1

Temat: SMC 690 R czy Husaberg FE/FS570

Szukam SM do miasta i do krótkich wypadów poza miasto ( Czy sprzęt nadaję się na trasę np. nad morze ?)
Do terenu raczej nie bo posiadam hard enduro przeznaczone wyłącznie do terenu i na razie nie narzekam daję radę. 

1.Jaki z powyższych modeli polecacie, widzę na forum dużą populację posiadaczy smc a Berga nikt nie ma ?

2.Jak wygląda serwis i częstość przeglądów powyższych modeli , gdzie znajduję się serwis Berga w Wawie ?

Wcześniej użytkowałem 2 sezony deerzetę i równocześnie  kdx200 z powiększonym gaźnikiem

pozdrawiam

Beta M4 Supermotard

2

Odp: SMC 690 R czy Husaberg FE/FS570

Ja tez się podłącze z pytaniem bo również interesują mnie te dwa sprzęty. Z kolei ja potrzebuje sprzęta głownie do powygłupiania się na ulicach, enduro i jazdy na torze. Turystycznie nie jeżdżę; do pracy nie dojeżdżam;  częsty serwis może być, bylebym nie musiał co 2 dni tam jeździć. Fajnie tez byłoby móc na nim wystartować choć raz w PP.

"Kocham Fałki i pachnące cwajtakty"

2004 KTM 125 SX
Poszukiwania godnego SM

3 Ostatnio edytowany przez Husaj (2012-08-15 18:25:50)

Berg to wyczynówka, raczej żadne trasy nie wchodzą w grę. Ja mam FS 650 i pomijając serwis, wibracje by mnie zabiły po 40km jazdy drogą krajową.

Husaberg FS 650

4

Janik napisał/a:

Ja tez się podłącze z pytaniem bo również interesują mnie te dwa sprzęty. Z kolei ja potrzebuje sprzęta głownie do powygłupiania się na ulicach, enduro i jazdy na torze. Turystycznie nie jeżdżę; do pracy nie dojeżdżam;  częsty serwis może być, bylebym nie musiał co 2 dni tam jeździć. Fajnie tez byłoby móc na nim wystartować choć raz w PP.

dziękować

Czyli jasna sprawa SMC, podziękuję wibracjom bo jak się jeździło powyżej 120 to moja ex deerzeta strasznie wpadała w wibrację ,że dłoni nie czułem ... :(

Pytanie odnośnie negocjacji cenowych nowych sprzętów to ile z 36-37 da się urwać ?
Rozglądałem się za używanymi ale doszedłem do wniosku nowy ma gwarancję , pakiet dealerski (ubezpieczenie tańsze jest niż jakbym ubezpieczył np roczny ) więc przy braku zniżek to lepiej kupić nówkę

apropos gwarancji i okresów gwarancyjnych ktm smc 690 R to może ktoś przytoczyć trochę wiedzy ?

pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź

Beta M4 Supermotard

5

mmm FS570, ciężko mi wyobrazić sobie coś lepszego :D

CRF 450 R Supermoto
http://www.bikepics.com/members/kcsport/

6

Ja bym bral Berga.
Dla mnie kwintesencja sumo:)

7

Fs570 już nie wibruje tak jak starsze 650 . Poza tym bez przesady ludzie zachowujecie się jak panienki których uwiera ziarnko grochu pod poduszką. W ten weekend z całą ekipą strzeliliśmy 700 km po Sudetach , Peki 625 wibruje jak zagęszczarka i chłopak nie narzeka, przyjechał odjechał na kołach.
German oba sprzęty bardzo fajne, 690 cięższy , ale zmiana oleju rzadziej , fs lżejszy ale olej pasowało by zmieniać co 1000 km co według mnie jest rozdmuchanym problemem.

