1

Temat: Cło dla zakupów z poza EU

Może jest ktoś w tym oblatany.

1)Jak wyglądają opłaty celne dla części używanych kupionych poza EU lub też za części uszkodzone.
2)Czy ktoś może przerabiał taki temat.
Kupił klamoty za kwotę mniejsza niż 150Euro i kazali mu zapłacić cło. Czy ktoś próbował się odwoływać od tej decyzji w związku z tym, że jest to zakup za kwotę mniejszą niż 150Euro?

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

2

Odp: Cło dla zakupów z poza EU

Ja kupilem niekompletny silnik z Nowej Zelandii wartosc deklarowana 100nzd i wszystkie koszty wyniosly 80zl. Sprzedajacy musi podac na fakturze kraj pochodzenia, walute, oraz dopisac DAP i adres (to jest kod inco terms)

WWW.HI-OCTANE.PL

#13 Mistrzostwa Polski

3

sprowadzalem kosiarke ze stanow (ciagnik). wysylala siostra = gift. urzad celny poprosil mnie o podanie wartosci (tez pokazal mi sie usmiech na twarzy) + koszt przesylki. dostalem pisemko na jakie konto mam przeslac kase. wszystko zajelo jakis tydzien.

Honda XR650R w jedynej słusznej wersji SM - SXV Forks, Magura caliper
Honda CRF150F
Honda CRF70F na małych brudasach
Honda CRF50F na maleńkich brudasach

4 Ostatnio edytowany przez HEMP (2012-11-19 20:15:43)

sprowadzałem  z USA skrzynie biegów do RM 125 .... z transportem wyszło 600 pln  ...wysłane jako "used Parts"  - zero cła i podatku ....

i can do this .. here, hold my beer

5

Nowe modele brałem z "US and ej" za ok 400$ sztuka, masę innych drobnych części do modeli i motoru, nowych i używanych, (ostatnio trailtecha, walki hotcamsa), wszytko przyszły jako gift, nic nie płaciłem, nikt mnie o nic nie pytał.

DRZ400SM, KTM 990 ADV