1 Ostatnio edytowany przez Brasek (2012-04-09 18:25:12)

Temat: Problem z odpaleniem.

Witam
Dzisiaj jechalem nad jeziorko (40km) i srednia predkosc to 130-140. Po jakims czasie zaczal mi przerywac tak jakby wahy brakowalo ale przy wcisnieciu sprzegla mi zgasl. zjechalem na pobocze, probowalem krecic to tylko bylo cykniecie jak wciskalem rozrusznik. jak przepchalem go z 2 km i sprobowalem to odpalił ( z trudem) ale chodzil niby normalnie wiec wsiadlem przejechalem z 10km i znowu zaczal przerywac od czasu do czasu ale zauwazylem ze jak go pochylam na lewo lub prawo to przerywa bardzo mocno, i wtedy znowu sprzeglo wcisnalem i zgasl, odpalilem go z biegu i rprzerywal dalej, w koncu zgasl i 0 jakiego kolwiek odezwu. probowalem na pych ale nawet nie kreci tylko kolo blokuje. nie mam pojecia co sie stalo =/ czyzbym zatarl silnik ? Dodam ze po odpaleniu chodzil normalnie i nic niepokojacego z silnika nie slyszalem i mocy tez nie stracil. ale zastanawia mnie dlaczego on w ogole nie chce zakrecic.

2

Odp: Problem z odpaleniem.

a sprawdziłeś takie podstawowe rzeczy jak świecę, iskrę, poziom oleju, stan filtra powietrza, drożność kranika?

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

3

jak to 400sm, to obstawiam odkręcenie śrubek od strony magneta. Przerywał, bo tracił prąd, a potem latające śrubki kompletnie zablokowały koło magnesowe. Bez rozebrania nic się nie stwierdzi, ale możemy zagrać w forumową ruletkę. Każdy wchodzi do gry z piwem, kto zgadnie dostaje od wszystkich innych grających browara podczas najbliższego zlotu/ rundy :)

4

olej jest, filtr powietrza ok, droznosci nie sprawdzalem swiecy i sikry tez nie. a te magneto to gdzie to w ogole jest o.O ?

5

magneto jest po lewej stronie silnika.

napisz jeszcze raz nie śpiesząc się co w tej chwili jest nie tak?
co dokładnie nie działa?

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

6

Ogolnie wczsniej przy nacisnieciu guzika do odpalenia krecil silnik czyli prawidlowo a teraz jest tak ze tylko jest cykniecie i 0 odzewu z silnika. na pych tak samo nie ma opcji zeby odpalic .a wczesniej jak go odpalilem ( za 2 razem ) to pomimo ze mi zgasl to z biegu byla opcja odpalenia, dopiero jak juz sie zatrzynalem i mi zgasl to jzu nie dalo rady.

7

sprawdź przewód idący do rozrusznika czy się nie poluzował.
ogólnie sprawdź przewody i styki.
masz może czujnik położenia stopki bocznej i czujnik klamki sprzęgła? jak tak to sprawdź czy są ok.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD

8

Czujnik sprzęgła jest odłączony w niej . Jak wyżej posprawdzaj wszystko po kolei na spokojnie :) Musi latać :D

http://bikepics.com/members/bolekzko/

Honda XR 125 > Suzuki DRZ 400 SM > Suzuki DRZ 400 SM > Husqvarna SM 125 S > Suzuki DRZ 400 ESM > i znowu nic ..

9

Jak juz odpalil to normalnie wkrecal sie na obroty?? Kiedys w YZ400 mialem bardzo podobne objawy, zatarla mi sie korba...

10

Ja po zimie miałem taki objaw przed doładowaniem aku na sezon , tylko tak pykał rozrusznik i nie kręcił , myślałem ,że rozrusznik do wymiany ale naładowałem i wszystko ok :) Sprawdź wszelkie styki , bezpieczniki itp ja przy okazji też to zrobiłem i wszystkośmiga

11

Wkrecal sie normalnie bez problemu ale jak tylko lekko sie przechylilem na ktoras strone to zaczynal szarpac i przerywac i po wcisnieciu sprzegla obroty spadaly i gasl. jak puscilem sprzeglo to odpalal z biegu ale pozniej jak znowu powtorzylem czynnosc to nie chcial z biegu zaskoczyc. ale ok sprawdze swiece, przewody magneto to cale i naladuje aku i dam znac jakie efekty.

12

Dzisiaj wyjalem aku do ładowania i zauwazylem ze filtr powietrza jest caly mokry. jak wyciagnalem okazalo sie ze jest caly w paliwie.