1

Temat: zmiana zębatki tył

Takie pytanie, mam teraz założoną zębatkę 45z jeśli założę 48z to czy długość łańcucha będzie ok?

http://img33.imageshack.us/img33/8007/imag0396l.jpg

yamaha DT -> suzuki GS -> HUSQVARNA SM610S  + SUZUKI GSX750F

2

Odp: zmiana zębatki tył

Będzie za krótki

3

Poluzuj ile się da na napinaczu i postaraj się zmierzyć ile da rade zębów więcej założyć. Ale prawdopodobnie na aż tyle ci nie starczy i tak jak pisze berserkers będzie za krótki.

4

jeśli nie zmieści się to dokładać ogniwa czy nowy łańcuch? z tym ze nie wiem co to za łańcuch bo poprzedni właściciel zakładał...

5

Zależy od stanu tego łańcucha, bo jak masz za niedługo nowy kupować z powodu zużycia to logiczne, że lepiej będzie teraz nowy kupić niż ogniwa. A druga sprawa to taka, że jak zmieniasz tylną zębate to z łańcuchem z reguły, no chyba, że tak jak mówię napęd jest jeszcze w dobrym stanie to można od tej reguły odstąpić.

6

jest dobry, tak jak zębatki, tyle ze chce założyć zębatki na moc. I w sumie lepiej mieć 2 zestawy. jeden do gumowania a drugi na małe trasy. Mam seryjnie 16/45 i pytanie czy do zabawy na kole 14/48 mi wystarczy?

7

Nie wiem czy do gumowania starczy, ale nie napisałeś wyżej, że zmieniasz przednią też, jak to zsumujemy to ten nowy zestaw wyjdzie ci tylko 1 ząb dłuższy, czyli łańcuch starczyć powinien.

8

sm#69 napisał/a:

Takie pytanie, mam teraz założoną zębatkę 45z jeśli założę 48z to czy długość łańcucha będzie ok?

Różnica 1 zęba dla łańcuchów 520 lub 530  to 3,97mm w otworze naciągu.

DR650, XT600, EXC520, YZ450F, EXC-R450, EXC-R400, EXC-R530, SXF350, SXF250, EXC500SM, ADV990, 690Rally