1

Temat: Kask Dual Sport?

Hejo.. Wpadł mi ostatnio w ręce kask - Nox N731 - i muszę powiedzieć, że mam trochę mieszane odczucia - miałem okazje przymierzać już kilka kasków enduro + szyba i w cenie ~500 zł to Nox wywarł naprawdę dobre wrażenie.. Wszystkie elementy dobrze spasowane, nic nie lata, nie ma drgań, szyba się samoczynnie nie otwiera - aczkolwiek trzeba przyznać że delikatnie paruje - niemniej dramatu nie ma chyba ze ktoś oddycha cały czas ustami to trochę gorzej. Przynajmniej przy tych kilku stopniach aktualnej pogody to raczej norma. Są bajery w stylu Blendy czy "pompowanych policzków" które pozwalają na nieco lepsze spasowanie kasku - fajny bajer w dodatku działa całkiem dobrze. Jedyny minus który odczułem to.. Hałas. Jest to pierwszy kask "dual" w którym miałem okazje trochę dłużej polatać i w porówaniu z integralem (Nolan) jest baaardzo głośny - szum wiatru daje się we znaki już przy 60 km/h przy 140 to już odrzutowiec :D Zastanawia mnie czy to urok większości kasków Dual Sport - One już po prostu takie są i jak człowiek chce Duala bez szumu to musi wziąć Shoeia Czy Araia za 2000 PLNów? Macie jakieś opinie na temat tego kasku bądź innych?

2

Odp: Kask Dual Sport?

Stopery do uszu i jest OK. Mam SHOEI Hornet DS i też gwiżdże.

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"

3

Trochę odgrzeje kotleta co by nie zaśmiecać forum ;)

Przymierzam się do zakupu kasku Dual Sport i mam 2 na oku.
Acerbis active (cena ok 500zł)
O'neal sierra adventure (cena ok 630zł)

Czy ktoś oglądał oba kaski i jest w stanie coś i nich powiedzieć ??

PS: oglądając kask O'neala zauważyłem też jakiś "AFX sierra adventure" - cena ta sama, opisy te same wygląd ten sam. WTF ?

Dr.Bigos 0,7

Częstochowa okolice pisac !

4

sam uzywalem sezon kask o'neal, kupilem jako nowy, jezdzilem nim afryka, kask ogolnie spoko, nie jest super cicho ale ok jak na kask dualowy, teraz uzywalem go na dwoch wyjazdach na WR, wyjalem szybke i zalozylem jakies gogle oakley

5

Włąśnie, kaski D-S są przewidziane do użytku na motocyklach D-S typu Afryka, BMW GS czy KTM ADV i tam się sprawdzają. Jest ochrona przed wiatrem i hałas nie ma się gdzie tworzyć. Ja po sezonie jazdy z szybą w Hornecie DS też szybę wywaliłem i latałem w goglach.

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"