1

Temat: problem z korba (zych)

około roku temu kupilem korbe u zycha. Była to inwestycja na zaś, mialem akurat pieniadze, wiec postanowilem, ze powoli bede kompletował czesci do remontu na przyszły sezon. No i po roku czasu rozbieram silnik, patrze a nowa korba krótsza :O i teraz moje pytanie: czy jezeli to jest korba do rocznika 98  (moja 2000r) to gdyby załozyć tłok od rocznika 98 to by trybiło w moim motórze ?

2

Odp: problem z korba (zych)

Teoretycznie jeśli wysokość tłoka pokrywałaby różnicę wysokości środka otworu między korbami - jest to możliwe, ale to jedynie teoria. Jak duża jest różnica? Zobacz na rysunkach jak różnił się tłoki. Jaką masz husqe?

Będzie 690 niebawem

3

te 610 2000r, jest krótsza o jakies 5-6mm

4

To dużo. Musisz sobie namierzyć dokładne dane tłoków stosowanych wcześniej. Wszędzie gdzie patrzyłem - korba wyraźnie do 98r. Jeśli korba będzie krótsza nie uzyskasz odpowiedniego stopnia sprężenia (za duża komora spalania), więc nie będzie to działać :p na allegro nie znalazłem wymiarów tłoka niestety...

Będzie 690 niebawem

5

moze napisz do zycha jak sprawa wyglada - doplaciszroznice,  postawisz jakas flache albo doplacisz cos extra i Ci wymienia
gorzej jak sciagali specjalnie dla Ciebie ...
zapytac nie zaszkodzi
albo opiernicz to na allegro.

poskladasz, cos okaze sie nie tak i bedziesz w plecy za
korbe
tlok
przekowanie i centrowanie walu.

6

Jak już będziesz miał odprężony silnik, to możesz turbo pakować:)

7

Jak się kupuje u Zycha to później takie jaja. Jak w swojej zmieniałem korbę, to się skusiłem na Zycha, bo jako jedyny miał na miejscu. I co? Wysłał mi korbe od ćwiartki zamiast do 450tki i jeszcze mi wmawiał, że w takim razie mam inny rocznik niż podaje.. (gdzie korba do 450 idzie taka sama od 2003 do 2010). Miesiąc czasu się bujałem zanim odesłał mi właściwą korbę, do tego odesłał mi ją za pobraniem 30zł. Reszta części też była każda od innego modelu. Od tamtej pory nie kupie już nic u niego :) Po roku czasu raczej nie masz co liczyć na wymianę. Proponowałbym sprzedać tą korbę na allegro i kupić dedykowaną do Twojego rocznika. Może nie będzie to najtańsze wyjście, ale na pewno najlepsze dla Twojego silnika :)

8

kakarotto napisał/a:

około roku temu kupilem korbe u zycha. Była to inwestycja na zaś, mialem akurat pieniadze, wiec postanowilem, ze powoli bede kompletował czesci do remontu na przyszły sezon. No i po roku czasu rozbieram silnik, patrze a nowa korba krótsza :O i teraz moje pytanie: czy jezeli to jest korba do rocznika 98  (moja 2000r) to gdyby załozyć tłok od rocznika 98 to by trybiło w moim motórze ?

zych to zwykły oszust, mi wcisnął kiedys trefny zawór który rozwalił mi pół silnika i miał to kompletnie w du...
szukaj nowej korby kolego...

HUSKA FC 250 / 2018
HUSKA FS 450 / 2018
HUSKA FS 450 / 2021

9

No właśnie... zadzwonie w poniedziałek do niego, ale wątpię żeby wymienił ;/  a zanim ją kupilem na allegro to wysłałem numer ramy i wszystko co tylko mozna było o moto, zeby nie było pomyłek i odpisał krótko "bedzie pasować". Niestety maila skasowalem juz dawno ;/

10 Ostatnio edytowany przez sobekkk (2012-11-26 19:09:26)

jak gmail to poszukaj czasami potrafi sie uchowac w jakims roboczym itp...

11

Napisalem do pewnego pana z allegro który sprzedaje tłok właśnie do rocznikow 91-98 i wyszło, ze sworzeń jest osadzony nizej na tłoku wlasnie o te 6-7mm, co zniwelowałoby to, ze korba jest krótsza, reszta wymiarów tłoka taka sama. Chetnie bym wzial ten tłok, tylko sie jeszcze zastanawiam po co husqvarna zrobila taki myk, ze po 98r wydłuzyła korbe i wyzej w tłoku osadzila sworzeń, moze to mialo cos na celu w sensie konstrukcji....