1

Temat: Jaki cross/enduro na początek??

Witam
Jestem tu nowy i bardzo bym prosił o pomoc.

Jak w temacie interesuje mnie motorek do jazdy po lesie (górki podjazdy zjazdy itp... nie chodzi mi o jakieś skoki)
Mam 21 lat 175 cm wzrostu gdzie waga to 70 kg. Motor ma być tylko na las więc nie chce homologacji ani nic co na szosę.

Pytanie kieruje do was bo nie znam się zbyt dobrze na tego typu moto.

Po 1. na motor mam około 7 tysięcy. Bardzo podobają mi się yamaha yz  125 i kawasaki kx 125
         ale niestety słyszałem ze są to motory dość drogie w utrzymaniu jeśli chodzi o hard enduro.

Po 2, Czy koniecznie 125 ?? czy może  250 ?? i tu jest też problem bo części do 250 są chyba droższe niż do 125 tak?? a może coś większego niż 250 ?? jak to wygląda ??

Po 3 Czytałem, o yamaha dt 125 ( dowiedziałem się że jest to motor stosunkowo nie drogi w utrzymaniu i idealny na początek)

Bardzo proszę o pomoc co mam zrobić.. Jaki motor doradzicie i czy prawdą jest to że przy spokojnej nawet jeździe przy  yz.. kx itp będzie mnie czekał co sezonowy remont ?? Ponoć dt 125 da się pojeździć nawet 3 lata na tym samym tłoku.

Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuje.

2

Odp: Jaki cross/enduro na początek??

Nie napisałeś jasno czy to będzie pierwszy kontakt z moto czy już coś kiedyś było.

3 Ostatnio edytowany przez kuba40d (2014-05-07 15:28:13)

Jeździłem na motorach... i posiadałem ale to były tylko motory typu jawa, simson, wsk, shl, itp

4

YZ i KX to full crossy do enduro się nie nadają. 250 jeszcze da radę, ale 125 full cross to będzie tylko katowanie.
Przy fullach musisz liczyć się z wysokimi kosztami utrzymania.
Najlepiej żebyś rozejrzał się za enduro typu KTM EXC 250 (2t), 450 w 4t też myślę, że ogarniesz.
Jeśli ktoś jeździ z głową to wszystko da się opanować, tylko kwestia czasu.
Ja polecam Ci celować w 250 2t (tylko i wylacznie enduro) lub 450/525 4t. Zależnie czy jesteś za dwu taktem czy cztero.

5

Dokładnie jestem tego samego zdania że ogarnąć się da wszystko.

Tylko teraz pytanie co do yamaha dt 125 myślisz że nie da rady ??

Mówisz tu o 250 ale nie wiem jak z remontami w takim motorze. jak często by mi wypadały.

A skoro jestem trochę zielony jeśli chodzi o teorie w crossie to pytanie mam jak odróżnić to enduro od tego full cross ? Może podał byś mi kilka motorów w enduro??  bo dt 125 to chyba nie full crossik ..??

PROSZĘ TEŻ O RADY INNY FORUMOWICZÓW ;D

6

Haha
Najprościej jest tak że enduro ma światła - cross nie. Ale'to nie reguła ! Cross nastwiony jest na totoalny hardcore, wyniki, enduro to troszke mniej ale wszystko zależy od kierownika :-D
Dt to jak najbardziej enduro ( oryginalnie )

7

Dobra to już wiem tyle żeby szukać enduro. Jakieś propozycje ?? 125 ?? 250 czy wiecej?? Pomóżcie bo mam mało czasu a musze sie na coś zdecydować

8

IRO napisał/a:

YZ i KX to full crossy do enduro się nie nadają. 250 jeszcze da radę, ale 125 full cross to będzie tylko katowanie.
Przy fullach musisz liczyć się z wysokimi kosztami utrzymania.
Najlepiej żebyś rozejrzał się za enduro typu KTM EXC 250 (2t), 450 w 4t też myślę, że ogarniesz.
Jeśli ktoś jeździ z głową to wszystko da się opanować, tylko kwestia czasu.
Ja polecam Ci celować w 250 2t (tylko i wylacznie enduro) lub 450/525 4t. Zależnie czy jesteś za dwu taktem czy cztero.

Chyba naprawdę chcesz, żeby gościu sobie krzywdę zrobił ... Do 7 tys. kupi jedynie jakąś starszą ćwiartkę, która jest bardzo nieprzyjazna, tym bardziej dla kogoś, kto praktycznie niczym mocniejszym nigdy nie jeździł. Bierz dt, jak po pewnym czasie nawet Ci się znudzi, to sprzedaż ją bez większych strat, bo o ile jest w dobrym stanie, to za dużo na wartości nie straci.

Kawasaki KX250F

9 Ostatnio edytowany przez kuba40d (2014-05-07 16:33:13)

do 7 tysięcy nie ma ładnych 250 ;/ Bardzo zachorowałem na full cross ale nie bardzo rozumiem dlaczego łatwo jest to zajechać... pewnie chodzi tu o osiagi w cross a w enduro o wytrzymałość...
Skoro zostało mi do wyboru enduro i tylko 125 to oprócz dt 125 co jeszcze mógł bym rozważyć ??

10

Kawasaki kmx 125.

Kawasaki KX250F

11

KMX 125 to będzie dla ciebie dobry wybór, bardzo trwałe i całkiem mocne enduro, osobiście mogę powiedzieć że go nie oszczędzałem, skoki odchodziły też nie małe , kupiłem 2003r z przebiegiem ok 5tys bez żadnego remontu czy ingerencji w silnik, igiełke, sprzedałem po dwóch latach z przegiegiem ok 9tyś i dalej nic nie było ruszone i chodził jak przy tych 5tys.  Jedynie spalanie, bak na ok 130-150km no ale to już urok 2t

Husqvarna sm 125 s

12

a moze 300 sx ? aaa enduro to 300 exc :D  a napoważnie moze jakiegoś 4 takta ja po wsk mz itp  wsiadłem na xt 350  i to był naprawde dobry i niezawodny motocykl potem była yamaha tt 600  też mogła by być na pierwszy  wiekszy motocykl albo moze coś z kawasaki klx 250 ?

ktm 640 06r

kiedys exc 2x525  2x450 lc4 640 xt600

13

Proponuję pytać na  forach tematycznych enduro, cross etc. koledzy którzy kręcą się w tych okolicach wstępnie już podpowiedzieli czego szukać...a i tak każdym musisz się przejechać żeby wiedzieć czy to ten.

temat zamykam.

100% koncentracji = 100% satysfakcji - moje małe enduroooo - #997 rejsing
O nas http://www.youtube.com/watch?v=z5LUptOcE_o&feature=youtu.be
Part 1  http://www.youtube.com/watch?v=l-6jEjyYJpg
Part 2  http://www.youtube.com/watch?v=PWdubyCHfnQ