1

Temat: Pasowanie tłoka XR650r

Jestem na etapie zamawiania tłoka.
Cylinder zmierzony, pomiar wzdłużny 100,01mm poprzeczny 100,00.
Cylinder na nicasilu.
Niech mi teraz ktoś powie jakie ma być pasowanie tłoka bo już kurwicy dostaje.

Jeden magik twierdzi, że 0,03-0,05mm, drugi, że 0,05-0,012mm a trzeci, że to zależy czy kupuje się tłok kuty czy odlewany wg. niego dla odlewanego pasowanie powinno wynosić 0,03-0,05mm a dla kutego 0,05-0,012mm.
Oczywiście wszystkie niejasności rozwikłała by książka serwisowa która podaje:
Cylinder-to-piston clearance 0,010-0,055mm

Tylko pytanie czy tłok do którego odnosi się serwisówka jest kuty czy odlewany i czy w ogóle jest to jakaś różnica?

Na razie zakładam, ze oryginalny tłok jest kuty i kupuje jakiegoś vertexa/wossnera z pasowaniem wg. serwisówki ale wolę wysłuchać waszych opinii.

2

Odp: Pasowanie tłoka XR650r

Kuty tłok z racji tego że jest obrabiany numerycznie z kawałka kutego amelinium, którego to nie pomalujesz :), ma mniejszą rozszerzalność cieplną niż ten odlewany. Jest też dużo bardziej wytrzymalszy co z resztą jest logiczne.
Ale na pytanie o pasowanie nie znam odpowiedzi. Mi cylek szlifowali pod kuty tłok biorac wymiar z pudełka + własne wieloletnie doswiadczenie.

Szukales na TT lub SMJ?

3

[url]http://www.jepistons.com/PDFs/TechCorner/SCPDrawings/piston_instrc4032.pdf[/url]

4

Pasowanie powinieneś brać tak jak napisał SFMario z pudełka tłoka.
Jeżeli jest to oryginalny tłok OEM Hondy to kierujesz się serwisówką.
Jeżeli jest to tłok jakiś akcesoryjny to tym co na pudełku tłoka czyli tym co radzi producent.
Wiseco i Vertex ma najczęściej tłoki odlewane.
Wossner kute i ogólnie każdy z tych producentów może zalecać inny luz.

Przykład mojego KTM-a
OEM tłok (ELKO) luz 0,08mm
Wossner (kuty) luz 0,07mm
Vertex (odlew) luz 0,06mm

Żeby było jeszcze trudniej to luzów tych nie znalazłem w katalogu.
Przykład:
Cylinder ma 78,00mm
Selekcja A według Wossnera jest o wymiarze 77,94mm co wydawałoby się, że luz powinien być 0,06mm ale tak nie jest ponieważ luz na opakowaniu podany jest 0,07mm co daje nam cylinder o wymiarze 78,01mm

I małe sprostowanie:

SFMario napisał/a:

Kuty tłok ... ma mniejszą rozszerzalność cieplną niż ten odlewany.

Jest dokładnie odwrotnie.
Tłoki kute mają większą rozszerzalność cieplną niż odlewane przez co wymagają większego luzu.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

5

Dzięki, dowiedziałem się , że pasowanie Wossnera to 0,06mm. Tłoczek kupiony.