46 Ostatnio edytowany przez I/JG53_Pogo (2013-04-05 23:33:28)

Odp: Dlaczego warto kupić shoei :D

Z tego co wiem to Suomy był przebijany prętem przez wywietrzniki i też miał problem z prześciem testów w US zaś w UE  normy homolagacyjne tego nie wymagały i nie sprawdzały i certyfikat był ..

Zresztą o czym my tu mówimy wiadomo że kask który kosztuje 2000 zł bedzie w ch.. j lepszy niż ten za 200 zł . Ale nie  kłoćmy się co lepsze Arai czy Shoei . To mi przypomina odwieczną kłótnie odnośnie wyższości swiąt bożego narodzenia nad świetami wielkanocnymi  lub co lepsze Audi czy BMW.

No i mówię wam od tego pie..nia spadnie jeszcze więcej śniegu ;)

https://www.facebook.com/MoherosBanditos
www.youtube.com/JG53Pogo

47

Nie zrozumieles mnie. Arai nie musi uzywac ostrego ciezarka, ale uzywa bo chce by jego produkty byly jak najlepsze. No i roznica jest tez taka, ze kaski Araia test ze szpikulcem przechodza :). W Shoeiu mialem dwa wypadki. W jednym rolowalem jak szmaciana lalka wiec nie powiem wam czym udezalem i ktora strona. W drugim wypadku zatrzymalem sie na drzwiach auta. Moto w przednie drzwi, ja w tylne przydzwonilem z barana. W ubu przypadkach kask zdal egzamin celujaco i nie dam zlego slowa powiedziec na Shoeia.

[IMG]http://img845.imageshack.us/img845/9062/katradom2.jpg[/IMG]

48

Jezeli chodzi o bezpieczenstwo to najwazniejsza kwestia to material z jakiego wykonana jest skorupa. Wiekszosc tanich kaskow to poprostu plastik (oczywiscie producenci ubieraja to ladniej w slowa) i tego unikajmy. Ciezko podac konkretna kwote od ktorej mozna kupic kask na poziomie ale mysle ze od 1000 zl w gore  :)

49

SuperMocarz napisał/a:

I jeszcze raz powtórzę - nie walczę o to żeby każdy latał w Araiu, bo ani tego nie chcę, ani to nie jest możliwe, ani fajne :) Chciałbym żebyście mieli świadomość że coś co pęka u kuriera na pace, coś co waży 900 gram, coś co kosztuje 150 zł jako nowe - nie może ochronić waszych głów, waszego zdrowia itd itp.

Twierdzisz że lekki kask nie może być bezpieczny. Czemu więc od dłuższego czasu znaczna część czołowych zawodników w motocrossie i enduro jeździ w kaskach Airoha. Na pewno dlatego że są zajebiście lekkie. Ale nie wieżę że np. Taddy który jest bardziej narażony na kontuzje niż zawodnicy motocrossowi jeździł by w takim kasku ze względu na sponsora. Sam długo zastanawiałem się jaki kask crossowy kupić i wybrałem Stelt'a ze względu na bardzo dobre opinie w jego środowisku docelowym, m.in. braci Kurowskich.

Mówicie że czarny mat ciężko utrzymać w czystości. Mam stelta już 3 sezony i wygląda bardzo dobrze nawet po glebach w terenie :)

50 Ostatnio edytowany przez SuperMocarz (2013-04-06 11:18:19)

Wszyscy macie rację. Każdy uważa co chce i tyle. Nikogo nie da się przekonać na siłę, jeżeli twierdzi że kask X jest też dobry bo kiedyś szwagier sie wywrócił i nic mu nie było. Ok. Są lepsze i gorsze kaski, skorupy...
Co do wagi i chronienia. Materiał który chroni musi coś ważyć. Jeżeli nie waży nic - to nic nie chroni bo go nie ma. Dlatego hełmy wojskowe są ciężkie, dlatego czołgi mają pancerz itd. Tak samo kask - skorupa grubsza z lepszym wytłumieniem ze styropianu lepiej ochroni niż lżejsza i cieńsza. Czysta fizyka. Kask musi ważyć te 1,5 kg - w wersji integral i koniec.
A jeśli chodzi o normy snella - to jest bardziej skomplikowane, nie chce mi sie tłumaczyć bo szczerze mówiąc jestem wkurwiony tą zimą, pisaniem na forum, kłótniami o byle co. Wszyscy jesteśmy wściekli, że nie możemy polatać i zajmujemy się forumowaniem :)
Shoei to dobry kask (choć prywatnie nigdy bym go nie kupił i nie uważam że jest wart swojej ceny), lepiej mieć Shubertha niż Naxa, ale... skoro skorupa shubertha pękła mi w łapach - ja już nigdy nic dobrego o tym kasku nie powiem. Przykro mi. Dla mnie 3 warstwy włókna szklanego to jest trochę za mało jeśli chodzi o bezpieczeństwo.

