1

Temat: Kto sie podejmie Cross na SM

siema siema.

Pytanie takowe sie pojawilo w mojej glowie. Czy jest ktos na forum, osoba prywatna, lub tez macie namiar na jakiegos mechanika, ktory zrobilby zamianke crossa na SM. Chodzi mi konkretnie o zmiane w DRZcie. Ktos sie orientuje jakie sa koszta takiej operacji?

Pzdro szeset !

W poszukiwaniu sprzeta...

2

Odp: Kto sie podejmie Cross na SM

A co oprocz kol chcesz zmienic ?

DRZ 400 Y
Husaberg F(E)S 570

3

nowe koła + tarcza przód + zacisk + pompa ham. ~ 7000 PLN, na przykład, używane co łaska

4

Musztardowy, masz wiadomość na PW. Jeśli masz jakieś pytania to spokojnie i bez krępacji... o wszystko możesz pytać. :)

Nowe wcielenie CRFy - SPRZĘT DO TURYSTYKI :))))) Super Duke 990 "R"
CRF 450 "R" SM na prawdziwych a nie udawanych modach  44.68[kM] 71.14 [Nm] na kole... to są mody a nie dysze i filterek /
Yamaha XS 360 Cafe Racer 78 rok;) CR

5

Dzieki za szybkie odpowiedzi. NA PW poodpowiadam w domu, bo chwilowo jestem w pracy.

Hansklos piszesz ze 7tys za zmiane? Drogo wychodzi,  chyba ze to taka zamiana na tip top .Interesuje mnie zmiana na poziomie powiedzmy srednio zaawansowanym, bardziej na czesci sredniej klasy (kasy).  Byloby to moje pierwsze SM wiec bez sensu byloby pakowac hajsy.

6 Ostatnio edytowany przez Musztardowy (2012-01-18 15:39:03)

aha i najwazniejsze... jakie sa mniej wiecej koszty robocizny takiego przedsiewziecia? rozumiem ze to uzaleznione jest od stopnia zaawansowania zmian. Powiedzmy na takim podstawowym poziomie.

Edit:
Sory ze dopisuje nowe odpowiedzi ale przez plecy mi tu zagladaja... :P

7

Jeśli potrafisz sam zdjąć koło to zrobisz wszystko sam.

Podam Ci przykład moich inwestycji:

Nowe koła + tarcza motomaster kupione w UK, koszt: ~3500pln + VAT
Zacisk motomaster (nówka, z drugiej ręki od kolegi z forum): ~900pln
Adapter do zacisku (tak żeby wszystko było elegancko pnp) ~300pln
Opony - używki, ceny różne..

ii to chyba u mnie było tyle. Pompa hamulcowa seria, miałem już drugi zestaw napędowy więc przyoszczędziłem na tym.

Wypadałoby zmodyfikować zawieszenie jeszcze, ja tego na razie nie zrobiłem, więc nie pochwalę się doświadczeniami.

---

Pozdrawiam
Hubert

8

Koła + przeplecenie tylnego 1120 zł
adapter zacisku-150zł
Napęd-tylko zębatki 130zł
Klocki p/t 100zł

To tylko przeróbka podstawowa żeby moto stało na kołach i jeździło i hamowało.
I jeździ dalej.

Obniżenie zawieszenia przód- 0 zł słownie zero złotych polskich. Samemu.
Tył się jeszcze frezuje :p

Tak więc koszta są różne.

Koła do DRZty 1500-2500zł z tarczami.
Adapter 180zł wyrzeźbiony lub 300 fabryka alu anoda itd.
Tylna tarcza 220mm - 0 zł jak się zamienisz z kimś na tą  240mm z kół sm.
Tulejki pasują.
Ew napęd.

Taki zestaw oryginalna tarcza 310 + oryginalny zacisk + pompa wystarczają jeśli się nie ścigasz.
Opony? Proszę bardzo, piszesz PW do szwini lub szukasz na allegro.

joł

9

Jeszcze jedno.
Rób sam, pytaj na forum, szperaj w necie, myśl. Jest pełno gotowych rozwiązań. Po h*j dać komuś zarobić bez gwarancji że zrobi to lepiej niż Ty sam.

joł

10

Jeżeli masz DRZ w wersji S lub E i chcesz przerobić ją na SM to chyba najtaniej będzie kupić oryginalne klamoty z DRZ SM.

Za koła, przednie zawieszenie, tarcze itp powinieneś dać max 3tys.

Robocizna to tylko podmiana przedniego zawieszenia i kół.
Zrobisz to samemu w jakąś godzinę.
Z narzędzi będziesz potrzebował klucz nasadowy 8, 12, klucz płaski 10, 12, klucz nastawny, zestaw imbusów, wkrętak krzyżakowy.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

11 Ostatnio edytowany przez figiel (2012-01-18 20:06:00)

albo najtańsza przeróbka:
http://www.ozvmx.com/images/forum/dt7.jpg
na allegro są tarcze do e 270 mm z adapterem za 500 zł, niby nie duża różnica ale zawsze coś

WARSZAWSKI TERROR KAPUTT !  / Yamaha WyjątkowaRzeźba

12

sprawdź priva

13

Ze swojej strony powiem krotko , nie zapominajcie ze supermoto to tez inna charakterystyka zawieszenia i trzeba to tez zmienić aby jazda sprawiała przyjemność i pozwalała na lepsze osiągi.!

http://www.power4.pl/

power4susp@gmail.com

14

Chłopie rób sam!! nie ma nic przyjemniejszego (prawie :p) niż grzebanie przy sprzęcie!!a ty chcesz sobie odebrać tą przyjemność i jeszcze za to zapłacić. . . :(

EXC 525 : XTZ 660 : TXT 250

15

Tak jak mówiłem - 2900zł i masz SM
[url]http://allegro.pl/kompletny-zestaw-supermoto-sm-suzuki-drz-i2068661527.html[/url]

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD