16

Odp: Kupie RAMĘ do SMC 690 Z PAPIERAMI! PILNE!!!!!

maniek-rr312 napisał/a:

Kupując rame w serwisie musicie udokumentować pochodzenie sprząta do którego to idzie i spisują wasze wszystkie dane

Naprawdę tak jest? Nie można po prostu kupić ramy i odebrać jej z fakturą na której wpisany jest numer VIN?

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

17

Rama przychodzi pusta a vin nabijany jest w stacji diagnostycznej na podstawie posiadanych dokumentów motocykla oraz faktury zakupu ramy

WWW.HI-OCTANE.PL

#13 Mistrzostwa Polski

18

To nawet jest zasadne, przecież kupując nowy motocykl, na fakturze i dokumentach homologacyjnych, widnieje: marka, model/typ, nr vin i na podstawie tych dokumentów rejestrujemy MOTOCYKL. Kupując samą ramę, mamy tylko ramę bez typu, modelu i za bardzo nie ma co w ten czas zarejestrować..

SMCR AKR

19

Poza tym skoro nowa rama kosztuje ok 4tys.to sprzedający również mógł ją kupic i sprzedac motocykl tak jak był sprzedany pierwotnie czyli z homologacją i do rejestracji(chyba że zaginął przed I rejestracją) bo takie rzeczy też już widziałem. Trudno coś osądzac jak nie znamy szczegółów jednak jeśli było by wszystko ok to taki motocykl już dawno by był sprzedany. Na aukcji nie ma żadnych konkretnych informacji dlaczego motocykl jest bez możliwości rejestracji. A wogóle co to kur..a znaczy: rachunek na wszystkie czesci, albo ktoś sprzedaje motocykl, albo części!! Sugeruję zmianę kategorii aukcji z motocykli  na części motocyklowe

20

Kiedyś sprowadziłem z usa motocykl bez możliwości rejestracji (odkupiony od ubezpieczalni po lekkim strzale w przednie koło) i w dokumentach zarówno celnych, jak i od ubezpieczalni było wpisane "motocykl z przeznaczeniem na części" oraz wpisane numery silnika i VIN. Jak widać, nie wszystkie motocykle są kradzione oraz można sprzedać wedle prawa części w postaci całego motocykla.

21

SnowMoto, z usa jest wiele certyfikatów na które nie zarejestrujemy np non repairable, parts only flood i inne,chodzi o to że sprzedający nie podał żadnych konkretnych informacji dlaczego nie możemy normalnie zarejestrowac.Jak już wcześniej napisałem trudno oceniac nie znając szczegółów.

22

SnowMoto napisał/a:

Jak widać, nie wszystkie motocykle są kradzione oraz można sprzedać wedle prawa części w postaci całego motocykla.

Idąc tym tokiem rozumowania, sprzedający chcąc być fair powinien oferować: Ktm 690 smc na części. Oczywiście nie robi tego, lepiej zaintrygować potencjalnego klienta.
Choć raz już było ogłoszenie, też z smc - bez możliwości rejestracji, treść: "moto na części" więc czasem da się rzeczy nazywać po imieniu.

SMCR AKR

23

tez mi sie nie wydaje, by to bylo takie proste z wymiana ramy przez serwis, bo sprzedajacy wolalby to prawdopodobnie zrobic sam i przyciac 5 tysi wiecej. Mysle, ze bez kompletu papierow rejestracja nie przejdzie, bo rama bedzie traktowana jako zwykla czesc zamienna, a nie "kawalek blaszki, ktory mozna zarejestrowac", wiec zeby ktos podpisal sie pod nobijanymi swiezo numerami na 100% bedzie weryfikowac powod wymiany ramy na nowa.

Husqvarna SM450R

24

taka prawda ze jak ktos ma farta i znajdzie na niemieckim ebayu rame z papierami (uzywke), to przelozy graty i normalnie zarejestruje...

