1

Temat: Awaria Husqvarna 125 sm 2001

Siema

Sluchajcie, mam problem. Kupilem tydzien temu husqvarne sm 125 s 2001r. Wyjechałem sobie 1szy raz, zrobiłem 6km, stanąłem, wrzuciłem na luz i po chwili cos uderzyło w silniku, potem 2 raz i silnik zaczął stukać dosyć głośno i chodzi dużo głośniej w tej chwili. Odpala za 1, jezdzi normalnie, ale za każdym obrotem wału w tym samym miejscu jest jakby luz i stuk. Co to może byc?

2

Odp: Awaria Husqvarna 125 sm 2001

Łożyska wału,korbowodu ja bym na twoim miejscu rozebrał silnik.Nagraj filmik jak to chodzi.

Hero Majestic Ankur--->Derbi Senda Xtreme R--->Lifan Cross 125--->Mz Etz 250--->Ktm Egs 360--->Kawasaki Zr7--->Gas Gas EC 300  2006 & Kawasaki Zr7s 2004

3

stuka w silniku a ten dalej jeździ... nie ma co bez potrzeby odpalać tylko rozbierać i szukać przyczyny najlepiej oddać do mechanika który w tym siedzi

4

nie, nie jezdze, ale chyba jakos do domu musialem dojechac? nie mam transportu na zawołanie, abylem 5 km pod gorke do domu wiec slabo. 

Zdjąlem glowice i cylek, wał nie ma wielkich luzów, bardzo możliwe, wrecz na 99% są to łożyska. Tylko że one były przez poprzedniego właściciela wymieniane rzekomo pare set km. temu... I nie byly chińskimi zamiennikami. tak mi powiedział, nie wiadomo jak było naprawde.

FILM:  [url]http://youtu.be/YjY20sYJTQY[/url]

5 Ostatnio edytowany przez HEMP (2012-12-22 23:49:44)

jak  na moje oko to tłok tłucze w zawór wydechowy.... 

.... może myłeś moto po chwili od zatrzymania ? 

.... standardem jest urwanie zaworu wydechowego w skutek mycia gorącego silnika, taki szok termiczny dewastuje zawór ... później wystarczy rozgrzanie silnika i... srruuuu :)

i can do this .. here, hold my beer

6

Nie nie myłem go... jak to sprawdzic? Bo wątpie, zw ezglegu na to ze jak zdejme cylek to stuki nie ustają

7

Łukasz125 twoja wypowiedz jest kluczowa, bez niej hero34 na pewno by się zagubił w swoim życiu. Po to chyba jest forum żeby nie oddawać do mechanika nie sądzisz? No ale lepiej tylko jeździć a jak coś się psuje dawać do mechanika...
Jeśli przy zmianie przełożenia coś uderzyło i teraz stuka to może to być wykruszony ząbek na jednej z zębatek i to może stukać. Bo łożysko to szumi a nie stuka :) i tam nic nie pęka tylko coraz głośniej się robi. W zależności czy rośnie częstotliwość podczas zwiększania obrotów na postoju i podczas jazdy. Jeśli zaś nie to inna przyczyna jest.

-Indywidualne okleiny z własnym wzorem cały motocykl. Zainteresowanych zapraszam na PW.
-Spawanie wydechów, aluminium, metali kolorowych, usuwanie wgniot z dyfuzorów, piaskowanie i toczenie dorabianie zamienników itp. Zainteresowanych zapraszam na PW.
No price counts, counts a common passion and your joy ; ))

8 Ostatnio edytowany przez hero34 (2012-12-25 00:28:32)

Tak, tylko,że to jest co 1 obrót wału w tym samym miejscu...

Ale dobra, nie ma co lakac nad rozlanym mlekiem i isc zobaczyc dokladnie co to. Dzisiaj wyjąlem silnik z ramy i w tygodniu bede rozpoławiał. Jakies rady co zrobic zeby skrzynia sie nie rozpadła?

9

Tak. tylko po drugiej stronie wału masz zębatkę która napędza kosz sprzęgłowy. I ona kręci się razem z wałem.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

10

Dobra to dzisiaj zdejme kape i sprzegło, zobacze i dam znać

11

Na filmiku widać że ten dźwięk powstaje w jednym miejscu.
Kręcąc delikatnie ręką magnetem powinieneś wyczuć kiedy to jest (w jakim położeniu tłoka) oraz gdzie to jest lub co to jest.
Kręcąc na hama lub kopiąc w kopkę raczej do tego nie dojdziesz.
Jeżeli jest to wyszczerbione koło zębate to też powinieneś wyczuć przeskokiem wału w pewnym punkcie.
Na tym etapie na którym jesteś powinieneś już bez problemu zdiagnozować przybliżone miejsce stuków.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

12 Ostatnio edytowany przez hero34 (2012-12-25 15:17:50)

Stuk jest jak tłok dochodzi do najniższego punktu. Zdjałem kape, obejrzałem dokładnie każdy ząbek przy każdym kole i sa w idealnym stanie, nic nie wyszczerbione ani nadłamane, ani nawet brudne... Szukamy dalej..

EDIT: Ukruszonych zębów nie ma, ale coś jest z 2 zębatkami, Tymi małymi obok siebie na dole po prawej stronie. Ta lewa pojedyncza nie chodzi płynnie, ale to wyglada tak jakby to mialo tak chodzić, a jak próbuje kręcic 2 to sie zacinaja i stukaja. Po prawej stronie sa 2 zębatki jedna na drugiej i w jednej sa 3 sprężynki, w słabym stanie. To jak chodzą obie oraz tylko ta lewa jest na filmiku:

[url]http://youtu.be/nIp8r91Z5yg[/url]

Wymieniać? Gdzie je dostane, bo szukałem w necie i nie ma. Ma moze ktoś z Was takie?

13

Ku mojemu zdziwieniu, po rozebraniu i ponownym sumiennym zlozeniu silnika stuki ustały...