[url]http://otomoto.pl/husaberg-fe-husaberg-fe-570-supermoto-2010-M3324957.html[/url] - jeśli interesował by cie ten husaberg to daj znać , w weekend moge podjechać i posłuchać jak chodzi bo mam rzut beretem do Rawy, a sam chętnie zobaczę na żywo to moto bo mi się bardzo podoba i gdyby nie cena to już by go nie było .

pzdr

motoslide.com

8

SMC R jest znacznie bardziej cywilizowany i tak jak Barteksm powiedział cięższy, interwały serwisowe co 10000km według producenta (według mnie bełkot marketingowy). FS to w zasadzie sprzęt wyczynowy z homologacją drogową.

9

Barteksm napisał/a:

[url]http://otomoto.pl/husaberg-fe-husaberg-fe-570-supermoto-2010-M3324957.html[/url] - jeśli interesował by cie ten husaberg to daj znać , w weekend moge podjechać i posłuchać jak chodzi bo mam rzut beretem do Rawy, a sam chętnie zobaczę na żywo to moto bo mi się bardzo podoba i gdyby nie cena to już by go nie było .

pzdr

weźcie pod uwagę że nie jest to ori supermoto (fe)

SMCR AKR

10

PRELUDE2000 napisał/a:

SMC R jest znacznie bardziej cywilizowany i tak jak Barteksm powiedział cięższy, interwały serwisowe co 10000km według producenta (według mnie bełkot marketingowy). FS to w zasadzie sprzęt wyczynowy z homologacją drogową.

Przeglądając niemieckie forum : [url]http://www.ktmforum.eu/[/url]

natknąłem się na duża zawodność smc i smc-r
Bolączki to strzały z wydechu, jakieś wibrację między 3000 a 4500 obrotów, nie odpala po podjechaniu na stację etc.

Kilka osób przejechało 1000 może 2000 km i sprzedało swoją maszynę ,bo więcej moto było w serwisie niż w domu ...

Jak ktoś zna niemiecki to niech sobie poczyta bolączki smc ...
Jak to możliwe ,że u nas jakoś nikt nie narzeka na nie i nie ma z nimi kłopotów ?

Nikt nie oddawał swojego smc na naprawę gwarancyjną ?

Beta M4 Supermotard

11

Dziwne to co piszesz, nie słyszałem negatywnych opini na temat jednostki 690, wręcz przeciwnie, same superlatywy.

SMCR AKR

12 Ostatnio edytowany przez michalp (2012-08-15 21:20:55)

german napisał/a:

natknąłem się na duża zawodność smc i smc-r
Bolączki to strzały z wydechu,

dla mnie to akurat zaleta:)  co do wibracji to jeśli jesteś uczulony to moto nie jest dla ciebie bo to normalne jest

690 SMC --> SOLD

13

german jeśli ktoś przesiada się z rzędowej czwórki na SM to cierpi. SMC to mój trzeci motocykl z silnikiem LC 4 i nigdy nie miałem z tymi sprzętami żadnych problemów - a kupowałem albo nowe albo jeszcze na gwarancji. Dziwi mnie zatem ta opinia.

german napisał/a:

Bolączki to strzały z wydechu

mam pełny układ wydechowy AKRAPOVIC i przy redukcji strzały z wydechu nadają sens mojemu życiu :D a stare baby srają w gacie na ulicy - nie wiem, czy to wada?

14

kwkm napisał/a:

nie słyszałem negatywnych opini na temat jednostki 690

Powiem więcej, skoro to tak wadliwa jednostka to czemu z roku na rok producent podnosi jej interwały serwisowe (wcześniej co 5000, potem 7500 a obecnie 10000 km - choć ta wartość według mnie jest trochę zawyżona jak na styl jazdy tym motocyklem)

15

i do tego matki łapiące dzieci za ręke to widok bezcenny ;) a do wibracji sie przyzwyczaisz, sam na początku ledwo co latałem 30 min, bo po tym czasie ręce mi odpadały, a teraz 2h nie robi problemu

Ktm 690 SMC R (4sztuka :D
Can-Am Renegade 1000
Honda Crf 250