Do SMC 690 bardzo trudno takowa znalezc, a jak jest dostepna to za 2000 Euro.
Dlatego coraz wiecej SMC 690 jezdzi z numerami i papierami od jakiekos exc, starego SM itp...
W PL jakos to przechodzi ze szlifuja rame (co mozna z latwoscie sprawdzic), nabijaja numery od innego modelu i jezdza...
W niemczech to po pierwsze nikt by sie nie odwazyl, a po drugie, to pierwszy lepszy koles co podbija TUV sie kapnie....
U nas to nawet zdazaja sie KTM'y z numerami i papierami od Suzuki, Hondy....

Huska 701 '17

25 Ostatnio edytowany przez Kab-7 (2012-05-07 10:19:18)

Witam koledzy
Temat pochodzenia tego motocykla z linku przecież był już opisany "Ciekawe motocykle na allegro/ebay " wklejam cześć mojej odpowiedzi

"witam koledzy
przecież to jest ten motocykl [url]http://allegro.pl/ktm-690-smc-lc4-super-moto-zamiana-i2218410853.html[/url]
sam dzwoniłem do gościa w środę o 18 i na czwartek bylem umówiony na oględziny po telefonie w czwartek rano dowiedziałem się ze już sprzedany.
Podpytałem go jak sprawa z motorem wyglądała to: sprowadzony z angli w Czesiach poskładał w całość i wystawił zobaczyć co wyniknie, nawet była zmiana ze może sprzedać na części. Papierów nie ma i wyrobić już nie będzie można, jedynie co kombinowanie ............. ...  jak byliście chętni to za 9,5 tys można było ja wyrwać a teraz to tylko dajemy zarabiać handlarzowi"

podsumowując motocykl był ściągnięty w częściach z angli bez prawa rejestracji !!!!

Po zakupie motoru gość odrazu wystawił aukcje na na 13,5 tys cos mi się kojarzy ze nawet PEKA miał jechać go pooglądać dla kogoś. Teraz nowe fotki inne ujecie ale motor dalej ten sam. Byl wciskany kit ze można zarejestrować na sam. ale widocznie jakby to bylo takie proste juz dano bylo by to zrobione. Przy sprzedaży własnie specjalnie jest mało informacji by kupujący sie napalił  ooo zajebista okazja bo gość pewnie nie umie wystawiać aukcji i niewiele opisał, a celowość miernego opisu to druga strona medalu sprzedający każdemu zawsze może mówić coś innego i nowego .....

Co do zakupu ramy to jest tak jak MANIEK pisał!!! mi nawet coś obiło sie o uszy ze głowka ramy jest odcinana i trzyma ja serwis potwierdzając legalność z papierami i fabryka przesyła nowa z tym samym numerem vin co stara rama wiec w dokumentach nic się zmienia.

KTM 530 EXC-R

26

widze ze zawsze jak ktos sie pyta o rame z papierami to znaczy ze ma krojone moto i chce to ukryc i ulegalnic a w 90% to gówno prawda. w polsce dalej panuje bieda i czemu mial bym np nie kupic ktm 525 sxc na full wypasie z wszystkimi dodatkami powerpartsa za 8tys i nie dokupic ramy z papierami za 2 tysie i miec fajne moto do któego nik sie nie przyczepi na dojazdówce...
popatrzcie chociazby na ebay uk ile jest ciekawych moto sprzedawanych legalnie przez firmy aukcyjne które nie podlegaja ponownej rejstracji ze 100% legalnym pochodzeniem.
jak sprzedawca podaje vin to jaki problem sprawdzic jego legalnosc ?

hybryda

27

Ja nie posiadam takiego moto. Zastanawiałem się nad kupnem tego smc, który stoi na allegro ale pier*ole takie biznesy. Chcialem tylko wiedzieć jak to jest i myślę, że temat się przyda nie jednemu ;)

Bez moto...

28

mazziwrx napisał/a:

JZastanawiałem się nad kupnem tego smc, który stoi na allegro ale pier*ole takie biznesy

I słusznie, postawa godna naśladowania :)

SMCR AKR

29

Dzięki kwkm ;)

Bez moto...