1

Temat: Serwis DRZy SM

Hej,

W zwiazku z tym, ze zbliza sie czas, kiedy bede musial troche bardziej niz zwykle zadbac o swoja DRZ SM, mam kilka pytan do szanownego gremium:
-jakie klocki wybrac do seryjnego hamulca przedniego? Takie, ktore beda dobrze hamowaly i nie zezra tarczy? Moga szybko schodzic bo i tak nie robie duzych przebiegow w sezonie.
-zauwazylem, ze moje dunlopy sportmax d208 gp powoli dokonuja zywota. Zrobilem na nich kilkaset kilometrow i jestem troche zdziwiony, ze to juz ale w sumie jestem z nich zadowolony. Jakie gumy o podobnie dobrej (tak mi sie wydaje) przyczepnosci (albo lepszej) byscie polecali? Te, ktore mam, jesli dobrze pamietam, maja rozmiary 120/70 i 150/60
-jaki olej silnikowy? Aktualnie jezdze na Motulu 300V 10w40 ale troche sie pieni w tak wysokich jak obecnie temperaturach. Poza tym przy ostrym katowaniu DRZa troche mi go jednak lyka. Jest sens zmieniac na gestszy? Zostac przy full syntetyku?
-jest sens wymieniac na swiezy olej w widelcach w takim motocyklu jak moj? DRZ r 2007 z przebiegiem ok 13500km?

2

Odp: Serwis DRZy SM

Michelin Pilot Power

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"

3

1. Jezdzilem na klockach EBC MX-S185. Nie ma porownania z seryjnymi. Ogromna roznica na korzysc EBC. Polecam mimo ze kosztuja swoje. W miare szybko schodza.
2. MIałem opony - przód dwuskładnikowy Bridgestone Battlax BT002, tył - Metzeler Rensport 150/60/17 i byłem mega zadowolony. Stopale nawet na gorszej jakosci asfalcie i trzymała nawet nierozgrzana. Tam gdzie zawsze tył uciekał na starych oponach, to rensport zero uslizgow. Teraz w WR mam z przodu Maxxis Supermax i szczerze polecam. Żadnych uslizgow nawet przy stopalach z wiekszych predkosci (byc moze duza role ma tutaj mała waga Yamahy ale mimo to guma fajnie sie klei).
3. Olej... moja DR-Z 400 była z 2000 roku i non stop polsyntetyk 10w40. Motul, Castrol - jeden ch*j. łykała jak każda DR-Z, ale olej jak olej, zmienialem na czas i maszyna smigala jak nowa.
4. Jesli masz kase to profilaktycznie zmien olej, jesli zawias za miekki albo nie pracuje jak oczekujesz to zmien. Szczerze, jesli chodzilo by o mnie, to bym nie zmienial. zostawilbym sobie to na zime najwyzej...

4

Z olejem w lagach poczekaj do zimy, tym bardziej że jak to sam napisałeś -nie robisz dużych przebiegów w sezonie.

joł

5

nie łudz się tam już nie ma żadnego oleju tylko jest glut a wymiana to są groszowe sprawy :)

www.propitbike.pl

6

W drzcie osobno leje sie olej do skrzyni i silnikowy? Czy poprostu olej silnikowy odpowiada tez za skrzynie?

https://instagram.com/jac__ek

7

w dr-z jest jeden olej w silniku i skrzyni ;)

8

-ferodo FDB892SG
-przód: Z6, diablo strada (mam na sprzedaż:), mutant//  tył: lasertec, qualifier (szybko schodzi), nawet chińska duro daje radę na suchym choć czasami dziwne odczucia
-Zostać, jak cię nie stać na 300 to inny syntetyk, ale półsynt też ok, normalne że bierze
-

psatp napisał/a:

nie łudz się tam już nie ma żadnego oleju tylko jest glut a wymiana to są groszowe sprawy :)

WARSZAWSKI TERROR KAPUTT !  / Yamaha WyjątkowaRzeźba

9

gierwi napisał/a:

Michelin Pilot Power

Swiete slowa

DRZ 400 Y
Husaberg F(E)S 570

10

PEKAWU, wpadnij do mnie, poradzimy coś. Grochowska 85, pamietasz gdzie :)

DRZ 450 E SM na modach znowu w jedynej słusznej wersji - czyli SuperMoto
Triumph Speed Triple 2010 SE

11

PeKaWu już sobie chyba poradził - daty postów ;);)

0,654l SMC AKR

"Dialogi nie dobre... Bardzo nie dobre dialogi są.
Proszę pana... Yyyy... W ogóle brak akcji jest. Nic się nie dzieje. Proszę pana..."