1 Ostatnio edytowany przez Baltosz (2012-12-29 13:47:16)

Temat: SM na codzień, dla niezdecydowanego.

Zakochalem się w SM...

1.Jak witalem się na forum to napisalem ze pozostane wierny SM do momentu zakupu, ale juz 5 razy zmieniałem zdanie.

2.Osobiście uważam SM za najbezpieczniejsze moto, jeżeli chodzi o ewentualne syt awaryjne. wydaje mi się, że ze względu na niską masę jest motorem łatwiej sie "wybronić" w trudnych sytuacjach.

3.Zawsze można pojechać na tor i się wyszaleć nie bojąc się o ewentualną glebę. (az tak bardzo jak na wiekszych moto)

4.Przyjemność z jazdy bezcenna.

Dlaczego piszę? Bo nie mam pojęcia, co popełnić. Mam 187cm wzrostu, 100kg wagi. a fundusze, chciałbym się zmieścić, ze  zdrowym moto (nie szrotem) poniżej 10tyś. <-- nie mam na myśli 10, do których się dozbiera jeszcze 2,3. tylko NIE WIECEJ NIZ 10tyś zł.

Motor ma mi slużyć na codzienne dojazdy do pracy. Do zabawy w weekendy, kiedy bede mial czas. ewentualnie czasem jakiś krótki trip w góry.

Z góry mówię, ze nie chodzi mi o potworki typu Smc r, tylko bardziej o żywiołowe moto, z najmniejszą, bądz małą dawką awaryjności.

Z przykrych rzeczy: Moto będzie musiało w lecie satać pod chmurką.

Co polecicie?

P.S. jest jakiś temat w którym mógłbym znaleźć jakieś informacje nt. kosztów eksploatacji maszyn. Czy jest to mega droga impreza, w przypadku "nie wyczynów"?

P.S. 2. Czy zdarzają sie SM z homologacją na 2 osoby?

2

Odp: SM na codzień, dla niezdecydowanego.

co do P. S 2 to moja huska i wiekszosc ma homologacje na 2 osoby

3

dzięki za info.

4

+1, ja nawet nie mam podnóżek dla pasażera a w dowodzie wbite na 2 os. Koszty: im lżej tym drożej z utrzymaniem:)
Za równe 10k bez wkładu coś na pewno znajdziesz ale nie będzie to nowy sprzęt, jak zależy Ci na niskim spalaniu relatywnie niskiej wadze to pozostaje DRZ chyba, czasem coś za 10k można kupić. Co do mocy musiałby się wypowiedzieć ktoś o twojej wadze kto danym moto śmiga.

5 Ostatnio edytowany przez I/JG53_Pogo (2012-12-29 13:52:22)

Baltosz napisał/a:

Zakochalem się w SM...

1.Jak witalem się na forum to napisalem ze pozostane wierny SM do momentu zakupu, ale juz 5 razy zmieniałem zdanie.

2.Osobiście uważam SM za najbezpieczniejsze moto, jeżeli chodzi o ewentualne syt awaryjne. wydaje mi się, że ze względu na niską masę jest motorem łatwiej sie "wybronić" w trudnych sytuacjach.

3.Zawsze można pojechać na tor i się wyszaleć nie bojąc się o ewentualną glebę. (az tak bardzo jak na wiekszych moto)

4.Przyjemność z jazdy bezcenna.

Lubie SMki  i bardzo mi się podobają ale jak dla mnie o wiele praktyczniejszym motocyklem jest enduro !

1 Jazda w terenie czy na torze jak dla mnie daje najlepszą adrenaline i wyrzycie się ulica tego nie daje .
2 Praktyczność cało sezonowa nie straszne jesienne błoto czy zimowy śnieg

https://www.facebook.com/MoherosBanditos
www.youtube.com/JG53Pogo

6

[url]http://forum.supermoto.pl/post131071.html#p131071[/url]

Bez moto...

7 Ostatnio edytowany przez Baltosz (2012-12-29 14:51:50)

Szczerze, jeśli chodzi o spalanie. czy bedzie palić 5,6,7 litrów. Nie obchodzi mnie to. 10 zł na 100 km mogę dopłacić, niż na siłę szukać moto które mało pali. Drz super, wszyscy chwalą. Ale chcę wiedzieć co jeszcze mogę brać pod uwagę.

