1

Temat: Może warto zastanowić się nad zmianami w regulaminie PZM

Jak wszyscy wiemy, na każdej rundzie odbywają się zawody w randze PP i MP Supermoto. O ile cieszyłem się jak dziecko z frekwencji na starcie PP o tyle MP to było coś żałosnego...

Jak wszyscy również wiemy PP to są bardziej amatorskie zawody niż pełen profesjonalizm - chociaż patrząc na maszyny powiedzmy pierwszej 15 ( z wyjątkami ) nie można odniesć takiego wrażenia...

Zastanawiałem się ostatnio co zrobić - aby ten stan zmienić. Przecież nie chodzi o to, aby wygrywac ze słabszymi, a o to aby dawać sobie fun z jazdy...

Może iść w stronę regulaminu z plastików? wykręcasz określony czas i wyjazd do MP. No tak- ale ciężko przecież określić na jakim torze itd...

Może tak: wygrywasz 2 rundy i w kolejnej w ciągu sezonu jesteś w pierwszej 3-ce i obligatoryjnie zmieniasz PP na MP??

A może jeszcze inaczej ?

Jeśli podczas 2 rund osiągniesz czas - który stanowi powiedzmy 107 % albo np 105% najlepszego czasu z MP to przechodzisz do MP... :)

Dodatkowo piersza 3-ka  z klasyfikacji generalnej i tak przechodzi do MP- chyba ze trafili tam już z powodu innych w/w zapisów regulaminu.

Jaki ma to dać efekt ?? :

Po pierwsze więcej będzie amatorów- każdy chce być w czołówce,  a jak widzi , że pierwsza 15 robi czasy które są dla niej nieosiągalne - poprostu nie startuje ...

Wyeliminujemy oszustwa typu: ktoś jest przed ostatnią rundą 3 i nagle ni z gruszki ni z pietruszki nie przyjeżdża na zawody, albo dojeżdza 10 bo to powoduje, że spada na 4 pozycję w klasyfikacji generalnej.

Będzie więcej zawodników w MP- ale co za tym idzie zmniejszamy poziom wpisowego w MP do poziomu z PP ( nie zwiększamy opłaty za PP - jak by czytał to ktoż z PZM !!!!!!!! ), aby przejscie do MP nie było karą finansową !!

Zawodnik jadący w MP napewno nauczy się więcej scigając z Czapką czy Kaczorem, niż objeżdzając amatorów.

Przykład :

45sek 584 z Gostynia X 107% = 48,77 sek  z czego wynika , że 5 zawodników z Gostynia kwalifikuje się do MP ( a i tak mają lepszy czas niż zawodnik z MP... Oczywiście jak powtórzą schemat procentowy na przynajmniej jeszcze jednej rundzie.

Co Wy na to ?? proszę tylko o konstruktywną krytykę !!

"Art. 54. Konstytucji RP:
1.Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji."

2

Odp: Może warto zastanowić się nad zmianami w regulaminie PZM

Ps. wiem, że nie da się zrobić tak, żeby wszyscy byli zadowoleni :) ale chodzi o to- aby rozwijać sm , jak bede miał 60 lat to chce isc na zawody i zobaczyc taką frekwencję w każdej klasie czy to PP czy MP jak w gostyniu w PP otwarta....

1.Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji."

3

Fajnie że ktoś wreszcie coś napisał w tym temacie. Mimo iż się nie ścigam z wami ale wiernie wam kibicuję, to muszę przyznać że zdecydowanie lepsze szoł dla widzów i i dla samych zawodników było by,jak by więcej osób w MP się ścigało.  Dzięki startom w MP(lepszymi) można zdecydowanie podciągnąć swoje umiejętności a w PP przybędzie więcej nowych jeźdźców. Panowie więcej odwagi! Może ktoś objedzie wreszcie KACZORA :D ( pozdro kaczor ;) )

lokalny diler opium*

opium*- bo motocykl jest jak narkotyk

4

Jako że ścigałem się na dużym torze i mogę powiedzieć jak sprawa wygląda tam. Amatorskie są dwie klasy Pretendent i Rookie
Pretendent to najniższa amatorska klasa i w niej jak wykręcisz ustalony czas nawet w czasówkach to automatycznie przechodzisz do Rookie. W Rookie natomiast jedziesz przez cały sezon nawet jak wykręcisz rekord toru :) dopiero po zakonczeniu sezonu i tu nie jestem pewien czy całe podium czy tylko pierwszy musi przejść do MP oraz osoby przekraczające limit czasu.

WWW.HI-OCTANE.PL

#13 Mistrzostwa Polski

5

maniek-rr312 napisał/a:

Jako że ścigałem się na dużym torze i mogę powiedzieć jak sprawa wygląda tam. Amatorskie są dwie klasy Pretendent i Rookie
Pretendent to najniższa amatorska klasa i w niej jak wykręcisz ustalony czas nawet w czasówkach to automatycznie przechodzisz do Rookie. W Rookie natomiast jedziesz przez cały sezon nawet jak wykręcisz rekord toru :) dopiero po zakonczeniu sezonu i tu nie jestem pewien czy całe podium czy tylko pierwszy musi przejść do MP oraz osoby przekraczające limit czasu.

