1

Temat: Olej silnikowy dla motocykla 2T

Mam pewien zgryz dotyczący oleju w motocyklu 2t. Do niedawna użytkowałem dwie Huski 450 i od wielu lat nie miałem styczności z dwusuwami. W oczekiwaniu na zakup SM, postanowiłem sobie sprawić 125cc 2t do jazdy w terenie. Problem w tym że nie mam zupełnie pojęcia jaki olej lać. Do mieszanki kupiłem dziś na BP Castrol Power Racing1 2T, ale nie mam pomysłu co wlać do skrzyni? Czy oleje które mi zostały po Huskach ( motorex 10w50 i Castrol 10W50), można wlać do dwusuwowego silnika, czy wymaga on jakiegoś innego oleju? Co mogli byście polecić? I czy ten olej który kupiłem do mieszanki jest ok czy można lać coś lepszego? Będę wdzięczny za jakąś wskazówkę.
Pozdrawiam.

Pozdrawiam

2

Odp: Olej silnikowy dla motocykla 2T

Dobry olej do 2t to Motul 710 i później Castrol Power Racing. Co do oleju do przekładni to w większości przypadków leje się 10w40, może być silnikowy lub specjalnie do przekładni, ale dużej różnicy to nie robi.

READY TO >> TERROR

3

Olej co kupiłeś do mieszanki jest dobry. Kupując oleje patrz aby były to pełne syntetyki.
Odpuść sobie pomysły z używaniem ścierwa orlenowskiego czy innych truskawkowych olei.

Co do przekladni polecam: Motul Transoil Expert 10W40

Cagiva  SM 125-> Suzuki Rm 250-> Gasgas TXT PRO 280

4

Tak jak Kolega Olaff, uwazam olej Motul za najlepszy, nie panietam symbolu, ale na koncu jest chyba V, sprawdzałwm wiekszosc marek i moge stwierdzic ze motul był najlepszy. Silnik miał najlepsza reakcje na gaz, najmniej sie zuzywał i nie było nagaru na tłoku, jesli oczywiscie bedziesz miał dobrze wystrojony gaznik, bo w 2T to bardzo wazne, w przeciwnym razie szybko uszkodzisz silnik. i jeszcze jedno, motul nawet tak nie smierdzi jak inne :) i mniej kopci. . .

Yamaha TT600R=> KTM 525EXC/SM=> KTM SXF250=> KTM EXCR 530 FACTORY '11 obecnie w wersji SM :)

5

Do skrzyni prawie każdy produnect poleca 10w40 czyli motul transoil 10w40

Hero Majestic Ankur--->Derbi Senda Xtreme R--->Lifan Cross 125--->Mz Etz 250--->Ktm Egs 360--->Kawasaki Zr7--->Gas Gas EC 300  2006 & Kawasaki Zr7s 2004

6

jeden z niewielu dostępnych smarowideł do skrzyń motocyklowych wymagających oleju 10W40 to właśnie Motul Transoil 10W40.
5 lat taki leje do skrzyni CRF450 (oddzielny obieg silnika i skrzyni) i do wcześniejszej CR125. Nigdy nie wymieniałem sprzęgła a palę je niemiłosiernie. To chyba dobra reklama dla Transoila :)

pozdrawiam, samson
www.farmapomyslow.pl

7

Dziękuje Wam za odpowiedzi. Dziś postaram się kupić motula do skrzyni. Tymczasem postanowiłem olejami 10w50 które mi zostały zrobić "płukankę", ponieważ to co spuściłem ze skrzyni przypominało wodno-olejową maź. Najpierw zalałem motorexem i przejechałem 5km. Po tym dystansie olej znów był szary. Zalałem castrola przejechałem 20km i z czerwonego zrobił się różowy. Dopiero 3 zalanie castrolem i przejechanie 20 km i spuściłem jeszcze czerwonawy olej. Dziś zaleje docelowym 10w40 który polecacie - muszę go tylko znaleźć w jakimś sklepie.
Żeby nie zakładać nowego tematu spytam tu jeszcze. Bo pacjent to nie typowy cross 125cc tylko Kawasaki KMX 125. Wczoraj zdjąłem wydech żeby sprawdzić czy moto ma rozwierconą przesłonę przy wyjściu kolektora - ma, zdjąłem gaźnik i też ma powiększoną tą płytkę która jest między króćcem gumowym a cylindrem. Moto jednak osiąga maksymalnie tylko 9k rpm, znalazłem info że trzeba w tej sytuacji zrobić coś z modułem. Mechanikę mogę robić ale za elektrykę-elektronikę się nie chce brać. Znacie jakąś firmę która mogła by ogarnąć taką modyfikację?
Pozdrawiam.

Pozdrawiam

8

Wiem że to dziwne, że napisze to na forum, ale może poszukaj na forach.
Są osoby które już to przerabiały i pewnie opisały to na jakimś mielochu czy 125.pl :)
Mówiąc "ta płytka" masz na myśli zawór membranowy?
Jeśli jest w nim przerwa, to trzeba go wymienić bo to on może być sprawcą kłopotów :)
Żeby sprawdzić musisz go wykręcić i spojrzeć pod słońce, jak prześwituje to jest źle.

Husqy SMR-R 450

9

Jak chcesz dobry olej do skrzyni to albo Motul TransOil albo Maxima MTL-R

10

Dobry jest jeszcze Ipone Technosynthese, sam leje taki do swojej cagivy ;) 10W40 oczywiscie, do mieszanki Ipone Samurai, Motul 710/800, oleje z najwyzszej polki ;) Patrz tez na normy Jaso, np Jaso FA to bardzo slaby olej a FD juz bdb ;) bodajze Motul 800 i samurai maja klase FD+

11

Sory, że odkupuję jak archeolog, ale zna ktoś te oleje [url]http://www.penrite.pl/produkty/motocykle-quady-gokarty[/url] ?

12

Są Wiecej niz bardzo Dobre, ale tez bardzo drogie... To Australijskie oleje, ale bardzo zaawansowane technologicznie. Meilowałem jakiś czas temu z przedstawicielem na polske... byłem w szoku... na pewno warte polecenia, tylko kwestia dużych kosztów na minus.

Yamaha TT600R=> KTM 525EXC/SM=> KTM SXF250=> KTM EXCR 530 FACTORY '11 obecnie w wersji SM :)

13 Ostatnio edytowany przez maciej_mi (2014-06-02 16:03:38)

ja leje do skrzyni, Castrol GPS 4T 10w40, skrzynia i sprzęgło przeżyły 3 tłoki u mnie, chodzi jak złoto, trzeba dbać, żeby był dość często wymieniany, mało go wchodzi więc koszt niski. A do paliwa również castrol, pełen syntetyk.

14

Sikorini napisał/a:

Nie polecam.

Wymiany korbowodów, naprawa wałów, wymiarowanie cylindrów, tulejowanie, szlify cylindrów. Remonty i tuning silników, serwis zawieszeń. Prostowanie kolektorów wydechowych. Części i akcesoria. tel. 607198003
WWW.MOTO-KORN.PL

15

Majster128 napisał/a:
Sikorini napisał/a:

Nie polecam.

Ja również, sklejał tarcze.

Honda Crm 250 Mk III Mugen > Husqvarna Smr 570