przylgnie gniazd  o parę setek przez co zawory poszły do góry.

Bez obrazy ale nie wiem jak mam ci to jaśniej opisać jak nie rozumiesz to chyba zostało ci to namalować jak dziecku

www.youtube.com/JG53Pogo

24 Ostatnio edytowany przez Majster128 (2014-08-15 23:07:03)

Wystarczy, żebyś nazywał rzeczy po imieniu. Gniazda zaworowe to co innego jak prowadnice zaworowe.
Narysuj mi jak dziecku dlaczego zawór otwiera się wcześniej przy założeniu jednakowych luzów zaworowych, a przy różnych długościach zaworów.
Wyrobione gniazda o parę setek nie spowodują kulkumilimetrowego wydłużenia zaworu.
Wiem czepiam się jak cholera, ale lubię jasne i realne wytłumaczenia.

WWW.MOTO-KORN.PL

25

Poprę tutaj Majstra128.
Przylgnie gniazd to jest pewna powierzchnia gniazda zaworowego gdzie zawór styka się z gniazdem i nie można powiedzieć, że gniazda są ok a przylgnie nie.
Jeżeli wyrobione są przylgnie gniazd to mówi się, że do zrobienia są gniazda zaworów.
A luz to zawór może mieć na prowadnicy zaworowej.

W twoim przypadku powodem raczej nie były zużyte gniazda zaworów tylko jakaś kowalska robota tego co wstawiał poprzednio zawory. Za dużo sfrezował gniazda i zawór poszedł w dół.
Taki przypadek jest właśnie świeżo opisywany na forum ktm.
Koleś kupił ktm-a z "pewnych rąk" świeżo po remoncie tylko, że zawory są tak głęboko, bo ktoś jebnął rzeźbę, że brakuje prawie regulacji luzu śrubką i dźwigienki walą już prawie o talerzyki sprężyn zaworowych. Oczywiście, motocykl jest pewny i po remoncie:) I padło pytanie czy można zeszlifować dźwigienki aby te nie waliły o talerzyki.
Może to twój były motocykl I/JG53_Pogo ?

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

26

hacker33 napisał/a:

W twoim przypadku powodem raczej nie były zużyte gniazda zaworów tylko jakaś kowalska robota tego co wstawiał poprzednio zawory. Za dużo sfrezował gniazda i zawór poszedł w dół.

Taka opcja też jest możliwa  ...
Co do KTMy to kolega i tak po naszych namowach to sprzedał wszyscy mają w miarę nowe motocykle tylko on miał starego łupa a stać go na porządny sprzęt z małej kapski . Więc KTM poszedł na sprzedaż bo to był trup jakich mało i poszła  za 5000 zł a ten co to kupił chciał to na części ...
A kolego sobie kupił KTM 350 z 2013 roku
Więc uwaga na głowice z 520 SXF ;)

hacker33 napisał/a:

Jeżeli wyrobione są przylgnie gniazd to mówi się, że do zrobienia są gniazda zaworów.

Wiem wiem trochę zły dobór słow z mojej strony i wyszło to trochę nie jasno

www.youtube.com/JG53Pogo