Temat: Husaberg FE 600 r.2000 by Amadi187
Witam forumowiczów :)) Temat będzie dotyczył modyfikacji , napraw i wrażeń z jazdy Husabergiem .
W wrześniu 2011r. zakupiłem Husaberga FE 600 rok produkcji 2000 z myślą o przeróbce pod supermoto , lekkie enduro (115 kg.) z dużym zapasem mocy bo pod siedzeniem około 65 koni przy zdrowym silniczku , hamulce Brembo na 2 tłoczkowych zaciskach dają radę w każdym terenie , zawieszenie bardzo przyjemne WP z pełną regulacją , bo wiadomo że ten sprzęt to praktycznie KTM , sprzęt kupiłem w średnim stanie jak okazało się dopiero niedawno .
Poprzedni właściciel znał się w miarę na rzeczy , ale jednak przez oszczędność ja teraz mam do wydania pieniążki na naprawę :|
Ze względu że to mój pierwszy 4-sów , to naprawa góry silnika odbywa się w serwisie motocyklowym KEMOT .
Problemu z Bergiem zaczęły się po zimie , na zimę zalany nowym olejem , przepalany co najmniej raz tygodniowo w ocieplanym garażu , jednak pewnego ranka po odpaleniu zgasł i już go nie odpaliłem , zauważyłem wydmuchaną uszczelkę pod głowicą skąd ciekł płyn chłodniczy , oddałem motor tylko do wymiany uszczelki , a wysypał się remont całej góry silnika . Cylinder ma zatarty nicasil ,wstawiona została nowa tuleja , zatarty tłok zastąpi nowy kuty Wössner :) , głowicę odbiorę dzisiaj z renowacji po godzinie 18 to od razu wstawię zdjęcia