16

Odp: Pompa sprzęgła?

kompan do picia napisał/a:

A mi się jednak wydaję, że jak użyjemy pompy z tłoczkiem o większej średnicy to sprzęgło zacznie lżej pracować. Większy tłoczek to większe ciśnienie płynu, a większe ciśnienie na tą samą powierzchnię tłoczka wysprzęglika to większa siła przeciwdziałająca siłom sprężyn sprzęgłowych. To jest tylko moja teoria, bo nigdy nie sprawdzałem różnych pomp. Ktoś może potwierdzić lub obalić moją teorię.

właśnie o to chodzi że teoretycznie nie masz racji ale biorąc pod uwagę wypowiedzi użytkowników pomp hamulcowych np. "jak założymy za dużą pompę do zacisku 4 tłoczkowego to dęba staje przy użyciu jednego palca" to w tym wypadku masz rację ale dowiemy się jak to jest jak coś pokombinujemy z Jerym,albo zrobimy żeby lżej chodziło sprzęgło albo ............

Była: Honda CBR F4 Sport- dobre moto,jest KTM 520EXC supermoto,Gas Gas 280 TXT PRO

17

Może warto pogadać z kimś kto ma LC4
W 690 były montowane dwie pompy 10.5 i 13mm
Zapytać się użytkowników 10.5 jak im się wciska i tych co mają 13 jak im się wciska.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

18

hacker33 napisał/a:

Może warto pogadać z kimś kto ma LC4
W 690 były montowane dwie pompy 10.5 i 13mm
Zapytać się użytkowników 10.5 jak im się wciska i tych co mają 13 jak im się wciska.

10.5 miałem w dziobaku (690 SM) - klamka chodziła naprawdę lekko. Moim zdaniem nie trzeba lepiej.

EXC-F 250
Tymczasowo bez supermoto

19

wysprzęglik wykonuje ograniczony ruch, czyli wchodzi do niego ograniczona ilość oleju. Większa pompa to więcej płynu, przy tym samym skoku klamki. Skup się lepiej na tym, czy wysprzęglik chodzi jak powinien i na tym, czy ktoś nie założył mega twardych sprężyn w koszu

rmz 250
gas gas txt 250

20

sarar napisał/a:

10.5 miałem w dziobaku (690 SM) - klamka chodziła naprawdę lekko

Potwierdzam

21

Dobra klamke zamiast Rekluse. POlecam ZAP. Jery uderz do Twojega dealera Araia :). Tyle tylko ze nie za bardzo to bedzie kompatybilne z pompka sprzegla magury.

DRZ 400 Y
Husaberg F(E)S 570

22 Ostatnio edytowany przez mareklc4 (2013-03-11 22:31:29)

prawo pascala na fizyce w podstawówce tego uczyli. im wieksza pompa tym wieksza ilosc plynu do przepchania i wieksza siła potrzebna do uzycia sprzegła ale tez wystarczy mniejszy ruch klamki zeby wysprzeglic.

hybryda

23

mareklc4 napisał/a:

prawo pascala na fizyce w podstawówce tego uczyli. im wieksza pompa tym wieksza ilosc plynu do przepchania i wieksza siła potrzebna do uzycia sprzegła ale tez wystarczy mniejszy ruch klamki zeby wysprzeglic.

dokladnie ;)

Jery ale mi coś tu nie pasuje. Skoro reszta użytkowników pomarańczy mówi że im ten sam ukł. działa dobrze to ja bym sprawdził sprzęgło - sprężyny jeśli nie były jeszcze ruszane... może za twarde ??

24

No ok. Tylko powiedzcie mi, jak mam znalezc usterke, bez wymiany wszystkich podzespolow po kolei. Bo najpierw sprezyny, pozniej wysprzeglik, pozniej pompa itd. itp. Sa zestawy naprawcze wysprzeglika? Czy mam kupwac nowy? A jak sie okaze ze to jednak nie wysprzeglik, to po co mi nowy, skoro stary moze jest ok? Co dalej? Sprezyny? Moze caly kosz sprzeglowy? Jakos nie usmiecha mi sie wymieniac polowy czesci z nadzieja ze to cos pomoze. No chyba ze ktos mily z wiara w ludzi (oddam, przyzekam :) ) pozyczy na 100% pewny wysprzeglik do testow?? :D

[IMG]http://img845.imageshack.us/img845/9062/katradom2.jpg[/IMG]

25

ja ci pożyczę

Była: Honda CBR F4 Sport- dobre moto,jest KTM 520EXC supermoto,Gas Gas 280 TXT PRO

26

Tak ogólnie.
To ja bym podmienił cały układ - jest łatwiej dla obu stron. Nie trzeba spuszczać płynu, odpowietrzać itd.
Zdejmujesz pompę z przewodem i wysprzęglikiem i zakładasz do drugiego.
Jak działa to znaczy, że wina leży gdzieś w tych 3 elementach.
Jak nie działa to znaczy, że wina leży gdzieś w silniku.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

27

No tak. Ale to wciaz 3 elementy ktore trzeba brac pod uwage. No ale dobre i to. Niech bedzie caly zestaw. To kto chetny? :)

[IMG]http://img845.imageshack.us/img845/9062/katradom2.jpg[/IMG]

28

Odkręć przewód i zobacz jak chodzi klamka pompy sprzęgła. Jeśli luźno, to pompa gra. Nie podejrzewam, żeby przewód był na tyle załamany, żeby jego średnica mocno się zmniejszyła. Zdemontuj wysprzęglik (3 śruby i 5 min roboty), zobacz czy go wepchniesz palcem i czy wróci bez oporów na sprężynce. Ważne, czy uszczelniacz w wysprzęgliku to oryginalna uszczelka, czy ktoś założył za gruby, ale przynajmniej łatwo dostępny o-ring. Kiedyś były reperaturki za 220pln (uszczelniacz i tłoczek). Teraz praktycznie są niedostępne. Jeśli te elementy są ok i sztyca popychająca cały kosz jest prosta, to pozostaje tylko kosz sprzęgłowy.

Przy okazji info dla posiadaczy. Były dwa rodzaje wysprzęglików Magura i Brembo. Do Magury nie wolno lać płynu hamulcowego. Tylko i wyłącznie olej. Problem w tym, że płyn hamulcowy jest o wiele bardziej żrący i rozpierd*la gumową uszczelkę.
Wysprzęglik używka to koszt 250-270pln. Nowy element kosztuje 550-570pln

Ważne pytanie... tak jest odkąd kupiłeś, czy pogorszyło się z czasem?

rmz 250
gas gas txt 250

29

Oring do magury można kupić jest dostępny, sam kupowałem płaciłem grosze.
Problem jest tylko taki, że jest on ujęty w katalogach części do roku chyba 2000.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD

30

hacker33 napisał/a:

Oring do magury można kupić jest dostępny, sam kupowałem płaciłem grosze.
Problem jest tylko taki, że jest on ujęty w katalogach części do roku chyba 2000.

dzięki:)

rmz 250
gas gas txt 250