1

Temat: Nowy sprzęt na nowy sezon

Stało się już u mnie tradycją, że o tej porze roku rozglądam się za nowym motocyklem :D W tej chwili stoi jeszcze w garażu dziobak (KTM 690SM) ale najwyższa pora go wymienić. Generalnie zastanawiam wybieram między WR450, EXC450/530 i TE450.
Co z powyższych i dlaczego byście polecili. Chciałem swoich sił spróbować też na dużych kołach jednak większość km zrobię pewnie po asfalcie.

WR450f byłaby z 2006 roku, nie najmłodsza ale też nie szkoda byłoby ją poobijać :) Nie za słabe to na asfalt? Z kolei w terenie nie sponiewiera za mocno? Czy te WR rzeczywiście mają takie miękkie zawieszenie w serii i chcąc tym latać na małych kołach to oprócz hebla trzeba będzie zawias utwardzać?

EXC 450/530 powyżej 2008 roku. Tu mocy na asfalt pewnie będzie w sam raz, szczególnie w 530. Tylko czy nowicjuszowi da się tym sprawnie polatać w terenie?

TE450 powyżej 2008 roku, tylko strasznie mało tego. Mam wrażenie, że to jakiś egzotyk na naszym rynku.

EXC-F 250
Tymczasowo bez supermoto

2

Odp: Nowy sprzęt na nowy sezon

Na EXC 400 przerzucalem sie z 50-tki, wiec mysle ze jak z dziobala skoczysz na 530 to dasz rade tym sie pobawic w terenie. Ogolnie przyjazne maszyny te KTM-y

3

WR nie jest słabe nawet na asfalt, jest lekka i napędza się lepiej niż duże czteropaki,  przy kołach 17" i przełożeniu 13/42 Vmax ciut ponad 150 km/h, prędkość rozsądna 120, relaxująca silnik 95-100, w terenie nie mam praktyki, przy pierwszych jazdach zanim nauczyłem się dozowania miałem niechcianego piona na leśnej dróżce i dałem spokój, pewnie przy dużej fantazji można się nawet zesrać :)

4

hanskloss napisał/a:

WR nie jest słabe nawet na asfalt, jest lekka i napędza się lepiej niż duże czteropaki,  przy kołach 17" i przełożeniu 13/42 Vmax ciut ponad 150 km/h, prędkość rozsądna 120, relaxująca silnik 95-100, w terenie nie mam praktyki, przy pierwszych jazdach zanim nauczyłem się dozowania miałem niechcianego piona na leśnej dróżce i dałem spokój, pewnie przy dużej fantazji można się nawet zesrać :)

Zesrać to się można na każdym sprzęcie jak się 'odpowiednio' ze sprzęgła strzeli :D
Hans, a co z zawieszeniem, seria nie jest za miękka na asfalt i trochę szybsze latanie?

Ps. Sprzedałeś swoją WR?

EXC-F 250
Tymczasowo bez supermoto

5

Seria do upalania SM moze okazac sie zbyt miekka. Ja mam twardsze sprezyny linearne i olej 5W i ciagle jest tendencja do nurkowania, ale moze regulacja dobicia i odbicia by pomogla

6

WR zawsze polecę.

Dla mnie jest to docelowy sprzęt. I właśnie modele na stalowej ramie ze względu na suchą miskę. Motocykl bardzo łatwy w obsłudze, dużo części zamiennych. Moc, żaden inny motocykl pojemności 450, na którym jeździłem nie wkręca się tak jak WR - 5 zaworów robi swoje. 20 000 - 25 000 km. natrzaskane tylko za mojej kadencji i gdyby nie delikatne luzy na korbie to nawet nie trzeba by było tłoka i korby wymieniać (wszystko co wyszło podczas remontu zimowego możesz zobaczyć na naszym facebooku, zdjęcia wnioski itp.). W terenie rewelacja, nawet na 17stkach można śmiało jeździć z kumplami na crossówach. Asfalt - walisz przelotową 100 kmh i nie martwisz się o nic. Przejedź się na EXC 450, CRF, WR i oceń. Za WR jestem pewien, jest jedyny problem. Znaleźć zajebistą WRkę już przerobioną na SM w naszym kraju to cud. Zdarzają się piękności jak u Hanssklosa ale za to trzeba dać swoje :)

7

JACA napisał/a:

I właśnie modele na stalowej ramie ze względu na suchą miskę.