A może coś w ten deseń...

Czyli tak przechdzą zawsze Ci- którzy byli na koniec sezonu na podium w klasyfikacji końcowej + ci co przekroczyli 107%

6

Dokładnie tylko ze jadą pełen sezon. Tylko klasa bardzo amatorska eliminuje podczas jednej rundy tych szybszych

WWW.HI-OCTANE.PL

#13 Mistrzostwa Polski

7

tegma napisał/a:

Czyli tak przechdzą zawsze Ci- którzy byli na koniec sezonu na podium w klasyfikacji końcowej

To akurat jest. O ile sie nie myle.

Crazy pozdrawia
http://www.youtube.com/user/supermoto30

8

Crazy_Russian napisał/a:
tegma napisał/a:

Czyli tak przechdzą zawsze Ci- którzy byli na koniec sezonu na podium w klasyfikacji końcowej

To akurat jest. O ile sie nie myle.

Doczytaj zdanie do końca - chyba nie musiałem przed nim pisać : reasumując :)

No tak bo ktoś też chce zdobyć puchar wiec jedzie do końca sezonu ale jak wtedy liczyć te 107% czy ze wszystkich wyscigów w których się jechało czy jak ... ??

9 Ostatnio edytowany przez raf-24 (2011-06-01 13:45:27)

Jak na razie to widzę że  trwa nagonka na szybszych  (no i dobra  )  jest regulamin  ( pierwsza trójka  do MP - i dobrze ), są wyjątki   przykład z celowym opuszczaniem zawodów żeby nie wskoczyć  do MP  -wszyscy wiedzą o kogo chodzi - obiecał poprawę  :D .
Ale jest tez druga strona  - I eliminacja co roku max  ilość zawodników  II i III  itd  coraz mniej dlaczego  ano  po I eliminacji włącza się kalkulator - jestem 15 20 25 w stawce  na podium nie ma szans  ( puchar  za 7,5 zł )  to nie będę sie napinał przyjadę za rok może będzie lepiej  i tak co rok  a po roku nie startowania  i nie trenowania  to samo .
Ktoś może mi zarzucić że akurat Ja  stoję po drugiej  stronie (sporu)
Osobiście  z wielką ochotą przejdę do MP  jak tylko uda się dojechać w całości do końca sezonu ( w zeszłym roku  mój I sezon w SM  2,5 rundy i wiązadło ),
Z tego co wiem  jestem najstarszym zawodnikiem w stawce  i nie zostało Mi wiele sezonów  :/  a kiedyś  chciałbym móc  powiedzieć ze startowałem w MISTRZOSTWACH POLSKI  to jednak lepiej brzmi od PP, tak że jak nawet  w ten czy następny sezon nie załapie się do pierwszej trójki w PP  to i tak się przeniosę

10

Nie chodzi o nagonkę - nikt nikogo do niczego nie będzie zmuszał- ale sam wiesz jak to jest i dokładnie napisałeś to co miałem na myśli. Uważam, że propozycja wspólnie wypracowana - czyli pierwszych 3-ch + ci co mieli jakieś tam lepsze czasy przechodzą do MP i nie dlatego że ci co są na 10, 12, 15 miejscu mają być na 1-szych - tylko dlatego, żeby rozwinąć każdą klasę i rodzaj rozgrywek. Ja też jak uznam, że mam jakiekolwiek szanse rozwinięcia się, z chęcią przejdę do MP

11

W zeszlym roku obowiązywało, że 3 pierwszych przechodzi do MP. Przeszedł jedynie Jakubowski a reszta ani w MP ani w PP nie lata. Zrezygnowali.
Nic na siłe. Nie tędy droga.

Crazy pozdrawia

12

zaraz zaraz- fidu o ile się nie mylę przyjechał nawet z połamaną ręką :) a połamał na treningu- żeby Was objechać :)

13

No widzisz Tegma. Nic na sile. Mowilem ;)

Crazy pozdrawia

14

Moim zdaniem jak pierwszych 5 co roku by odchodzilo do MP by wystarczyło. Muszą w klasach pucharowych zostać też zawodnizy robiący lepsze czasy bo inaczej tam by nie było rozwoju.

WWW.HI-OCTANE.PL

#13 Mistrzostwa Polski

15

maniek-rr312 napisał/a:

Moim zdaniem jak pierwszych 5 co roku by odchodzilo do MP by wystarczyło. Muszą w klasach pucharowych zostać też zawodnizy robiący lepsze czasy bo inaczej tam by nie było rozwoju.

za!! bez większych kombinacji z czasami(za dużo zamieszania) Najlepszym przykładem jest team Kołoczek i Pawelce- wszystko idzie jak powinno być bez większych kombinacji.

KACZOR