1,891

Odp: Ciekawe motocykle na allegro/ebay

Panowie to nie są legendy, choć dla Was brzmi to strasznie egzotycznie, jakbyście żyli w Polsce od wczoraj...
To jest tylko kwestia znalezienia odpowiedniego człowieka i kasy.
Powtarzam, że sam widziałem kilka takich maszyn, nie starszych niż 5-6 lat. Głównie choppery.

To nie jest wałek, z którym "polska myśl" by sobie nie poradziła.

1,892

Nie od dziś liczy się KASA !!  Wystarczy tego tematu :)

[url]http://otomoto.pl/ktm-lc-640-lc4-e-M3103784.html[/url]  oglądał ktoś ?

speedfight II->senda ->DT50->Aprilia mx 125->drz 400->wr450

1,893

U mnie w firmie pracuje biegły rzeczoznawca z AW który właśnie zajmuje się pojazdami w tym również nie raz robił opinię dla pojazdu SAM.
Ogólnie jeżeli chodzi o motocykl to praktycznie nie jesteś w stanie samemu zbudować ramę i nadać jej homologację.
Nie jest też możliwe zarejestrowanie pojazdu używanego jako SAM.
Ponieważ rama musi już posiadać numer VIN i należy mieć szczegółowe dokumenty o pochodzeniu tej ramy - np. fv z wpisanym w niej numerem VIN.

I wygląda to w skrócie tak. Masz pojazd który chcesz zarejestrować. Oddajesz go do diagnosty, a diagnosta występuje do rzeczoznawcy.
Rzeczoznawca sprawdza pojazd, wypełnia szczegółowy formularz i na podstawie tego formularza diagnosta wypełnia swoje papiery o nadaniu nazwijmy to homologacji.

I tak jak Bondek napisał musiałbyś przekupić diagnostę i rzeczoznawcę.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

1,894

Nie wiem jak to jest teraz ale jeden kumpel miał SAMa jakieś 8-9 lat temu a drugi 5 lat do tyłu.
Obydwa miały silniki z Zaporożca i ramy zbudowane przez nich samych.
Nie wiem jak przebrnęli przez procedury rejestracyjne ale latali trochę na nich i pałownia się nie czepiała.
Obydwaj mieli wolne wydechy ziejące ogniem a jeden nie miał baku tylko filtr stożkowy w tym miejscu a bak to była butelka plastikowa ( przez jakiś czas).
Ehh piękne czasy kiedy kamienice drżały w posadach od ryku poprzecznej V4 w wiatrołapie :)))

1,895

Dorzuce Wam ciekawy przykład... zainteresowani?

Można kupic 2 nowe Huśki które nie mają homologacji, ale są w pełni legalne, drogowe! Nie mają homologacji, bo dealer coś przegapił/zapomniał/poszedł w plajtę. W krajach EU podobno legalnie już ich nie zarejestrujesz. A dałoby radę na SAMa?

pozdr
Michał, Wrocław
KTM EXC-R 530 [Alpina + Beringer] => Husaberg FS 650 Force [Berginer + Adler + Power4Suspension + Akrapovic]

1,896

MudAndTracker - to sa 2 rozne sytuacje. Jesli chcesz robic homologacje do pojazdu fabrycznego, ktory jej nie mial bo nie posiadal swiatel itp. gadzetow tj. motocykle crossowe to nie ma problemu i nie musisz nawet kombinowac z rejestracja jako "SAM".

Nie jest natomiast mozliwe zarejestrowanie jako SAM pojazdu, ktory jest wyprodukowany w fabryce, wczesniej byl zarejestrowany, a teraz nie jest bo a) brakuje papierow b) ma przebijane numery ramy c) zostal pozbawiony prawa do rejestracji.

Husqvarna SM450R

1,897

Znam ze słyszenia przypadek że do hondy 450 kupiono papiery i tabliczkę z 600 (singiel), nabito numery numeratorem i lata i wszystko git, policja się nie czepia, na przeglądach też.
To też jest jakaś opcja, w tym wypadku na rejestrację moto bez dopuszczenia do ruchu ulicznego.

joł

1,898

locdog napisał/a:

MudAndTracker - to sa 2 rozne sytuacje. Jesli chcesz robic homologacje do pojazdu fabrycznego, ktory jej nie mial bo nie posiadal swiatel itp. gadzetow tj. motocykle crossowe to nie ma problemu i nie musisz nawet kombinowac z rejestracja jako "SAM"

Szkopuł w tym, że moto nie spełnia obowiązujących norm spalinowych EURO2. Zatem dokumentacja fabryczna mówi wyraźnie, że nie wolno tego motocykla zarejestrować.

pozdr
Michał, Wrocław
KTM EXC-R 530 [Alpina + Beringer] => Husaberg FS 650 Force [Berginer + Adler + Power4Suspension + Akrapovic]

1,899

Znajomości,gotóweczka i wszystko zarejestrujesz. kupisz papiery od hondy i przebijesz numery na ktm(aczkolwiek lepiej jechać wedle marki, juz nawet nie wedle modelu. ale podczas jakiejs kolizji itp może sie przydać) Nie przesadzajcie, to nie jest kraj w którym nalezy byc uczciwym, bo to sie po prostu nie opłaca. Nie bez powodu papiery na necie kosztuja 1500zł a ramy z papierami 3000tyś, podczas gdy te same ramy bez papierów 300zł.