WR na aluramie nie ma suchej miski?
Znaleźć nie jest łatwo, oglądam to allegro i oglądam i nie ma wiele. Hansklossa nawet byłbym w stanie przyjąć z lekką negocjacją tylko mam wrażenie że jego sprzęt to zaaajebiście żal by było katować w terenie. Ja się jednak często przewracam :)

Ps. a co sądzicie o koncepcji wr450 na SM i tylko SM, a do terenu kupić starszą wr250/crf250x/ktm 250ecxc-f?

wzium?

8

No ja też bym polecił WR. Mam model 2003r i jestem mega zadowolony. Moto bardzo uniwersalne i wiele potrafi. 5 zaworów, rozrząd DOHC - wkręca się to jak poparzone. Znajomi, którzy mieli WR przy niej pozostają - zmieniają tylko na nowsze modele. Powyżej 2006 jest sztywniejsza rama, ale gorszy dostęp do zaworów i gaźnika. Bardzo dużo i tanie części eksploatacyjne, większość pasuje od YZ więc rynek używanych kwitnie.

http://www.youtube.com/watch?v=4H0w5DHh0w8

Yamaha WR450F - Brudas
KTM 690 SMC-R - SM

9

Tego się nie spodziewałem - WR kontra EXC 4:1 :)

A pomijając kwestie serwisowania, kosztów eksploatacji i utrzymania?
Ma ktoś bezpośrednie porównanie WR i EXC?

EXC-F 250
Tymczasowo bez supermoto

10

Jak przesiadałem sie z drz to miałem ten sam dylemat. Wr czy exc. Wszyscy znajomi latali wtedy na wr więc sklaniałem się w tamtym kierunku. Przymierzałem się pare razy do jenego i drugiego i wybrałem exc, tylko z powodu pozycji, dużo lepiej mi się siedzi i kontroluje exc. Kierownica sama układała mi się w rękach i jakoś lepiej się czułem. Wr jakaś taka garbata mi się wydawała. Może gdybym zmienił kiere i pokombinował z ustawieniami było by lepiej, ale to tylko moje odczucia i nie wszyscy muszą się z tym zgodzać.
Kumpel kupił ostatni od znajomego wr 450 z 2005 i boi się na niej jeżdzić :) więć może będzie do sprzedania.

exc 400                 www.oklejsie.pl

11

sarar napisał/a:

Tego się nie spodziewałem - WR kontra EXC 4:1 :)

A pomijając kwestie serwisowania, kosztów eksploatacji i utrzymania?
Ma ktoś bezpośrednie porównanie WR i EXC?

Tak naprawdę to trzeba liczyć głosy osób, które posiadały jeden i drugi sprzęt....
Co z tego, że mrximry jest zadowolony ze swojej WR? Ja mam exc 500 i też jestem zadowolony ;)

A najlepiej to pojeździć jednym i drugim samemu jeśli ma się dylemat :)

Ps. Jeździłem ostatnio po naszym forcie - niezły fun nawet ale trial byłby na to lepszy ;)

Pozdr! Maciek

12

sajfer napisał/a:

WR na aluramie nie ma suchej miski?
Znaleźć nie jest łatwo, oglądam to allegro i oglądam i nie ma wiele. Hansklossa nawet byłbym w stanie przyjąć z lekką negocjacją tylko mam wrażenie że jego sprzęt to zaaajebiście żal by było katować w terenie. Ja się jednak często przewracam :)

WR z aluminiową ramą ma suchą miskę, nie ma już obiegu oleju w ramie co upraszcza wymianę. Też się przewracam ale na trialu bo WR mi szkoda właśnie :)

13

sarar napisał/a:

Hans, a co z zawieszeniem, seria nie jest za miękka na asfalt i trochę szybsze latanie?
Ps. Sprzedałeś swoją WR?

Dla mnie standardowe zawieszenie jest OK ale ja się nie ścigam, na tor mogą być inne zdania, przód dobicie podkręcone na twardo żeby nie nurkował mocno przy hamowaniu, tył jak w enduro.
Na razie nie sprzedałem, ale sprzedam, jak się podoba to pytać, przyjechać obejrzeć, kto pierwszy usłyszy ten kupi :)

14

hanskloss a ta twoja Wr juz znalazła właściciela?

Tak czytam i też powoli zaczynam się nad Wr 450 zastanawiać między innymi po postach Jacy na fejsie gdzie jak pisze 25k bez remontu, a wszyscy wiemy jak lata ;)

Ktm 690 SMC R (4sztuka :D
Can-Am Renegade 1000
Honda Crf 250

15

Koso,

hanskloss napisał/a:

Na razie nie sprzedałem, ale sprzedam, jak się podoba to pytać, przyjechać obejrzeć, kto pierwszy usłyszy ten kupi :)

:)

wzium?