1

Temat: Ktore opony do DRZ 400 SM 07' ?

Hej, z każdym kilometrem kończy się termin przydatności do spożycia przez asfalt na tylnej oponie i na dniach czeka mnie wymiana jeśli chce coś pośmigać w tym sezonie. Opony mają przejechane z 16 tys. i trochę sparciały..

DRZeta to mój pierwszy moto - nie wchodzę w zakręty bokiem bo zwyczajnie się jeszcze uczę. Jeżdze głównie asfaltem, czasami jakimiś polnymi drogami w stosunku mniej więcej 80/20. W związku z tym szukam czegoś niedrogiego co będzie spełniać swoją rolę i służyć przez cały nadchodzący sezon. Nie jeżdze ekstremalnie, ale jeżdzę dużo. Możecie polecić coś dla świeżaka? Znajomy wspominał coś o Heidenau K73 Super Rain, ale tak jak mówiłem słabo się na tym wszystkim znam..

2 Ostatnio edytowany przez sajfer (2012-04-18 17:07:18)

Odp: Ktore opony do DRZ 400 SM 07' ?

Heheh, nawet ja mimo że jestem świeży już się zorientowałem że na forum było z milion tematów na ten temat i przy użyciu szukajki  można wyciągnąć praktycznie wszystko o co pytasz..
Na szybko z tego co wyczytałem.
Heidenau syf jakich mało, dunlop mutant fajny i drogi, pirelli mt60 corsa lepsza w teren i daje radę na asfalt, poza tym polecają jeszcze jakieś michały dwuskładnikowe, a hitem lata podobno jest dunlop qualifier dostępny u kolegi szwinia (dunlopy mutant też ma i pirelli).
Poza tym są też nietypowe jak avon pxr chyba i jeszcze chyba distanzia na tył (niby lepsze od mutanta).

Z tego co ja się dowiedziałem to nawet w tym podziale (80/20) i tak poleca się szosowe opony - mnie przekonała cena i rozsądne argumenty.

Pozdr

ps. mam idealnie analogiczną sytuację, też mam tył do wymiany i tez jestem świeży i też planuję głównie miasto z wypadem czasem na mazury na szutry. Chciałem mutanta, a zostałem przekonany na qualifiera, niebawem kupuję.
Pozdr! :)

wzium?

3

Jeżeli w 80% jeździsz po czarnym to darowałbym sobie jakieś pseudo rainy.
Szukałbym raczej jakiejś typowo szosowej gumy. np. qualifier.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

4

Tematy właśnie wcześniej przejrzałem, tyle że tam ludzie często pytali o opony na tor lub do jakiegoś specjalnego przezznaczenia, szukali konkretnej opony która będzie spełniała swoje zadanie. Mi bardziej chodziło o w miarę dobrą oponę która będzie dobrze kleiła, nie zetrze się za szybko i umożliwi mi w miarę komfortową jazdę po drogach.

Co do tych Dunlop Qualifierów - widziałem tam 120/70 ale jak się ma sprawa z tyłem i 140/70? Idzie to dostać bo na allegro coś nie widziałem ( albo słabo szukałem ).. Cenowo za komplet u Szwinii ile trzeba by przyszykować?

5

Ja zrobiłem ok 300km na Michelin pilot road 2 i dają rade nawet na bocznych, tylko na pasach jak w opór manetke biore to nieraz się ślizga
A czemu chcesz 140 an tył zakładać?spokojnie 160 wejdzie

Ktm 690 SMC R (4sztuka :D
Can-Am Renegade 1000
Honda Crf 250

6

No wlasnie jak juz wspomnialem - nie bardzo sie na tym znam, tyle co sobie zdazylem poczytac - ludzie pisza ze wejdzie etc. 140 na tyl chcialem dac bo tak jest "fabrycznie" wrzucone i jezdzilo mi sie calkiem przyjemnie, niewiem czy jak zmienie trochę szerokosc to czy mi nie bedzie gdzies obcierac o lancuch etc. Nie wiem tez jak sprawa wyglada z wlasciwosciami jezdnymi wtedy..

Jak juz wspominalem - chodzi o DRZ 400 SM z 07' roku.

7

Gdyby coś, to "fabryczne" d208 SM do DR-Z też mam.

8 Ostatnio edytowany przez bshmc (2012-04-20 14:16:47)

paczniżej

----    Kupię     ----
Motorynkę ROMET.
  Z dokumentami.

9

Archie napisał/a:

...niewiem czy jak zmienie trochę szerokosc to czy mi nie bedzie gdzies obcierac o lancuch etc. ...

160 spokojnie wchodzi, sam kupiłem na takiej. Co od obcierania, to nic nie szura. Jest jeszcze prawie 0,5cm luzu mdzy oponą a łańcuchem. Właściwości jezdne czy się zmieniły, nie wiem nie miałem porównania, z tego co czytałem niby w terenie na węższych przyjemniej latać.

----    Kupię     ----
Motorynkę ROMET.
  Z dokumentami.

10

Szwinia - daj znać jak będziesz mógł - na gg 2113556

11

Posiada ktoś numer do Szwinii? Ewentualnie orientuje się gdzie zaopatrzyć się w opony do supermoto w jakiejś przystępnej cenie? Zależy mi też na czasie bo pogoda piękna, a u mnie już praktycznie bieżnika z tyłu nie ma :D

Najlepiej gdyby to były jakieś dunlopy.. Albo te co w DRZecie seryjnie są albo Qualifiery.. Znacie jakiś sklep który by mi to na przyszły tydzień ogarnął czy raczej długi weekend i kaplica?