31

Odp: SM w 'dłuższe' trasy

Niestety prawdziwe sm to zaprzeczenie turystyka który powinien być stabilny, wygodny i osiągać większą prędkość bez nadmiernego piłowania. Sam długo szukałem złotego środka padło na (chyba) najbardziej popularne moto na forum. W weekend majowy zamierzam sprawdzić na własnej skórze czy wypad dalej niż 50 klocków odciśnie piętno na moim tyłku oraz psychice.

32

Co wybrałeś Michur?

33

Drz oczywiście :) dosyć długo się zastanawiałem  turystyk vs supermoto ostatecznie wygrało to drugie mimo pewnych wad na mojej wichurze jest to sprzęt znacznie praktyczniejszy oraz dający więcej radości. Padaka jest na trasie: podatne na podmuchy przy wyprzedzaniu, twarde siedzenie i dziwne wrażenie nudy na otwartej przestrzeni ale nie można mieć wszystkiego.

34

Elo.
Na swojej XR600R robię sobie wypady po 300km i nie ma dramatu, fakt że unikam prostych i przelotówek jak tylko mogę i planuje trasy głownie po górach (uczestnicy sierpniowego zlotu miel okazje je zobaczyć) i nie ma tragedii.
Fakt że jebią mnie kolana po dłuższej jeździe ale jestem wysoki 191cm i mam je mocno zgięte.
Z doświadczenia wiem że jedyną rzeczą determinującą możliwość odbywania dłuższych podróży jest wygodna kanapa.Bo z niewygodną przyjemność z jazdy kończy się bardzo szybko...

joł

35

Ja sugeruję ktm 690 SM - coś jak 30%naked i 70%supermoto. Trasy 300-400 km dziennie robiłem i da radę, mam 190 cm wzrostu(z postojami- tankowanie co 200km). Kanapa żelowa przez pierwsze 15-20 min twarda ale potem się układa od ciepła i jest ok, oryginalna kanapa na miasto i wyjazdy 100-150km lepsza. Do moto można dołożyć przednią szybkę (ktm lub puig) co zwiększa komfort podróżowania na prostych przelotach(można trzymać 130-140km/h). Jest tez tankbag dedykowany i stelaż pod kufer centralny. Świetne moto na miasto, dojazdy do pracy itp.
Nie jest to rasowe supermoto do śmigania po torze ale dość "uniwersalne supermoto" do codziennego użytku i weekendowych dłuższych wypadów.
Co do terenu się nie wypowiem bo nie jeździłem (opócz twardych szutrówek).
Na bocznych nierównych drogach żaden naked/sport o podobnej pojemności nie da rady z tym moto.

Olej co 5kkm, zawory co 10kkm - więc koszty nie biją po kieszeni.

36

Siemanko Pany, od ostatniego zalogowania na forum troszkę minęło... Ale kupiłem pierdziałke ;) Jest to Honda Dominator 650R SM ;> Dość ostro podłubana na hamowni nie byłem jeszcze ale ma ok 70KM.

a pochwale się ;)

[url]http://imageshack.us/photo/my-images/259/img0360jg.jpg/[/url]