1

Temat: Filtr powietrza.

Siema
Próbował ktoś z Was filtr powietrza ala kiblowy malossi do chociażby 125ccm ?
Może to być głupie pytanie bo nigdy nie widziałem
Rozchodzi mi się bardziej o spalanie oraz mieszankę :D

2

Odp: Filtr powietrza.

Pytanie moje takie - czego oczekujesz?

Wszelkie skuterowe gadzety opieraja sie na zwyklej gabce do filtrow, ktora mozna kupic taniej, duzo taniej z metra cieta, lub jakies siatkowe allegrowe badziewie, ktore nawet kompresor do powietrza mogloby zarznac.

Idea takich filtrow, to poprostu zminimalizowanie oporu powietrza. Jezeli chcesz sprawdzic jaki efekt mialoby twoje moto, przejedz sie z odlaczonym filtrem lub wyjetym filtrem. W znacznym stopniu sa to warunki zblizone do tych tuningowych filtrow. Sprawdzalem w Simsonie poj. 90ccm rozne, naprawde rozne filtry, kompozycje, nawet filtr z jawy czy malucha w specjalnej obudowie. Najlepszy dopasowalem sam do wlasnych potrzeb po uwzglednieniu odpowiedniej dlugosci dolotu. Jezeli moto masz serie, nie polecam grzebac, ale jezeli zmieniasz zakres obrotowy, wiekszy gaznik, dyfuzor, mape zaplonu czy chociazby rodzaj paliwa lub stopien sprezania to mozesz probowac.

Malossi, stage6, inne tego typu rzeczy to 90% cena za marke i reklame. Szukaj rzeczy niesygnowanych, ale podobnych lub zrob sam.

Simson SR50 90ccm [1986] -> Yamaha WR 450F dualsport [2004] -> KTM 690 SM Prestige [2007]

3

Kilka lat temu "upalałem" na cbr 125. Poprzedni właściciel-idiota wywalił seryjny airbox i wstawił stożek za 15 zł z allegro. Sam, nie wracałem co prawda do serii, ale wstawiłem filtr malossi i w połączeniu z wydechem arrowa i świecą irydową miałem "najszybszą" cbr'kę w okolicy :DD
http://www.racing-planet.pl/images/gross/m0413435_luftfilter_malossi_e15_web.jpg?language=pl&shop_ID=1

KXF 250 '14

4

Nooo racja. Obadam jak to wygląda z mocą oraz wizualnie.
Dzięki bardzo

5

Jezeli laczysz wydech z filtrem to owszem, jest szansa znaczna na przyrost mocy, czy tam predkosci. Ale wszystko trzeba zestroic, to nie jest wymiana zarowki.

Simson SR50 90ccm [1986] -> Yamaha WR 450F dualsport [2004] -> KTM 690 SM Prestige [2007]