1 Ostatnio edytowany przez wojtecki (2012-01-19 17:14:42)

Temat: luz na kole [huski 610]

Mam taki delikatny luz na kole z przodu (chodzi min. na boki). To kwestia tylko łożyska czy może tam się wycierają też jakieś tulejki ?
I jeśli chodzi o łożysko to rozumiem że nie muszę bawić się w oryginały i mogę sobie sam dobrać ?

Husqvarna SM 610s 2005 [sprzedana]  ---> next ???

2

Odp: luz na kole [huski 610]

wojtecki napisał/a:

Mam taki delikatny luz na kole z przodu (chodzi min. na boki). To kwestia tylko łożyska czy może tam się wycierają też jakieś tulejki ?
I jeśli chodzi o łożysko to rozumiem że nie muszę bawić się w oryginały i mogę sobie sam dobrać ?

Najlepiej jak rozbierzesz i obejrzysz co się wyrobiło, najprawdopodobniej łożysko, jeżeli jest luz na kole. Możesz takie łożysko dobrać w sklepie z łożyskami, a jeżeli chodzi o inne podzespoły to musisz ocenić, czy musisz je wymieniać czy nie.

3

Stwierdzenie, że coś chodzi na boki można rozumieć na kilka sposobów.

Jeżeli koło rusza się na boki równolegle do osi koła to może wystarczy po prostu dociągnąć ośkę na lagach?
Koło jest za słabo ściśnięte przez lagi.

Jeżeli natomiast chcesz wymieniać łożyska to możesz kupić zwykłe w sklepie z łożyskami.
Na oryginalnym łożysku powinno być jego oznaczenie. Luz na pewno C3.
Ja za 4 do KTM-a płaciłem coś koło 60zł.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

4

hacker33 napisał/a:

Stwierdzenie, że coś chodzi na boki można rozumieć na kilka sposobów.

Jeżeli koło rusza się na boki równolegle do osi koła to może wystarczy po prostu dociągnąć ośkę na lagach?
Koło jest za słabo ściśnięte przez lagi.

Jeżeli natomiast chcesz wymieniać łożyska to możesz kupić zwykłe w sklepie z łożyskami.
Na oryginalnym łożysku powinno być jego oznaczenie. Luz na pewno C3.
Ja za 4 do KTM-a płaciłem coś koło 60zł.

Oczywiście zakładając, że zostało sprawdzone czy ośka jest dokręcona itd...

5

Rozebrałem wszystko, tulejki te w lagach wyglądają ok - bez rys czy pęknięć
Koło było dobrze dokręcone a i tak jest wyczuwalny luz
Łożyska nie wyciągałem na razie ale tam nie ma nic innego co by mogło to powodować
Luz jest minimalny, podczas jazdy myślę nikt tego nie zauważy ani nie wyczuje no ale na postoju jak zblokujemy kiere i ruszamy kołem to czuć że chodzi lewo prawo

6

piasta też? może szprychy luźne

WARSZAWSKI TERROR KAPUTT !  / Yamaha WyjątkowaRzeźba

7

jeżeli wszystko inne sprawdziłeś to zostają łożyska. Wymień i będziesz wiedział co i jak.

8

Ew. nie masz tulei rozpierającej wewnątrz piasty pomiędzy łożyskami - to mogłoby generować taki efekt.

lc4.pl - nowa strona pomarańczy
Najczęstszą przyczyną problemów z LC4 jest właściciel...

9

łożyska wymienione..wszystko gra ;)
thx