http://youtu.be/FJhM7Nx-OC0  CRF power :)/ EXC 500

1,900 Ostatnio edytowany przez tadzik (2012-04-11 16:25:14)

Bart87 napisał/a:

Znajomości,gotóweczka i wszystko zarejestrujesz. kupisz papiery od hondy i przebijesz numery na ktm(aczkolwiek lepiej jechać wedle marki, juz nawet nie wedle modelu. ale podczas jakiejs kolizji itp może sie przydać) Nie przesadzajcie, to nie jest kraj w którym nalezy byc uczciwym, bo to sie po prostu nie opłaca. Nie bez powodu papiery na necie kosztuja 1500zł a ramy z papierami 3000tyś, podczas gdy te same ramy bez papierów 300zł.

- smutna sprawa

no ale przez takich ludzi co kręcą wałki, kupują/sprzedają papiery to się kręci, już nie mówię, że kradną sprzęty... Jakby nikt nie kupował, to by nie było interesu. Ja osobiście kupiłem 125 rejestrowane na 50 - zajęło mi to trochę czasu, dodatkowe badania techniczne, opinie rzeczoznawcy i mam wreszcie 125 zarejestrowaną na 125
I uważam że zrobiłem dobrze i zrobiłbym to samo drugi raz !

facebook.pl/tr4moto
tr4moto.blogspot.com

1,901 Ostatnio edytowany przez Bart87 (2012-04-11 19:00:37)

A jak ja kupiłem gsxr 750 zarejestrowanego u gebelsów na jedna osobę (fabrycznie 2, siedzenie oryginał przykręcone drugie które kupiłem za 400zł!!! ) Chciałem to załatwić, zgłosciłem sie gdzie trzeba.. wysłali mnie to jakiegoś zrzeszenia rzeczoznawców. Przyjechał jakiś dziadek który nigdy motocyklem nie jeździł i pyta sie o co chodzi itp. Mowie tłumaczę, stoi ładny gsxr wyglądał jak salonowy wręcz. Przypominam chodziło o wpisanie w kartkę papieru cyferki '2' Koleś wyciaga miarę... :D zaczyna mierzyć wysokość do lusterek, szerokość.. długość... (ewidentnie nie wie co robi) i na końcu z głowy " trzysta pięćdziesiąt złotych" k***a, ale go wyśmiałem wtedy. Jak wsiadał do auta zbulwersowany to mi zaproponował jeszcze 250!! Latałem do końca zar. na jedna osobę (chyba jedyny plastik w miescie na jedna osobe) .

Nie mówie że to miała byc łapówka, ale ten typ nie wiedział co sie dzieje w ogole, nie czaił ze to suzuki pomimo że na zółtym 18l baku napisane czarnymi literami SUZUKI. Oni sami olewają wszelkie procedury, to pewnie kosztowało ze 100zl.

osobiście wolę dac stówkę i ominąc kilkudziesięciominutowe kolejki, zatrzymac dzień wolny w pracy, mase nerwów itp. Naprawdę Polska to dziki kraj, w którym trzeba sobie po prostu radzić : )

I skoro rama jest legal, ma papiery legal na kolesia który to sprzedaje. To nie widzę problemu aby to kupić, wsadzić lub nawet nie i sobie latać.

1,902

Wszystko jest wykonalne, ale czy opłacalne? I czy warto wpuszczać się na mukę w razie czego, żeby zaoszczędzić 3 czy 4 tys zl, bo watpie zeby po oplacaniu rzeczoznawcow, diagnostow, kupnie papierow wyszla bardziej atrakcyjna cena? Ja zresztą różne rzeczy robiłem z pojazdami i serio, nie jest łatwo znaleźć kogoś, kto będzie ryzykować pracę i uprawnienia dla przepychania takich wałków.

Husqvarna SM450R

1,903

Panowie , starczy juz chyba tego tematu , Wiadomo ze kto chce zrobić przekret to go zrobi kto bedzie chciał takie coś wyprosotawać to bedzie sie starał wyprostować, nie od dziś wiadomo ze za kase w tym kraju załatwi się sporo ;/

wracając do tematu kupna motoru :
1. [url]http://otomoto.pl/ktm-lc-640-lc4-e-M3103784.html[/url]
2. [url]http://otomoto.pl/ktm-lc-ktm-lc4-640-supermoto-2002r-M3127828.html[/url]
ktoś ogadał moze ktoryś motocykl ?

speedfight II->senda ->DT50->Aprilia mx 125->drz 400->wr450

1,904

Lub ten:

[url]http://allegro.pl/husaberg-ktm-fs650-supermoto-enduro-i2266741525.html?source=oo[/url]

1,905

Oferta dla lubiących wyróżniać się ;)
[url]http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=2265286443&ars_source=ars&ars_socket_id=9&ars_rule_id=74[/url]

Ktm 690 SMC R (4sztuka :D
Can-Am Renegade 1000
Honda Crf 250