1

Temat: Pierwsze moto

Witam. Jestem w trakcie robienia prawka na A i w związku z tym rozglądam się za jakimiś kółkami. Doświadczenia mam tyle co nic więc poszukuje tutaj pomocy.

Kwota jaką dysponuje to 10-13 tys. przy tym że wolałbym dolną granice :) (ubrania to osobna bajka)

Mam 25 lat 180 cm wzrostu i ok 80 kg wagi.

Jazda głównie praca-dom, jakiś lekki szuter i ewentualne wypady do okolicznych miasteczek.

Co możecie polecić? Moto które zwróciły moją uwagę to KTM LC4, HUSQVARNA sm610 Yamaha WR250X. Z tym, że rozglądam się ciągle i w sumie to nie jestem jakoś konkretnie zdecydowany, więc liczę na jakieś sugestie. Nie wiem jak się ustosunkować w stosunku pojemność-moc-masa.
Tak jak napisałem nie mam żadnego doświadczenia w jeździe i chciałbym coś do nauki, ale też żeby się nie pozbywać tego za rok

2

Odp: Pierwsze moto

O ho, zaraz DRZ-ciarze tu wpadną:D

https://www.bikepics.com/members/81

3

za 13 kupisz już fajnego LC4 , polecam 625/660.

KTM 625 SMC

4

A ile masz z pracy do domu?

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

5 Ostatnio edytowany przez biduin (2014-03-24 12:47:20)

delta napisał/a:

O ho, zaraz DRZ-ciarze tu wpadną:D

:D spoko tak jak napisałem zależy mi na takim moto żeby nim pojeździć przynajmniej 2 sezony. Jak to jest z pojemnościami? Znajomy wrzeszczy, że wszystko co ma więcej niż 250 na początek to samobójstwo itd. z tym, że on nie jeździ więc trochę to wkładam między bajki.  Z pracy do domu to tak około 3 km w jedną stronę szutrem. Z tym że ta jazda do pracy to powiedzmy cel podstawowy ale nie nadrzędny ;)

6

No to znajomych chyba , że tak się wyrażę popierdala na skuterze :) , w dużej mierze wszystko zależy od ridera, każdy ma głowę i myśli jak jeździć. Jak będziesz jeździł z głową , to nie widzę przeciwskazań do kupna czegość powyżej 400ccm.

KTM 625 SMC

7

Noo. Drzta 400 będzie spoko na początek ;)

DRZ 400 Y SUPERMOTO

8

No tak wiesz jak to jest jazda na motocyklu jest niebezpieczna, ale z drugiej strony to tysiące ludzi dławią się też zupą ;) no ale odchodzimy trochę od tematu. Ciągle przeglądam ogłoszenia i jeszcze Yamaha XT660X wpadła mi w oko. W zasadzie to wypatruje to co mi się podoba i chciałbym usłyszeć jakąś opinię

9

XT660X to takie troche supermoto z nadwagą, ale za to serwisowo chyba najmniej wymagający sprzęt względem DRZ/LC4. Mocy się nie bój, nikt nie zmusza Cię do odkręcania manety do końca, a zawsze fajnie jest mieć zapas mocy jak już trochę ogarniesz jazdę i moto.

KTM 625 SMC

10

Wyczynowej 450 bym nie polecał i sam nie chciałbym na pierwsze moto. Większość po przesiadce z 400 na 450 czuje respekt a co dopiero po przesiadce z YBR.
Ja bym polecał:
DRZ 400 SM
WR250X
KTM 400 - nie wiem czy kupisz przerobioną na sm. Jak już się znudzisz a to pewnie troszkę zajmie to bez problemu podmienisz silnik na 450. Więc można w niego inwestować.

Jeżeli nie przeszkadza Tobie większy motocykl (a jesteś duży to może nie) wtedy:
KTM 640
Husqvarnę 610 - łatwo kupić ciężej sprzedać.

Ogólnie im lżejsze moto tym szybciej i łatwiej idzie nauka.
Musisz tez patrzeć co uda Ci się kupić.
WR250X to dość rzadki motocykl - nie mylić, że problemowy czy też nie ma do niego części. Części i akcesoriów jest bardzo dużo.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

11 Ostatnio edytowany przez biduin (2014-03-24 13:27:49)

RADIZZLE napisał/a:

XT660X to takie troche supermoto z nadwagą, ale za to serwisowo chyba najmniej wymagający sprzęt względem DRZ/LC4.

czyli, że jest mniej awaryjny niż LC4/DRZ tak? I o co chodzi z tą nadwagą?  Ta Yamaha WR 250 X jest ciekawą propozycją. Nie bardzo chcę się pakować w jakieś przeróbki to raczej nie jest moja bajka. A jak się sprawują Hondy FMX?

12

Gasgasa 450 powinieneś kupić w tym budżecie i wydaje mi się, że spełni Twoje oczekiwania.

www.4ride.pl
FE 501 '02 ->FS650 '04 ->Hypermotard 796 '11 ->ZXR 400 '01 ->SXS 540 '03 ->YZ 450F '04 -> SMC 660 '04 -> Hypermotard 1100 '08

13

Pisałem już o tym wcześniej więc się powtórzę: jedyne czego żałuję w związku z FMXem to sprzedaży, jedyne o czym musisz pamiętać w związku z silnikiem to tankowanie. Kompletnie bezawaryjny sprzęt. Wygodny, może trochę słaby, ale na pierwsze moto jak znalazł. Stosunkowo tani jeśli chodzi o kupno tak samo z eksploatacją. Tańszy od DRZty i XTXa (chodzi o kupno, eksploatacja na tym samym poziomie). Dość dobra jakość wykonania. Fajny design, mi nie podobał się jedynie przód, co zmieniłem. Mogę szczerze polecić :)

GasGas FSE 400 SM

http://www.bikepics.com/members/huntrr/
http://p1.bikepics.com/2014/10/31/bikepics-2705839-800.jpg

14

Właśnie ta cena mnie martwiła bo "mała" ;p w jakich rocznikach warto szukać? Są jakieś zmiany, które wprowadzali w czasie produkcji jeśli chodzi o mechanike na które warto zwrócić uwagę?

15

Wrx i sie nauczyc qva jezdzic

WARSZAWSKI TERROR KAPUTT !  / Yamaha WyjątkowaRzeźba