1 Ostatnio edytowany przez snowboarder (2012-05-08 12:19:14)

Temat: DRZ400SM problem z zapalaniem po kilku dniach stania

Jeśli moto stoi nieużywane kilka dni(4-6 lub więcej) to mam  problem z rozruchem, z 15-20 razy po 2-3 sekundy muszę walczyć z rozrusznikiem aby zaskoczył.

Przy jazdach z dnia na dzień takie problemy nie występują.

Siedze w pracy i myśle co sprawdzić w wolnej chwili, może ktoś coś poradzi?
- akumulator wydaje się sprawny bo wszystko śmiga i mimo kręcenia XX razy odpala później poprawnie
- świeca? zalana/zabrudzona czy coś może powodować takie objawy?

SUZUKI DRZ 400 SM K6 ---> KTM 525 EXC SM

2

Odp: DRZ400SM problem z zapalaniem po kilku dniach stania

witam, napisałeś że masz problem z rozrusznikiem aby zaskoczył, a chcesz sprawdzać świecę ?? nie rozumiem ?!?!
jakie są objawy, dokładnie ! rozrusznik kręci, czy ma z tym problem ?

3

Zakręcasz kranik jak odstawiasz moto?
Jeżeli tak to czy jak odpalasz moto, to zaraz po odkręceniu kranika czy chwilkę mu dajesz na uzupełnienie gaźnika paliwem?

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

4 Ostatnio edytowany przez snowboarder (2012-05-08 12:59:18)

hacker33 napisał/a:

Zakręcasz kranik jak odstawiasz moto?
Jeżeli tak to czy jak odpalasz moto, to zaraz po odkręceniu kranika czy chwilkę mu dajesz na uzupełnienie gaźnika paliwem?

Z zakręcaniem to różnie, czasem zakręcam czasem zapominam. Po odkręceniu odpalam po 20-30 sekundach gdzieś, tyle wystarczy czy za mało na uzupełnienie gaźniaka?

tabul napisał/a:

witam, napisałeś że masz problem z rozrusznikiem aby zaskoczył, a chcesz sprawdzać świecę ?? nie rozumiem ?!?!
jakie są objawy, dokładnie ! rozrusznik kręci, czy ma z tym problem ?

napisałem że mam problem z rozruchem a nie rozrusznikiem, przez walczenie rozumiałem kręcenie :) sam rozrusznic kręci bez problemów. A sprawdzenie świecy to mi tak jako pierwsze przyszło do głowy - nie znam się więc strzelam ;]

5

tak napisałeś dla ścisłości:

snowboarder napisał/a:

2-3 sekundy muszę walczyć z rozrusznikiem aby zaskoczył.

6

A kwestia ssania?

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

7

więc dobrze strzelasz, jak nie była w tym sezonie wymieniana, lub pod koniec ostatniego to ja bym zrobił to jako pierwszą czynność ;)

8

tabul napisał/a:

tak napisałeś dla ścisłości:

snowboarder napisał/a:

2-3 sekundy muszę walczyć z rozrusznikiem aby zaskoczył.

walczyć w sensie kręcić, sorry mało precyzyjnie napisałem

9

hacker33 napisał/a:

A kwestia ssania?

Jakaś wskazówka jak to mogę sprawdzić?

10

Odpalasz z ssaniem czy bez?

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD

11

hacker33 napisał/a:

Odpalasz z ssaniem czy bez?

aaa to oczywiście że tak, na maksymalnym lub drugim kliku - nie wiem jak to określić poprawnie

12

Następnym razem odkręć kranik i zaczekaj troszkę dłużej zanim zaczniesz go kręcić.
Może warto też pomyśleć o wymianie świeczki jeżeli jeszcze nie wymieniałeś a moto masz niedawno kupione.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD

13

Przy odpalaniu warto się trochę poociągać tzn ja naaajpierw odkręęcam kraanik, pooteem wyyciąągam na maaxaa ssanie naastępnie (nie spiesząc się) powoolnym ruchem kieerujęę ręękę w stroonę staacyjki, przekęęcam kluuczyyk i zwinnym acz nie spiesznym ruchem wciiskaam magiczny czarrnyy guzik- tym sposobem sprzęt nawet po tygodniowym staniu gada od pierwszego strzała. Cały rytuał trwa może niecałą minutę. Najdłużej czekam po odkręceniu kranika. Pozdro.

----    Kupię     ----
Motorynkę ROMET.
  Z dokumentami.

14 Ostatnio edytowany przez babel (2012-05-09 08:24:40)

A SM nie ma czasami kranika podciśnieniowego - więc w takim włączamy go na przelew (srodkowa pozyja). Moja generalnie czy stoi dzień czy miesiąc pali od obrotu wałem :) bez uzupełniania paliwa w gaźniku - ale faktycznie kumpla S ka m też problem z paleniem jak postoi trochę - trzeba po odkręceniu kranika odczekac chwilkę

15

babel napisał/a:

A SM nie ma czasami kranika podciśnieniowego - więc w takim włączamy go na przelew (srodkowa pozyja). Moja generalnie czy stoi dzień czy miesiąc pali od obrotu wałem :) bez uzupełniania paliwa w gaźniku - ale faktycznie kumpla S ka m też problem z paleniem jak postoi trochę - trzeba po odkręceniu kranika odczekac chwilkę

na kraniku mam tylko ON, OFF, RES