@Pogo.  Ale do SM zawsze mogę kupić opony do crossu. :) i w las się wybrać.

a propos wagi to jak ja waże 100kg. te 10,20 kg nie robi mi strasznej różnicy. chodzi o to ze nie chce jezdzic maszyna która wazy 200-220kg na sucho.

Żeby było łatwiej wam doradzić powiem co mi się podoba. Motocykl ma byc praktyczny, a przy tym dawać frajde z jazdy.

KTM LC4, DUKE też może być
Suzuki DRZ 400 SM
Yamaha xt660 <- wiem ze 170kg masy. (ale czy nie za duzo?) <- mysle ze to górna granica masy.

Które z tych moto wychodzą najlepiej cenowo, w kosztach eksploatacji(mowa o naprawach, nie paliwie) , wygoda w czasie jazdy.

Który najbardziej agresywny, który mułowaty. O takie odpowiedz mi chodzi.

8

Na allegro jest drz Y z możliwością rejestracji, nie pamiętam tylko na jakich kolach, może warto ją zobaczyć.

DRZ400SM, KTM 990 ADV

9

Ja nie wiem na co się zdecydować...
nie mylić z nie mogę znaleźć.

SM będę kupować na wiosnę, albo wczesnym latem.

10

Ja osobiscie przy twoich funduszach bym wybral suzi drz ;]  dobre i lekkie moto jak i bardzo chwalone

11

DRZ to jest to czego szukasz

12

Martwi mnie tylko to, ze DRZ'ek na ellego czy otomoto jest moze 5 szt. / kiepsko znaleźć taki motor. <- mam na myśli mały wybór.

Choć moje podejście jest w 100% zdrowe, bo moto ma jeździć i być zdrowe, a nie wyglądać.

13 Ostatnio edytowany przez Baltosz (2012-12-29 16:07:02)

A czy ktoś jest w stanie powiedzieć jak mają się te moto do mojej masy w wzrostu?

Jak w ogole wygląda sprawa kradzieży motocykli? będę się starał go na codzień 3mac w miejscu strzeżonym, ale pytam ogólnikowo?
Czy SM w ogole kradną?

Z tego co pamietam to Husaj z forum. mówił ze u niego pod domem we wro stoi jego husqa i nic odpukać się nie dzieje.

14

jak sam napisałeś motocykl będziesz kupował na wiosnę lub lato, więc spokojnie do tego czasu coś konkretnego się pojawi ;)

15

Baltosz napisał/a:

Suzuki DRZ 400 SM
Yamaha xt660 <- wiem ze 170kg masy. (ale czy nie za duzo?) <- mysle ze to górna granica masy.
Które z tych moto wychodzą najlepiej cenowo, w kosztach eksploatacji(mowa o naprawach, nie paliwie) , wygoda w czasie jazdy.

XT 660 zrobilem 6000 km, DRZ 400 SM 5000 km, także mogę Ci pomóc.

XT 660 super na trasy, dziennie po 400-600 km bez wiekszych problemów, bezawaryjny, w zasadzie nic nie musisz robić przy nim, obowiązkowo sportowe wydechy, wygodny nawet w 2 osoby, spalanie w trasie nawet 4l/100km, na torze tez daje rade, las itd. bez problemów, jednak trzeba się przyzwyczaić do dużej masy.

DR-Z 400 SM, fajny lekkie moto, raz robiłem 300 km w jeden dzień (plus powrot co dalo 700km w 3 dni) i już nie było tak wesoło jak na XT, w dwie osoby jedynie do sklepu po browara, plus za mase i lekkość na torze, w lesie itd. silnik na pewno bardziej podatny na awarie niż w XT, lecz jeśli trafisz zadbany egzemplarz to też swoje pojeździ, trzeba pilnować stanu oleju,

Widze że jesteś wysoki i nie ważysz 60 kg przez to polecił bym Ci XT tym bardziej na trasy i jazde w 2 osoby,

Braaaping!