1

Temat: SM w 'dłuższe' trasy

Serwus, jestem nowy, co nie znaczy że nie szukałem ;P
Szukam moto już od ponad 3 miesięcy i nie mogę wybrać marki i modelu... Planuję jeździć po mieście, troszkę bezdroży i sporadycznie dłuższe trasy tj. ok 300 km/dzień ( wiadomo przerwy ) Ogólnie do polatania :D
Większość znajomych ma szlifierki i turystyki więc średnia przelotowa ok 140 była by fajna ;) Nie za częste serwisy i dużo zabawy. Kwota na moto to ~15k pln. Na oku mam DRZ400, LC4 640, WR 450, XR650R i TT600R. Tak wiem duża rozbieżność waga/pojemność/żywotność. Coraz bardziej LC4 chodzi mi po głowie. No ale coś wybrać nie mogę...

Pozdro  Yankee :)

2

Odp: SM w 'dłuższe' trasy

według mnie SM w ogóle na trasy się nie nadaje ale jak już szukaj XR 650 , LC4
DRZeta dobry motor ale nie te predkośći dystanse

sprzedam części :
DRZ 400 , KTM EXC 400 / 520 / 525
zamienię koła enduro na koła SM
gg 6777220

3

140 prędkości przelotowe, średnio to się ma z sm, raz, że niewygodnie, a dwa że silnik dostanie po dupie moment. Na twoim miejscu szukałbym właśnie lc4 albo xr 650, ale w niej olej co 1000km.

4

Lc4 bierz :) ps. ładne ma kolega z forum w tych pieniadzach poszukaj w dziale "sprzedam"

525 EXC

5 Ostatnio edytowany przez figiel (2012-03-01 00:05:22)

z tych co wymieniłeś to chyba XR najlepszy do takich prędkości, bo wielki wibrator lc4 zależy jak kto lubi, a tak to w tej kasie pewnie nie znajdziesz ale SXV 550

WARSZAWSKI TERROR KAPUTT !  / Yamaha WyjątkowaRzeźba

6

Na moje to szukaj raczej nakeda stylizowanego na SM w stylu KTM 950/990 SM lub Aprilia Dorsoduro. Jednak to raczej nakedy i w teren średnio się nadają.
Miałem 950 SM i jest to jedno z najlepszych jeździdeł na świecie.

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"

7

jasne jedziesz nawet ponad litra co to ma do żeczy ja zwiedziłem drezynką ponad 6000 mil i przestan pier bo to wpozo moto i wygodne a tym bardziej że smigałem i 640 690 wiec nie zapodoawaj bez sesownej gadki ja wiem że chcesz miec takie moto i to jest twoje marzenie ale człowieku przejedz 2000km na dupie tym a tym i wtedy się wypowiadaj

8

niemam pojecia dlaczego ale na nim jest git predkosc przelotowa to jakies 140 i wystarczy bo moja to i wyciska 165 licznikowo a mam model 07,08 i jest gitara ale tu nie chodzi o to chodzi o to żeby się czuć na moto bezpiecznie i konfortowo ja stawiam na drezyne jesli chodzi o konfort nie ważna prędkość bo to się nie liczy

9

a najlepiej kup sobie skuter i wtedy wszystko zobaczysz bo predkosc przelotowa jest na miare ludzkiego oka

10

Troszkę dolozysz do tej kwoty i masz KTM 690 SM ( dziobal ). Jest kilka na allegro. Wydaje mi się ze będzie najbardziej pasował do Twoich wymagań.

11 Ostatnio edytowany przez BarteQ (2012-03-01 10:53:13)

Latałem 1 sezon (6000 km) Yamahą XT 660 X, troche cięzszy od przeciętnego SM, ale na torze też daje dużo frajdy i przedewszzystkim nadaje się na trasy, zdażało się po 700 km na dzień bez żadnych problemów. Spalanie w granicach 4,5 l/100km, i silnik bezawaryjny. Moto naprawdę daje dużo radości i dobrze go wspominam. Przejazdy przez szuter, lasy, drogi mniej utwardzone bez problemowo.

CO do Dorsoduro, też miałem ten motocykl, co prawda zrobiłem tylko 1000 km, ale coś moge powiedzieć - jeszcze cięższy od XT, dużo mocniejszy (91 KM), na trasy i na jakieś lasy/szuter gorzej niż XT, spalanie ok 7l/100km, nie raz więcej, mały zbiornik paliwa, ale jednak moto ma coś w sobie co mnie przyciągało :)

Braaaping!

12 Ostatnio edytowany przez PG660 (2012-03-01 11:10:44)

BarteQ napisał/a:

Latałem 1 sezon (6000 km) Yamahą XT 660 X, troche cięzszy od przeciętnego SM, ale na torze też daje dużo frajdy i przedewszzystkim nadaje się na trasy, zdażało się po 700 km na dzień bez żadnych problemów. Spalanie w granicach 4,5 l/100km, i silnik bezawaryjny. Moto naprawdę daje dużo radości i dobrze go wspominam. Przejazdy przez szuter, lasy, drogi mniej utwardzone bez problemowo.

ano wlasnie i do 15tys kupi sie naprawde fajny mlody egzemplarz,
sam ujezdzam xtx-a  predkosc przelotowa to jakies ~130km/h tak zeby bylo przyjemnie, leci i wiecej ale to juz jest walka z wiatrem ;],
u mnie spalanie 4-5l przy mega katowaniu pewnie i wiecej ale srednio tak sie wacha.
czesci tanie, wtrysk, "sucha miska",wygodny, tani w eksploatacji, no ale jest nieco wiekszy i ciezszy niz rasowe sm;)
warto obejrzec przynajmniej jednego, moze akurat przypasuje;)

13

Sba82 napisał/a:

jasne jedziesz nawet ponad litra co to ma do żeczy ja zwiedziłem drezynką ponad 6000 mil i przestan pier bo to wpozo moto i wygodne a tym bardziej że smigałem i 640 690 wiec nie zapodoawaj bez sesownej gadki ja wiem że chcesz miec takie moto i to jest twoje marzenie ale człowieku przejedz 2000km na dupie tym a tym i wtedy się wypowiadaj

Do kogo się odnosisz kolego? Grzeczniej proszę!

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"

14

TomNaked napisał/a:

Troszkę dolozysz do tej kwoty i masz KTM 690 SM ( dziobal ). Jest kilka na allegro. Wydaje mi się ze będzie najbardziej pasował do Twoich wymagań.

O właśnie, o dziobalu zapomniałem.

15 Ostatnio edytowany przez dukeSebo (2012-03-01 14:09:50)

gierwi napisał/a:
Sba82 napisał/a:

Do kogo się odnosisz kolego? Grzeczniej proszę!

Tak właśnie pomyślałem... rzeczowość wypowiedzi, konkretność poparta wszechstronnym doświadczeniem... co Ty tam Gierwi wiesz, w twoim wieku? doświadczenie może i posiadasz ale wyłącznie na tematy dotyczące dolegliwości reumatycznych ;)

Nowe wcielenie CRFy - SPRZĘT DO TURYSTYKI :))))) Super Duke 990 "R"
CRF 450 "R" SM na prawdziwych a nie udawanych modach  44.68[kM] 71.14 [Nm] na kole... to są mody a nie dysze i filterek /
Yamaha XS 360 Cafe Racer 78 rok;) CR