Temat: Husaberg FE 501
Zbierałem się do założenia tematu sporo czasu, no i w końcu robię. Postaram się umieszczać aktualne informacje, zdjęcia modyfikacji, zmian dotyczących mojego motocykla itd itp :D
Na początku wyglądało to tak:
Obecnie nie wygląda, bo motor jeszcze w częściach.
Głównie dziś chciałem wrzucić fotorelacje z wymiany łańcuszka rozrządu, może przyda się dla innych użytkowników jak to wykonać w prosty sposób samemu ;)
Łańcuszek zmieniany na Elite Iwis.
Więc wygląda to tak:
Silnik na stole
Ściągamy pokrywe zaworów
No i boczną oczywiście. Ustawiamy tłok w GMP najlepiej, oznaczamy miejsca na kołach zębatych, w razie gdyby się obróciły.
Jeśli są wybite, zaznaczone znaki propos ustawiania kół - nie jest to konieczne.
Oznaczyłem także koło łańcuchowe, bo nie ma na nim żadnych znaków. Żeby była równa linia, dosyć wąska zarysowałem najzwyczajniej w świecie płaskim śrubokrętem, na równo z pokrywą.
Teraz rozkuwamy łańcuszek, z jednej strony złapałem go kablem.
Do drugiego końca kabla przywiązany został początek nowego łańcuszka
Stary łańcuszek wyciągamy ciągnąc za nim nowy. To akurat wymaga troche cierpliwości, ale da się to zrobić :)
Zakładamy na koło rozrządu nowy łańcuszek (u mnie wymagało to skrócenia jeszcze o jedno ogniwo łańcuszka, bo był za długi), wkładamy ogniwo łączące, spinke i w sumie gotowe. Jeszcze pokrywa rozrządu - dokręcamy odpowiednim momentem oczywiście.
Wkładamy na miejsce napinacz, w niego sprężynke, śrube :)
U mnie kliknelo 2 razy, więc raczej jest w porządku.