16

Odp: Zimowy "remont" DR-Z400

figiel napisał/a:

jak masz w calosci moto mozna sie gdzies ustawic posluchac

Prawie w całości... znaczy silnik jeszcze się da odpalić... ale niestety pozdejmowałem koła i napędy bo oczywiście nie koncentruję się tylko na silniku... łozyska kół, zawieszenia...itd...itp...też sobie robię "na nówkę"... gdybyś miał ochotę i dał radę podjechać to byłbym zobowiązany

www.mudmasters-4x4.pl

17

Prawda jest taka że jak nie rozbierzesz to nie będziesz wiedział - a i czasami to nie pomoże ;).
Słuchałem wiele DRZ i np moja z 2007 rok coś klekocze  (trochę mnie to stresowało - ale póki co nie ruszam), kumpel ma jeszcze S kę z 2001 roku z teoretycznie dużo większym przebiegiem i chodzi pięknie cichutko.
Przyczyn może być wiele od dekompresatora , po np luz na korbie .
Wg mnie pułapek nie ma żadnych w tym silniku - jest to prosta konstrukcja i jest bardzo dużo informacji w necie od serwisówki po filmiki na youtubie czy zdjęcia na Thumperlaku

18

zawsze możesz podać adres na pw, a tak to serwisówka Clymer'a tam masz wszystko podane

WARSZAWSKI TERROR KAPUTT !  / Yamaha WyjątkowaRzeźba

19

BARTMANN napisał/a:

Sporo ogólników Panowie... zaledwie parę informacji, które mają istotne znaczenie.
Bardzo proszę jeżeli ktoś remontował silnik DRZcie własnoręcznie zapewne wie czego można się spodziewać...co pomierzyć...jakie ewentualne pułapki na mnie czekają... Nie wierzę, że tutaj wszyscy oddają moto do warsztatów a sami tylko wachę leją :)

Może nikt nie zna szczegółów ponieważ w DRZ robi się remont dopiero jak się coś urwie. A to i tak nie zdarza się zbyt często.
Odchyłem od tej teorii jest figiel:)
Jeżeli robisz remont aby tylko zrobić to nie pozostaje nic jak kupić Clymera i jechać po kolei ze wszystkim.
Pomierzyć kompresje, wałki, tłok, cylinder, wał korbowy, wymienić łożyska, uszczelki, rozrząd, dotrzeć gniazda zaworowe itp. To co wyczynowej maszynie.
Żadnych pułapek tam nie ma.
Jedynie jest kilka śrub w silniku które musisz pokleić na klej do gwintów ponieważ lubią się odkręcić.
[url]http://www.thumpertalk.com/forum/showthread.php?t=634403[/url]

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

20

BARTMANN ale Ty chyba nie szukasz mechanika a raczej wróżbity. Ty nam mówisz że Ci stuka a my mamy powiedzieć co stuka.  ;)

Nowe wcielenie CRFy - SPRZĘT DO TURYSTYKI :))))) Super Duke 990 "R"
CRF 450 "R" SM na prawdziwych a nie udawanych modach  44.68[kM] 71.14 [Nm] na kole... to są mody a nie dysze i filterek /
Yamaha XS 360 Cafe Racer 78 rok;) CR

21

dukeSebo napisał/a:

BARTMANN ale Ty chyba nie szukasz mechanika a raczej wróżbity. Ty nam mówisz że Ci stuka a my mamy powiedzieć co stuka.  ;)

Nie powiem...przydałby się taki :D  Ale nie oczywiście... nie liczę na aż tyle. Razej na praktyczne porady...
Mam serwisówkę clymer'a (PDF) ale beznadziejna jakość zdjęć :(

www.mudmasters-4x4.pl

22

ja rozebrałem silnik bez rozpoławiania -> brak ściągacza do magneta i łożysk
tak rozebrany silnik oddałem do mechanika wraz z kompletem łożysk i nową korbą
rozpołowienie, wymiana łożyska i przełożenie korby = łącznie 200 zł

za korbę i tak biorą 100 zł więc reszta kosztowała mnie 100 zł po co się męczyć

resztę złoże sam

sprzedam części :
DRZ 400 , KTM EXC 400 / 520 / 525
zamienię koła enduro na koła SM
gg 6777220

23

LOMAX napisał/a:

ja rozebrałem silnik bez rozpoławiania -> brak ściągacza do magneta i łożysk
tak rozebrany silnik oddałem do mechanika wraz z kompletem łożysk i nową korbą
rozpołowienie, wymiana łożyska i przełożenie korby = łącznie 200 zł

za korbę i tak biorą 100 zł więc reszta kosztowała mnie 100 zł po co się męczyć

resztę złoże sam

W Wawie?

www.mudmasters-4x4.pl

24

ja jestem z dolnegoślaska
inne realia finansowe :)
inni mechanicy

nie pisze tu o warsztacie z szyldem bo Ci u nas to też zdzierają

sprzedam części :
DRZ 400 , KTM EXC 400 / 520 / 525
zamienię koła enduro na koła SM
gg 6777220

25

masz w wawie , zadzwon i dopytaj o cene [url]http://forum.supermoto.pl/topic17784-serwis-motowawa-zapraszm-do-odwiedzin-i-sprawdzenia-cen.html[/url]

i can do this .. here, hold my beer

26

HEMP napisał/a:

masz w wawie , zadzwon i dopytaj o cene [url]http://forum.supermoto.pl/topic17784-serwis-motowawa-zapraszm-do-odwiedzin-i-sprawdzenia-cen.html[/url]

Ooo... sprawdzę...dzięki

www.mudmasters-4x4.pl