1

Temat: [kupie] pierwsze moto

Witam,
prawko zdane, czas więc rozejrzeć się za jakimś wozidłem. Brakuje mi doświadczenia więc powinnien to być sprzęt który potrafi wiele wybaczyć, z umiarkowaną mocą. Głównie na asfalt ale teren też będę odwiedzał, to na czym się skupiłem w poszukiwaniach to (kolejność przypadkowa):

- Aprilia mx 125
- Yamaha dt 125x
- Husqvarna sm 125

Wszystko to 2t ale tylko dlatego że nie znam nic w 4t co by było odpwiednie - czyli nie made in china, lekkie, nie za mocne ale nie ma te 20KM (liczę na jakąś radę) TE610 to chyba za spory sprzęt, Senda baja i MZ SM125 z kolei wydaje mi się za mały (słaby). Jest jeszcze Suzuki Dr350, ale ucywilizowanej wersji jeszcze nie widziałem.

Kwota którą chcę wydać to 6k, jeśli ktoś z forumowiczów ma takie lub podobne moto i nosi się z zamiarem sprzedaży to proszę o info.

2

Odp: [kupie] pierwsze moto

za 6 tys huski raczej nie wyrwiesz
zostaje starsza yamaha albo APKA  prawko zdane A czy A1? bo u gory same 125 wymieniles a pozniej 350 a nawet 610

525 EXC

3

Ja planowałem wystawić swoją huske na koniec sezonu :D
Rocznik 2005 z 1500 km po remoncie, ogólnie zadbana.
Myśle że 125 2T to dobry wybór na pierwsze moto, jednak wyrabia troche złych nawyków jak np wciskanie sprzegła zanim jeszcze zaczniesz hamować (czyli nie hamowanie silnikiem).
Jeśli chodzi Ci o jazde na kole to musiał byś sie oswoić z strzelaniem ze sprzęgła lub założyć wiekszą zebatke na tył.
Ja na kole nie śmigam bo jest mi jej szkoda :)
MZ 125 też bardzo dobry sprzęt, oczywiście gorszy osprzęt i zawiesznie ale za to mniej awaryjna no i pali o połowe mniej :)
Jak jestes zainteresowany to napisz na PW emaila swojego to podeśle fotki i bedziemy dalej rozmawiać :)

Husqy SMR-R 450

4

Wymieniłem większość 125, bo te mnie zainteresowały, później trochę puściły wodze fantazji stąd TE610.
Zdałem kat A, nie jestem licealistą :), zwyczajnie chcę żyć długo i w zdrowiu dlatego zaczynam od poziomu zero. Moto ma być do nauki ale żeby jednak jakaś frajda była. Jeździłem tylko na motorach z kursu tj. YBR 125 i suzuki GN250 i dla porównania na Fazerze 600. Rozstrzał duży :) ale wiem że fazer to za dużo, a YBR za mało.

@ kusloncu do Inowrocławia mam trochę z Krakowa

5 Ostatnio edytowany przez kusloncu (2012-08-17 15:48:45)

No huska napewno ma mniej mocy od fazera i wiecej od ybr, ale nie lepiej zacząć od czegoś odrobine mocniejszego? Huska w terenie  da Ci w miare frajde, na asfalcie też w sumie wiekszość samochodów objedzie, ale  mi po sezonie śmigania już brakuje mocy.

Husqy SMR-R 450

6

a to coś mocniejszego to co by mogło być? na co się przesiadasz?

7

drz

8

grubson_89 napisał/a:

drz

Drz za 6000?
Myśle że cieżko bedzie.
W sumie huska chyba jednak jest dobrym wyborem bo exc 250 które ma chyba 45 KM może być za mocne.
A inne sprzety są dość drogie. Szukaj huski lub MZ :)

Husqy SMR-R 450

9

zapomnialem o budzecie

10

Moim zdaniem z przełożeniem szosowym można by kupić np exc 200. 40KM z 2t i bardziej przyjazna charakterystyka silnika. Tylko dużo pali i częste remonty.
HONDA XR 250 lub 400  -oba słabe -niezawodne -mało pali -możne to coś dla ciebie.

Te 125 znudzą Ci się w 2tygodnie. Musisz sam się przejechać na moto by wiedzieć czy Ci odpowiada.