Ponczo napisał/a:w zbiorniczku wyrównawczym powinien być płyn masz zresztą na nim zaznaczone ile powinno być w nim płynu najprawdopodobniej dolali ci płynu do odpowiedniej ilości
No właśnie nie ma nic zaznaczone na zbiorniczku i kiedyś jak odbierałem moto z SUZUKI to właśnie zwróciłem na to uwagę a oni mi powiedzieli że ten zbiorniczek ma być pusty a płyn pojawia się tylko gdy się mocniej silnik zagrzeje
Wydaje mi się że są dwa typy układów chłodzenia jedne ze zbiorniczkiem z zaznaczonym stanem min max i wtedy ma być i taki układ jak w drz czyli zbiornik tylko na nadmiar płynu.
W oryginalnej instrukcji jest bardzo mało info:
"Przy przegrzaniu silnika nadmiar płynu chłodzącego przepłynie do zbiorniczka wyrównawczego.
Po ostudzeniu silnka płyn powróci do chłodnicy. Jeśli płyn pozostanie w zbiorniczku wyrównawczym należy uzupełnić poziom w chłodnicy"
Z tego co jest napisane widać wyraźnie że nie powinno być płynu w zborniczku ale z tego tekstu nie wynika co wtedy gdy w chłodnicy jest pod korek i pół zbiorniczka i stąd moje pytanie bo niechciałbym czegoś zepsuć z niby tak błahego powodu.
Najlepsze MOTO to SUPERMOTO