Odp: Podnoszenie pojemności
No, tylko po co te podkładki? :D
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
FORUM.SUPERMOTO.PL » Garaż » Inne marki » Podnoszenie pojemności
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
raczej się to robi poprzez ingerencję w wał.
nowy korbowód montowany jest bliżej zewnętrznej krawędzi wału i ma dłuższy skok wtedy.
z tego co widziałem nie jest to jakaś super trudna operacja.
zaślepia się stary otwór po czopie korbowodu i nawierca nowy otwór
Myśle że i tak kasa sprawia że nikt w polsce tego nie zrobi :D
raczej się to robi poprzez ingerencję w wał.
nowy korbowód montowany jest bliżej zewnętrznej krawędzi wału i ma dłuższy skok wtedy.
z tego co widziałem nie jest to jakaś super trudna operacja.
zaślepia się stary otwór po czopie korbowodu i nawierca nowy otwór
nareszcie ktoś z "głową" ;)
hacker, to co piszesz ma sens ale watpie ze na tym polega cwancyk. dziura na czop moze oslabic caly wal, nie wspomne o wywazeniu i o tym, ze po wykonaniu tego otworu nie potrzebna jest nowa korba... a wystarczy tylko podkladka pod cylinder
hacker, to co piszesz ma sens ale watpie ze na tym polega cwancyk. dziura na czop moze oslabic caly wal, nie wspomne o wywazeniu i o tym, ze po wykonaniu tego otworu nie potrzebna jest nowa korba... a wystarczy tylko podkladka pod cylinder
to chyba oczywistym jest że w domu, wiertarką tego nie zrobisz... tak samo oczywistym jest, że zawsze trzeba wyważyć... jak zmienisz miejsce otworu i nie dasz dłuższej korby to pojemność zostanie ta sama...
ps. a cwancyk ten nazywa się: [url]http://en.wikipedia.org/wiki/Stroker_kit[/url]
Tak tylko wyważenie wału z dodatkowym otworem ociera się o cud. Znam wielu ludzi, którzy zajmują się wałami, głowicami, cylindrami w tym Dziadka Hruzdowicza z Sopotu, ale nie znam nikogo kto by się podjął tego w polsce... Myślę, że w USA takie tematy przechodzą,ale nie jeden wał ktoś zepsuł, aby się tego nauczyc
A jak już tak dokładnie chcesz rozpracowac temat to zmiana długości korby nie ma wpływu na zmianę pojemności. wpływ ma tylko odsunięcie otworu mocowania czopa tłoka względem srodka osi wału. Wychodzi to z prostej matematyki...
Rysownikiem nie jestem ale Taki mały rysunek pokazujący, że korba nie ma wpływu,
Zielony To DMP Czerwony to GMP, 5cm odległośc od środka wału do środka czopa, jeśli wsadzimy dłuższą korbą to zmienimy tylko ( przy dobrych wiatrach ) kompresję.
Dane wpisałem z palca - poj wyszła ponad 0,5 litra. jeśli przesuniemy na zewnątrz odległośc od srodka wału do srodka czopa o 1 cm to poj. wyjdzie V= 3,14x16x12= 0,602 LItra (wtedy przyda się podkładka, żeby nie zdeżył się tłok z korbą ) a jeśli zmniejszymy o 1 cm V=3,14x16x8=0,401 Litra
[url=http://imageshack.us/photo/my-images/207/cylv.jpg/][/url]
Uploaded with [url=http://imageshack.us]ImageShack.us[/url]
Rysownikiem nie jestem ale Taki mały rysunek pokazujący, że korba nie ma wpływu,
Zielony To DMP Czerwony to GMP, 5cm odległośc od środka wału do środka czopa, jeśli wsadzimy dłuższą korbą to zmienimy tylko ( przy dobrych wiatrach ) kompresję.
oki, nie mam czasu dziś dokładnie się wgłębić w ten temat, ale poczytam więcej i wtedy pogadamy ;) bo pewnie można na wiele sposobów taki tuning wykonać, oczywiście odpowiednim do tego sprzętem...
hacker - co to zdjęcie przedstawia ? to są chyba zwykłe wały ? czy może znalazłeś że to jakieś przerobione? ale nie wyglądają..
jak nie, przecież ewidentnie widać ;) na pierwszym zdjęciu jest bliżej zewnątrz
ale pytanie czy to są te same korby , czy jakaś akcesoryjna korba, bo nie widac na nich, żeby któraś była przerabiana...
ta sama korba.
przecież widać, że ta po lewej stronie ma przeniesiony czop i jest położony spaw w miejscu starego czopa
yhy :) myślałem , że to jakieś wytarcie :D ale zgadzamy się, że korba nic nie zmienia. Nadal zastanawia mnie co ma da ten zestaw, od którego zaczęła się rozmowa ...
Ps. precyzyjna robota...
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
FORUM.SUPERMOTO.PL » Garaż » Inne marki » Podnoszenie pojemności
Wygenerowano w 0.062 sekund, wykonano 74 zapytań