31 Ostatnio edytowany przez babel (2011-10-21 22:02:00)

Odp: Spalanie DRZ

figiel napisał/a:
babel napisał/a:

ledwo sie bagnet moczył

ale to jak się moczył to dobrze, a tak to może po prostu ci jara olej

Tak bezpośrednio po wymianie pierwsze odpalenie i zjarała 100 ml - bez przesady - na 3 tys km dolałem jakies 0,5 litra i specjalnie jak zlewałem sprawdziłem - było ok 1,8 litra

maciey napisał/a:

A nie pomyślałeś, że masz za mało oleju w silniku, skoro się ledwo "bagnet moczy"

U mnie w instrukcji jest napisane, że powinno wejść 1,7l, a na serwisie wlali ponad 1,8l - byłem przy tym.

1,7 jak nie wymieniasz filtra z wymianą filtra 1,8 - ja leje 1,8 bo zawsze wymieniam filtr.

32 Ostatnio edytowany przez maciey (2011-10-21 22:25:44)

Mam inny silnik, więc te litrarze to zbieg okoliczności.
Chodzi mi o to, czy mierząc swoją metodą, nie utrzymujesz zbyt niskiego poziomu oleju w silniku.
A to chyba nie jest zdrowe dla jego kondycji.

0,654l SMC AKR

"Dialogi nie dobre... Bardzo nie dobre dialogi są.
Proszę pana... Yyyy... W ogóle brak akcji jest. Nic się nie dzieje. Proszę pana..."

33

maciey napisał/a:

Chodzi mi o to, czy mierząc swoją metodą, nie utrzymujesz zbyt niskiego poziomu oleju w silniku.
A to chyba nie jest zdrowe dla jego kondycji.

Stąd moje pytania i pomiar ilości zlanego oleju przy wymianie - też mnie to martwi (raczej martwiło)- wielu z tym ma problem w DRZ tach i mierzą po jeździe.
A swoją drogą co się stanie jak wlejemy np 100 czy 200 ml za dużo ?

34

Jeśli to TYLKO 100 czy 200 ml. to tragedii nie będzie.

Nowe wcielenie CRFy - SPRZĘT DO TURYSTYKI :))))) Super Duke 990 "R"
CRF 450 "R" SM na prawdziwych a nie udawanych modach  44.68[kM] 71.14 [Nm] na kole... to są mody a nie dysze i filterek /
Yamaha XS 360 Cafe Racer 78 rok;) CR

35

Wczoraj zrobiłem test:
1. Rano totalnie zimny silnik bagnet totalnie suchy
2. następnie wg procedury 3min i 3min. 2mm od dolnego końca bagnetu
3. po jeździe odczekałem 3 minuty i na sklai pomiarowej bagnetu miałem max
4. godzinę po jeździe i miałem 3/4 skali pomiarowej bagnetu

Najlepsze MOTO to SUPERMOTO

36

SUPERMOTO napisał/a:

Wczoraj zrobiłem test:
1. Rano totalnie zimny silnik bagnet totalnie suchy
2. następnie wg procedury 3min i 3min. 2mm od dolnego końca bagnetu
3. po jeździe odczekałem 3 minuty i na sklai pomiarowej bagnetu miałem max
4. godzinę po jeździe i miałem 3/4 skali pomiarowej bagnetu

U mnie jest podobnie - nawet dolałem 100 ml i teraz mam grubo ponad stan po jeździe a pomiar wg instrukcji ledwo sie moczy bagnet  - ja będę mierzył po lataniu :)

37

Jacyś dziwni jesteście z tym waszym sprawdzaniem. Skoro producent zaleca sprawdzanie 3 i 3 min to po jaki ..uj  próbujecie to poprawiać. Ja zawsze sprawdzałem jak serwisówka zaleca i nigdy nie miałem problemów z brakiem oleju. a wy raz tak raz tak, a następnym razem jeszcze inaczej. A poźniej sie dziwicie że wam się silniki zacierają. A po jęździe moim zdaniem sprawdzenie oleju nigdy nie będzie wiarygodne ponieważ olej będzi fest rozgrzany i zawsze pokaże wam cały bagnet. Także lepiej się zastanówcie czy chcecie poprawiać fabryke i roz...ebać swoje sprzęty.