[url]https://www.google.pl/search?q=schuberth+helmet&hl=pl&client=badoo&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=redfUe_1Moem4gThyYCABg&ved=0CAoQ_AUoAQ&biw=1440&bih=746#hl=pl&client=badoo&tbm=isch&sa=1&q=shuberth+out+shell&oq=shuberth+out+shell&gs_l=img.3...30521.35199.6.35361.18.18.0.0.0.0.101.1451.17j1.18.0...0.0...1c.1.8.img.GylReoiTaX0&bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv.44770516,d.bGE&fp=99715a373de422e5&biw=1440&bih=746&imgrc=sWecPgsjjkupMM%3A%3BrJal__bVGAvmtM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.schuberth.com%252Ffileadmin%252FBilder%252FMotorrad%252FS2%252FIm_Detail%252F26_big.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.schuberth.com%252Fen%252Fmotorcycle%252Fs2.html%3B966%3B644[/url]

DRZ 450 E SM na modach znowu w jedynej słusznej wersji - czyli SuperMoto
Triumph Speed Triple 2010 SE

51

I tu masz rację. Masa kasku ma znaczenie, pewnie w motokrosie ze względu na przeciążenia największą, ale znacznie ważniejsze jest jego wyważenie. Arai lub Shoei jest relatywnie ciężki kiedy trzymasz go w rękach, a po założeniu w cudowny sposób nie przeszkadza.

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"

52 Ostatnio edytowany przez gel3k (2013-04-06 13:16:54)

Mocarz, a co powiesz o AGV? :-)

zacytuję jeszcze klasyka:
[url]http://forum.supermoto.pl/post141431.html#p141431[/url]

Green

53 Ostatnio edytowany przez riux (2013-04-06 15:30:07)

Wreszcie piszesz sensownie :) Ja akurat nie uwazam, ze Schuberth jest słaby pod względem bezpieczenstwa ( widzialem je po roznych glebach choc to oczywiscie nie daje pelnego obrazu). Maja jeszcze cos takiego jak MObility program gdzie po glebie mozesz za 1/3 ceny kupic nowy kask. Nie moge sobie wyobrazic jak mogl Ci sie zlamac kask takiej klasy w rękach. Myślę, że nawet Naxy bys nie zlamal. Moze miales w rekach kask po ktorym wczesniej przejechal walec albo cos w ten desen :) bo innej mozliwosci nie widze. Wykonanie samego kasku tez jest na mega poziomie (propnuje wszystkim zanteresowanym sprawdzic). Ok olac temat bo Schuberth akurat nijak ma sie do Supermoto. Ja nie mam/mialem zamiaru się kłócić tylko chciałem zebys skorygował zdanie, że  Shoei to gówno bo tak poprostu nie jest :) Skumulujmy lepiej siły i pokazmy srodkowy palec zimie i krzyknijmy wszyscy -ZIMO WYPIERDALAJ :D  Pozdrawiam i pogody zycze, YO !

54

Twierdzisz że lekki kask nie może być bezpieczny. Czemu więc od dłuższego czasu znaczna część czołowych zawodników w motocrossie i enduro jeździ w kaskach Airoha. Na pewno dlatego że są zajebiście lekkie. Ale nie wieżę że np. Taddy który jest bardziej narażony na kontuzje niż zawodnicy motocrossowi jeździł by w takim kasku ze względu na sponsora. Sam długo zastanawiałem się jaki kask crossowy kupić i wybrałem Stelt'a ze względu na bardzo dobre opinie w jego środowisku docelowym, m.in. braci Kurowskich.

Sam byłem zakochany w airoh dopiero gdy w sklepie mogłem go obejrzeć jakos mnie nie przekonał. Jeszcze cr 900 czyli kaski powyżej 1kg są niezłe. Ogólnie to nie są złe ale grubość tej szczęki w modelach poniżej 1 kg to jakby jej poprostu wcale nie było odchudzony kawałek plastiku na maxa jak tylko się da. Mało brakowało a sam bym popełnił właśnie airoh-a stelta. :)

KTM EXC 450
       SXF 250

55

powiedział co wiedział bo naxa była tansza ;]

airochem  2 razy highside konczyłem na twarzy łamiac 2 razy daszek i po dzien dzisiejszy poza odprysnietym lakierem nic go nie boli

suzuki ts50-->yamaha xt125x-->ktm lc4 SM HF-->ktm exc530sm-->ktm 450 smr :D

KTM the best fuck the rest

56

Cross mogę zapytać jaki to był model ?

KTM EXC 450
       SXF 250