1

Temat: Wyprawka na kurs prawa jazdy

Witam. Chciałbym zapytać Was - doświadczonych, jak powinna wyglądać wyprawka na kurs prawa jazdy. Co powinno się w niej zawierać (buty, kask, spodnie ?)? Pojawia się też kwestia kosztów. Mianowicie, czy mając w planach zakup motocykla SM po kursie prawa jazdy lepiej jest od razu zainwestować w pewne elementy ubioru (np w kask, rękawiczki), czy kupić sobie, jedynie podstawowy sprzęt/ubiór? Myślę tutaj np. o wojskowych butach pustynnych zamiast drogich plastików. Dziękuję za każdy głos w tej sprawie.

2

Odp: Wyprawka na kurs prawa jazdy

Ja nie potrzebowałem nic,ale zapewne musisz o to spytać w szkole jazdy,a nie na forum ;)

Była Husqa WSM 50.
Powrót w 2015...

3

Dostaniesz kask i w drogę :) Ubiór jest bardzo ważny, a każdy kompletuje według zasobności portfela

DR-Z 400SM K7

4

Słuszna uwaga. Interesuje mnie jednak, co radzą osoby, które były w podobnej sytuacji (planowany zakup motocykla po kursie). Nie mam zamiaru jeździć w dresie i bluzie, dlatego pytam, podjęcie których kroków będzie najbardziej logiczne i opłacalne na tle zakupu motocykla.

5

Bonczurski napisał/a:

Dostaniesz kask i w drogę :) Ubiór jest bardzo ważny, a każdy kompletuje według zasobności portfela

Ok, kask w takim razie na początku sobie odpuszczę. Rzucam konkretami: czy jest sens zainwestować w trochę lepsze rękawiczki? Nie jest to rzecz, która szybko się zużywa, więc w tym przypadku chyba warto trochę dopłacić? Spodnie, właściwie to jakie inne niż motocyklowe? Na buty mam chyba pomysł...

6

Na kursie bez sensu śmigać w butach na SM, bo musiał byś sobie wyregulować nózke zmiany biegów a nie wiem czy instruktor Ci pozwoli cos tam ruszać, w kurtke na moto i tak bedziesz musiał zainwestować wiec nie jest to zły plan.
Na kursie śmigałem w swoim kasku, ale są tez szkoły jazdy gdzie mają kaski z wbudowanym interkomem, musisz sie poprostu z kolesiem dogadać. Myśle ze wydawanie kasy na jakieś pustynne buty nie jest dobrym pomysłem, jeśli po zakupie moto kupisz i tak buty na SM :)

Husqy SMR-R 450

7

Ja jak robiłem prawko to miałem taki problem że była to jesień.
Na prawko chodziłem w zwykłych ciuchach do czasu kiedy to nie miałem jazd we mgle i w deszczu (jazdy miałem głównie rano).
Po dwóch dniach takich jazd zasuwałem do sklepu po byle jakie ciuchy motocyklowe bo myślałem, że kolejnych jazd nie przeżyję.
Gdyby nie pora roku i pogoda to bym je kupił później.

W butach śmigałem rowerowych, a kask dostałem w szkole jazdy.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

8

Wiem, że w szkole, do której się wybieram instruktor robi za plecak więc nie wiem, jak to jest rozwiązane komunikacyjnie. Jeśli idzie o te pustynne buty, to i tak miałem je wcześniej w planach, więc nie będzie to dodatkowy wydatek, a stanowią wg mnie ciekawą alternatywę. Zaczynam poszukiwania jakiejś kurtałki : )

9

Obecnie pogoda nie jest wielką przeszkodą, ale z tego co się orientuję, to na życzenie pod koniec kursu instruktorzy kładą sprzęt w ślizg, więc jeśli aspiruję na pierwszą kontrolowaną glebę, to i spodnie by się przydały.

10

To instruktor odważny :D

Husqy SMR-R 450

11

kusloncu napisał/a:

To instruktor odważny :D

Trudno znaleźć porządną szkołę jazdy skierowaną głównie na motocykle. Odważny owszem - spotkałem raz jednego z nich na ostrym dyżurze, ale bez kursanta : D

12

Dodam jeszcze, że na egzamin nie warto brać ciuchów motocyklowych - egzaminatorzy podobnoż lubią patrzeć jak na cwaniaka i utrudniać zdanie. Nie testowałem na własnej skórze, na egzamin wziąłem zwykłe ubranie;] Wiadomo że zasłyszane historie to jedno a rzeczywistość drugie, w każdym razie sporo osób mi tak radziło kiedy zdawałem.

http://bikepics.com/members/rr666/
XF650 -> LC4 SM+E -> Z1000 -> EXC400 E+SM -> Transalp 600 '96 (jeszcze kiedyś SM kupię!)

13

RR napisał/a:

Dodam jeszcze, że na egzamin nie warto brać ciuchów motocyklowych - egzaminatorzy podobnoż lubią patrzeć jak na cwaniaka i utrudniać zdanie. Nie testowałem na własnej skórze, na egzamin wziąłem zwykłe ubranie;] Wiadomo że zasłyszane historie to jedno a rzeczywistość drugie, w każdym razie sporo osób mi tak radziło kiedy zdawałem.

Na egzaminie byłem w kurtce motocyklowej i ze swoim kaskiem i rękawicami, kask musiałem zostawić bo w tym kasku wordu był własnie interkom, zdałem za pierwszym, myśle ze to zalezy od egzaminatora, albo ktoś sie poprostu tak tłumaczył :D

Husqy SMR-R 450

14

ja kurs na moto nie mile wspominam.Jnstruktor wyprowadzajac ybr z garazu powiedzial co mam robic i tyle go widzialem...na placu jezdzilem z 10h, chodz przyjezdzalem juz Wr(na tyle sie nudzilem ze nawet na 5ce osemki i gorke robilem):D Co do ybr ..to byl zlom czyli lyse opony, brak tylnego chamulca, a kask wart z 20zl bez szybki w ktorym raz jezdzilem, nwstepnym razem wziolem swoj.Najlepsze bylo to ze nie powedzial mi co bede musial zrobic poza 8mka i gorka, ale na egzaminie jakos dalem rade i pozostalo czekac dwa dlugie tygodnie.

Ktm 690 SMC R (4sztuka :D
Can-Am Renegade 1000
Honda Crf 250

15

a ja widzialem jak panienka przyszla w kombiku z przytartymi sliderami w zasadzie odpadla juz na prowadzeniu moto:) i obsludze
historia katowice 2006