1

Temat: masz DRZ i jesteś z mazowieckiego? błagam pomocy.

Witam wszystkich

pojawił mi się niespodziewany problem. Po zimowym serwisie złożyłem sprzęcik do kupy, odpaliłem i po przejechaniu 300 metrów maszyna zgasła. Przy próbie odpalenia trochę zagadała ale finalnie przyprowadziłem ją do domu. Pierwsza myśl: przeskoczył rozrząd
Ale jednak nie... Więc wykręciłem świece i zanotowałem brak iskry. Świeca wymieniona na nową, brak poprawy więc kombinuje dalej. I tu moje podejrzenia skupiły się na module zapłonowym... Okazało się, że po przekręceniu kluczyka moduł zaczyna brzęczeć, dźwięk jest słyszalny z 1,5 metra.
Jak wiadomo moduły nie są zbyt tanie więc chciał bym się upewnić czy mój na pewno padł.

I tu prośba do was. Chętnie bym wziął swój moduł i podpiął go do czyjegoś sprawnego motocykla, jeśli odpali to szukam przyczyny dalej jeśli nie to sprawa jest oczywista.

Zatem jeśli masz DRZta, mieszkasz w mazowieckim i masz 10 minut wolnego czasu to błagam o pomoc.

Oczywiście jak macie jakieś inne pomysły co do przyczyny problemu to chętnie posłucham.

Bo zakładam, że moduł powinien pracować w 100% bezdźwięcznie.

W razie czegi piszcie tu na PW albo na 609439119   Z góry dzięki!!

2 Ostatnio edytowany przez HEMP (2012-03-19 21:49:24)

Odp: masz DRZ i jesteś z mazowieckiego? błagam pomocy.

polecam  z czystym sumieniem  ... dzwonie do nich i mowie ze mam na stole porozp....  części układu zapłonowego  od Vor530  .... odpowiedź była taka bym to  zamiótł  szczotka do kartonu i wysłał ...  po tyg. jest paka  u mnie i  zapłon  naprawiony  ....

[url]http://www.elserwis-info.pl/[/url]

i can do this .. here, hold my beer

3

i na ile wycenili taka zabawe?

Pewnie tak się to skończy ale chciał bym jednak sprawdzić czy mój na pewno padł. Szkoda mi czasu i kasy jeśli problem lezy gdzie indziej...
Chyba wciupie moduł do plecaka i jak zobacze kogos na DRZcie to bede gonił

4

Śledziu. Jeśli jesteś aż tak zdeterminowany, to wpadaj z tym modułem w kieszeni do mojego garażu i razem go sprawdzimy :)

Nowe wcielenie CRFy - SPRZĘT DO TURYSTYKI :))))) Super Duke 990 "R"
CRF 450 "R" SM na prawdziwych a nie udawanych modach  44.68[kM] 71.14 [Nm] na kole... to są mody a nie dysze i filterek /
Yamaha XS 360 Cafe Racer 78 rok;) CR

5

Mam chyba w chacie sprawny moduł z mojej byłej DRZ SM.
Jeżeli faktycznie go mam to mogę tanio oddać bo i tak mi się nie przyda.
Dam znać po 16

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

6

możesz do nich podbić:
[url]http://www.cyklo-motorelektryk.pl/[/url]
serwis z warszawy i ceny przystępne.

- Jeśli dziekan nie odwoła swoich słów do  jutra to wypierdalam z tej uczelni
-- A co takiego powiedział dziekan??
- "Wypierdalaj z tej uczelni!!"

7

najpierw posprawdzaj wszystkie styki w instalacji ja miałem podobnie w ktm, potem się okazało że to jakiś przekaźnik i wystarczyło wyjąć i włożyć spowrotem wszystkie bezpieczniki

husaberg  fe501SM   ktm 990 super duke (sprzedam)

8 Ostatnio edytowany przez figiel (2012-03-20 16:29:49)

sprawdź czy te 2 śrubki od rozrusznika co trzymają go na miejscu są przykręcone
http://www.losangelesmotorcyclesalvage.net/catalog/!B8-t(vgEGk~$(KGrHqN,!lEEyjC2S9WBM4eu7BCBw~~_1_4443_1.JPG

WARSZAWSKI TERROR KAPUTT !  / Yamaha WyjątkowaRzeźba

9

A jakby co to mam na zbyciu moduł od DRZ SM.
Stan igła. Chętnie oddam w dobre ręce:)

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

10

Do bdsm.cyp
niestety już wszystko sprawdzone kilka razy :( a własnie miałem nadzieje ze w tym tkwi problem

Do figiel:
a co te śrubki mają do iskry? rozrusznik kręci więc masa jest na pewno... chyba ze cos przeoczyłem

dukeSebo i hacker33 poszły do was PW

Dzięki panowie za pomoc

11

miałem taki efekt że rozrusznik był odkręcony i jak się naciskało guzik to tylko takie pykanie, i nie palił, też myślałem że pod kanapą tkwi problem, ale zauważyłem te śrubki przypadkiem, po dokręceniu normalnie odpalał, dziwne coś

WARSZAWSKI TERROR KAPUTT !  / Yamaha WyjątkowaRzeźba

12

Pyka przeważnie przekaźnik i przeważnie wtedy gdy jest słaba bateria.

Jeszcze jedna prośba do posiadaczy DRZów. Jak by ktoś przyłożył ucho do modułu zapłonowego i przekręcił kluczyk (w pozycje zapłonu oczywiście) a potem mi powiedział czy słyszy cokolwiek. U mnie tak jak pisałem wcześniej coś bzyczy i z góry założyłem, że tak być nie powinno...

13

no dobrze, moduł chyba jest dobry. Odkryłem za to, że "bzyczenie" zmienia się pod wpływem wpinania i wypinania pinu z cewki. Więc może to jednak cewka... Jak się okaże, że cewka też jest dobra to zgłupieje kompletnie. Jedyna rzecz jaka jeszcze mi przychodzi do głowy to po prostu jakiś pęknięty kabel/nie łącząca kostka itp. Chrystusie niebieski... Życzcie szczęścia :P

A co do tych śrubek to je dokręciłem na wszelki wypadek i dalej to samo...

14

śledziu napisał/a:

no dobrze, moduł chyba jest dobry. Odkryłem za to, że "bzyczenie" zmienia się pod wpływem wpinania i wypinania pinu z cewki. Więc może to jednak cewka... Jak się okaże, że cewka też jest dobra to zgłupieje kompletnie. Jedyna rzecz jaka jeszcze mi przychodzi do głowy to po prostu jakiś pęknięty kabel/nie łącząca kostka itp. Chrystusie niebieski... Życzcie szczęścia :P

A co do tych śrubek to je dokręciłem na wszelki wypadek i dalej to samo...

powodzenia :) jak coś to ja jestem z Warszawy i mogę pomóc jak będę mógł w jakiś sposób POZDRO

Suzuki drz 400 SM K6

15

Sprawa załatwiona, moduł jest dobry. Cewka również. Okazało się, że nie było blaszki trzymającej przewód wysokiego napięcia pod lewym deklem silnika. Dalej się domyślacie... przewód przetarł się o kosz alternatora.
A co do brzęczenia modułu to nie mam pojęcia czemu tak- nie znam się na elektryce zbytnio. W każdym razie gdy wymieniłem przewód to moduł po brzęczał jeszcze kilka minut i ucichł.