1

Temat: Ktm nie działa tak jak powinien !

Siema ostatnio jak jeździłem skończyło mi sie sprzęgło (przynajmniej takie były objawy), więc je wymieniłem ale za nim go odpaliłem pokręciłem tą śrubką jak ją czyściłem bo była dosyć luźna
http://p1.bikepics.com/2014%5C04%5C18%5Cbikepics-2660927-800.jpg
od czego ona jest ? nie wiem czy przez to że nią pokręciłem motor gorzej jeździ, brakuje mu mocy od pewnego momentu nie wkręca sie na obroty jak by był zablokowany i nie wiem czy to od tego czy przyczyna jest inna.
Z góry dzięki za odpowiedzi :)

2 Ostatnio edytowany przez Hustler13 (2014-04-18 20:35:05)

Odp: Ktm nie działa tak jak powinien !

Jest to śrubka od zaworu wydechowego, więc istnieje duże prawdopodobieństwo, że przestawiłeś zawór stąd ten słaby dół.

Co do śrubki to jest przypadłość wszystkich ktm'ów. Spod niej rzyga olej, plus do tego blaszka, która powinna trzymać tę śrubę się wyrabia, przez co śruba lekko się kręci. Musisz kupić nowe blaszki (jeśli śruby nie są wyrobione oczywiście- bo jeśli są to trzeba to i to kupić)
Blaszki to lajt bo to groszowa sprawa, ale te śruby są drogawe z tego co pamietam.

KXF 250 '14

3

No ok a jak wyregulować ten zawór ? w jakiej pozycji powinna być ta śruba ? w takiej samej jak śruba z drugiej strony ? bo rozbierałem gaźnik wyczyściłem, wszystko przepatrzyłem i motor dalej w połowie manetki sie zatrzymuje i nie chce dalej jechać tylko rosną obroty i to też z wielkim trudem. Na na luzie albo na sprzęgle motor chodzi normalnie tylko na biegu jaksie jedzie to tak ma.
PS. Śruba jest ok blaszka lekko wyrobiona.

4

Ja takie dokumenty mam już przestudiowane zanim kupię motocykl
[url]http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=6&ved=0CDwQFjAF&url=http%3A%2F%2Fwww.carlsalter.com%2Fpdfs%2FKTM_125_200_sx_exc_service_manual.pdf&ei=lJ9SU5WJLYeitAbtlYGoCQ&usg=AFQjCNEzXmQ_UezmTh9l6w-34BOjKLwxPw&sig2=JAGk2ttPsqtVkbcR3Uggqg&bvm=bv.65058239,d.Yms&cad=rja[/url]

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

5

Kurde wszystko przepatrzone wyczyszczone na ten zawór też patrzyłem ale to raczej nie to, tą śrubką na zd. kręciłem na wszystkie sposoby i nic dalej to samo ! Motor nie wchodzi w obroty powyżej 7000 obrotów (około) manetka w opór a on tylko bulgocze i przerywa. Ma ktoś pomysł co to może być ? co sprawdzić ? elektryke ? tyle że jej nie ruszałem więc sama raczej sie nie zepsuła.

6

Świeca

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

7

Świeca git, po za tym jak by była zła to i na luzie by nie chodził, co jeszcze ?

8

Napisz jak sprawdzałeś ten zawór wydechowy?

Na luzie wkręca się dobrze?

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD

9

Ten zawór tak tylko przejrzałem odkręciłem te blaszki ale wolałem nie ruszać nic bo jeszcze może być gorzej, było tak jak na zdjęciach to nie ruszałem. No na luzie albo na sprzęgle wkręca sie dobrze a podczas jazdy w połowie zakresu obrotów nie wkręca sie wyżej, przerywa dusi sie i nie jedzie dalej.

10

Ta śrubka która Ci się odkręciła.
Powinna być wkręcona do końca i wykręcona o 1/8 obrotu.
Tak samo ta z drugiej strony.

Ogólnie jeżeli to nie pomoże to musisz rozkręcić cały zawór wydechowy i złożyć go na nowo tak jak każe manual.
[url]https://www.youtube.com/watch?v=NE2qh0dPXHA[/url]

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD

11

No ustawiłem tą śrubę ale nie pomogło a nie widzi mi sie rozbieranie silnika, nawet nie wiem czy to na pewno to po za tym wcześniej było dobrze tylko po zmianie tego sprzęgła tak sie zrobiło.

12

Tak to na pewno się nie naprawi.

Rozebrać i złożyć zawór wydechowy.
Założyć nową świecę.

Pytanie też co rozkręcałeś podczas naprawy sprzęgła.
Jak tylko tą jedną kapę od sprzęgła to spoko.
Jak tą większą to już ingerowałeś w mechanizm od zaworu wydechowego.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD

13

Nie no tylko tą pokrywę od sprzęgła bo tarcze wymieniałem, więc nic tam nie ruszałem. A ten zawór żeby go rozebrać i złożyć to trzeba cylinder zdjąć ? Kurde sporo roboty

14

Nie trzeba zdejmować cylindra.
Wystarczy wyciągnąć silnik z ramy.
Odkręcić tą pokrywę co jest z przodu i tyle.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD

15

Hahaha to mnie pocieszyłeś :D