Odp: Zawody 2013
Dotarło dotarło, ale kretyńskie to jest z założenia. Ja mam fabrycznie bezglikolowy płyn w chłodnicy niech mnie po jajcach szanowny odbiór poliże i zbada to co mam chłodnicy. Ewentualnie woda barwiona na niebiesko lub zielono ;)
I to się zgadza, z tym że niekoniecznie. Nie wiem czy zwróciłeś na to uwagę, ale mam wrażenie, że w PZM obowiązuje raczej zasada domniemania winny a nie niewinności, więc albo udowodnisz Panu że to bezglikolowy płyn/woda barwiona albo możesz sobie polatać co najwyżej w wyniku wziewnego użycia butaprenu ;)
Jak patrzę na to wszystko z boku to widzę, że całość zmierza w złym kierunku. Czasem nawet staram się skonfrontować moje poglądy z innymi żeby nie było że jestem pesymista i tylko ja widzę krzyże tam gdzie inni same plusy. Moje wnoski są następujuące: Wszelkie zmiany które zaszły ostatnimi czasy powodują tylko zniechęcenie/utrudnienie dla ewentualnych/potencjalnych chętnych.
Po kiego określone kolorki tła i wielkość czcionki numerów jak jednocześnie leci TYLKO jedna klasa i nikt nie musi kombinować że nr X na zielonym tle to pan z klasy 1 a X na żółtym tle to pan z klasy 2? Po kiego zabrali możliwość startów bez licencji? Można było utrzymać zwyżkę wpisowego o ileś tam ( żeby się licencję opłacało zrobić) i pozwolić startować każdemu kto chętny. Czemu nie można zrobić badań na torze? Czym się różnią ściemnione wyniki badań z gabinetu od takich samych "wiarygodnych" klepniętych w karetce? Po cholerę wymóg mat środowiskowych? Ile ze sprzętów przygotowanych do zawodów rzyga olejami po ziemi? Przecież więcej syfu nakapie z busów i fur postawionych tuż obok. Po co wspomniana kontrola płynu? Przez kilka sezonów mojego pyrkania nigdy nie widziałem przypadku zalania toru płynem. Równie dobrze PZM mógłby wprowadzić w regulaminie obowiązek posiadania trzech garści sorbentu przez organizatora i temat ewentualnej plamy po płynie byłby bez znaczenia.
Tak czy inaczej wszystko sprowadza się do tego, że poziom SM mamy koleżeńsko/imprezowy ale regulaminy będziemy mieli światowe i nie do nagięcia i nie ważne że wpłynie to na obniżenie frekwencji i dopływ świeżej krwi.