16

Odp: Serwis DRZ 400 SM, Help.

radziu napisał/a:

Szwinia dzis zalewam 15W50 :D

Radziu i jak na tym oleju podaj jak mozesz jaki olej wlałes .

U siebie jak kupiłem moto miało 5050 km przebiegu teraz mam ok 8000 wiec za jakies 2000 bede wymieniał olej .

teraz mam wlany taki jak producent zaleca półsyntetyk shell dokładny model napisze jak wrócę ma na fv z SuziMoto poprzedniego własciciela .

Jestem kowalem własnego lotu !
SUZUKI DRZ 400 SM KOZA
####MATEUSZ ŻORY####
http://www.bikepics.com/members/malyzory

17

ja leje od dawna do moich drz ( sm i e ) syntetyc castrola 10w40

Przeczytaj uwaznie bo np w moich instrukcjach pisze zeby lac syntetyk a nie nic innego

www.propitbike.pl

18

ja mam nowe pierscienie wiec zalalem chwilowo mineralem. Ale zmieniam na 15w50 syntetyk.Jak przestudiujesz manuala to jest tam dokaldnei napisane jakie klasy olejow w zaleznosci do klimatu zaleca sie wlewac do drz.
Zalewam motula bo jakos od kilku lat go uzywam  i tak sie juz przyzwyczailem.

DRZ 400 Y
Husaberg F(E)S 570

19

psatp napisał/a:

ja leje od dawna do moich drz ( sm i e ) syntetyc castrola 10w40 Przeczytaj uwaznie bo np w moich instrukcjach pisze zeby lac syntetyk a nie nic innego

...a 10W-40 Castrola to przypadkiem nie półsyntetyk?

20

Jeżeli to Power 1 GPS 10W40 to jest to półsyntetyk. Mylące mogą być napisy na etykiecie, na których jest +- "wyprodukowano w technologii syntetycznej". Power 1 Racing 10w50 jest syntetykiem.

21

psatp napisał/a:

w moich instrukcjach pisze zeby lac syntetyk a nie nic innego

psatp - popsułeś motocykle :)

22

Nie dość, że popsuł to jeszcze innych zjebał, że złą oliwę leją :D

23

wiec tak - dokładnie taki olej wlali Shell Advance VSX4 10w-40 i to jest półsyntetyk .  To jak bym chciał zmienic na syntetyczny to wazne zeby był tylko do 4t i sa jeszcze jakies ważne paranetry ?

Jestem kowalem własnego lotu !
SUZUKI DRZ 400 SM KOZA
####MATEUSZ ŻORY####
http://www.bikepics.com/members/malyzory

24

radziu napisał/a:

Szwinia dzis zalewam 15W50 :D

Myślę aby również zalać tym razem olejem 15W50 zamiast 10W40. Czy ktoś jeszcze może lata na takim oleju?
Myślałem również nad 10W50. Jak myślicie co lepiej 10W50 czy 15W50?
Chcę zalać W50 z tego względu, że jest coraz cieplej i Suzi zaczyna się mocno grzać w mieście i w czasie jazdy w terenie.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

25

na thumpertalku wszyscy zgodnie polecaja 15w50 albo nawet 20w50 synt. estrowy

Wgrywam mapki do KTM'ów
tel: 797 237 537

26

Witam
Ja rok przejeździłem na czymś takim dziwnym jak full syntetic 10W40 (butla jest po castrolu bo wygodniejsza do dolewania)zalali mi takim w Poland Position Piaseczno
http://lh4.ggpht.com/_K0fKiWrv7lI/S9_cIiD2qwI/AAAAAAAAAGU/-1hpge7xW-0/s512/01.jpg
jest jeszcze taki shella ale nie testowałem napisane jest na nim w oparciu o syntetyczny
http://lh3.ggpht.com/_K0fKiWrv7lI/S9_cIx8gWOI/AAAAAAAAAGY/9ltOfZXeG0M/s512/02.jpg
Obecnie smigam na takim
http://lh4.ggpht.com/_K0fKiWrv7lI/S9_cJK0IMsI/AAAAAAAAAGc/sptnFdZ1_bc/s512/03.jpg
W instrukcji obsługi jest napisane że należy stosować olej !!! 10W-40 !!!

Najlepsze MOTO to SUPERMOTO

27

O temat o olejach :] kocham takie bo kazdy ma inna teorie a wiekszosc jest wyssana z palca :)
Chcialem jedynie zwrocic uwage ze mozna smialo przechodzi z mineralnego na syntetyka a nie tak jak ktos pisal wczesniej ze nie. Co do samego stosowania oleju to wlewamy minimum taki jak zaleca producent czyli o klasie jakosci taka jak jest w serwisowce lub wyzszej. Co do klasy lepkosci to kazdy motocykl ma wachlaz i powinno sie ja dobierac wedlug temp. w jakich jezdzi (w kazdej serwisowce jest rozpiska). Co do tego czy ma to byc syntetyk czy pol lub tez mineral to producenci nie podaja byle tylko spelnial minimalne wymagania. Pamietajcie tez o tym ze syntetyk o wiele dluzej utrzymuje swoje wlasciwosci niz pol czy mineral i chwile przed wymiana nie wiele odbiega od nowego.
Ja osobiscie i z kilku letniego doswiadczenia jako mechanik motocyklowy wiem ze castrol nie produkuje dobrych olejow (jest przereklamowany). Osobiscie uzywam Motula 300V 10w40 we wszystkich motocyklach i nawet w kosiarce.
Pozdro

Włoska zapierdalajka TE + SM 4,5 '07 :D
Any time, any where... Husqvarna

28

A ja leje Shella Advance Ultra 10W40 i jestem bardzo zadowolony. Dzisiaj kupiłem Shell 15W50. Jutro go wleję i powiem jak cyka.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

29

Ja mam inne pytanie. Też będę zaraz zalewał. Kupiłem Motula 5100, 10W40 (syntetyk) i filtr Hiflo HF 139. W pudełku nie ma nowego oringa, więc mam użyć starego po poprzednim filtrze?

Wydawało mi się, że uszczelniacz filtra wymienia się razem z filtrem. jak to jest?

MOTOCYKL, a nie MOTOR || DrZet || http://www.flickr.com/photos/FotoMXpl

30

Motul 5100 to pólsyntetyk! Pełen synt. to 7100. Rzeczywiście jest tak jak napisał kolega Asmodan, ile firm produkujących oleje tyle teorii, to ze w serwisówce jest napisane że zalecany jest akurat taki a nie inny olej wynika z umów jakie producenci podpiszą. Np. aprilia zaleca Agip co nie znaczy ze jak naleję motul czy bel-ray to sie silnik rozje...,sam leje repsola racing10w50 i jakoś nie narzekam, zgodzę się ze castrol  popsuł się jeśli chodzi o oleje motocyklowe. Wydaje mi sie ze najważniejsze by wymieniac na czas, pilnowac poziomu i nie skakac z motula na castrol czy z belraya na repsol czy shell. Jesli lejemy jeden i jest ok to nie zmieniajmy bo szybciej i tak nie pojedziemy! :D