LT-Z 400 --->DR-Z 400 SM+Yoshi RS2--->KTM 525 EXC SM --->MT-09--->Husaberg FS 650

38

Dzinkss napisał/a:

Jacyś dziwni jesteście z tym waszym sprawdzaniem. Skoro producent zaleca sprawdzanie 3 i 3 min to po jaki ..uj  próbujecie to poprawiać. Ja zawsze sprawdzałem jak serwisówka zaleca i nigdy nie miałem problemów z brakiem oleju. a wy raz tak raz tak, a następnym razem jeszcze inaczej. A poźniej sie dziwicie że wam się silniki zacierają. A po jęździe moim zdaniem sprawdzenie oleju nigdy nie będzie wiarygodne ponieważ olej będzi fest rozgrzany i zawsze pokaże wam cały bagnet. Także lepiej się zastanówcie czy chcecie poprawiać fabryke i roz...ebać swoje sprzęty.

To ty gadasz głupoty.
Zimą po 3 minutach olej miałem zimny jak przed odpaleniem - nic się nie zmieniało.
Na bagnecie jeszcze widziałem bąbelki powietrza.
Jeżeli pomiar ma być wiarygodny za każdym razem to najlepiej żeby olej był za każdym razem o tej samej temp.
Niezależnie czy jest +30 czy -5.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

39 Ostatnio edytowany przez dukeSebo (2011-10-27 16:22:41)

haha... ale mam ubaw zaznajamiając się z tymi waszymi procedurami... nie żebym się śmiał czy nie rozumiał problemu.
Ja mam takie magiczne okienko zwane "wziernikiem"  ;)

Może spróbujcie odpalić po 3 minutach wyłączyć silnik... splunąć przez lewe ramię odliczyć od dziesięciu do jeden i splunąć na psa urok (tym razem przez prawe ramię)  :D  no i teraz szybki pomiar aż do skutku aż za którymś razem zobaczycie max na bagnecie.  :D

Mierzcie ten olej tak by zawsze wskazywało maks na bagnecie ;)

Kur... przepraszam znów to zrobiłem, nie mogłem się powstrzymać.

CRF 450 "R" SM na prawdziwych a nie udawanych modach  44.68[kM] 71.14 [Nm] na kole... to są mody a nie dysze i filterek /

40

Sorry nie wziąłem tego pod uwagę, może dlatego że trzymam moto w wystarczająco ciepłym garażu.

LT-Z 400 --->DR-Z 400 SM+Yoshi RS2--->KTM 525 EXC SM --->MT-09--->Husaberg FS 650

41

A teraz na poważnie... czy na bagnecie będzie milimetr czy centymetr... te 100 ml. nie sprawie że zaraz zatrzecie silnik.
Te wszystkie zatarcie dotyczą się jazdy z dużymi brakami i sa najczęściej wynikiem zbyt rzadkich pomiarów.
Nowi nabywcy niewtajemniczeni w procedury olejowe, po tygodniu latania doznają szoku bo... staje im dęba silnik :|

42

No i jeszcze jedno.
Lepiej jak jest za dużo niż za mało.
No i to co hacker33 napisał, to 100% prawda.
Dodam tylko do jego wypowiedzi że przy temp. poniżej +10 lepiej trochę zmienić procedurę:
5-6min popracuje, zgasić i po 3min. sprawdzić.
Nie ma się magicznego oczka kontrolnego to niestety trzeba z tym żyć, albo zmienić moto

Najlepsze MOTO to SUPERMOTO

43

Od razu sobie ustaliłem gdzie na bagnecie jest max. Po wymianie oleju (tyle ile trza), przejechałem się dookoła komina, tak jakieś 5 minut. 3 min postał i mierzenie. Teraz mierzę po jeździe. Póki co nie bierze mi oleju prawie. Po 3 kkm musiałem dolać 150 ml.

Co do spalania to 4,5-6 l. Rekord - niecałe 4 jak wracałem z mazur w niezłej ulewie i po nocy  :cool: .

Ale jestem jeszcze początkujący, więc pewnie wzrośnie.

DRZ 400 SM

44

ja jak wleję pod korek wahy to przejeżdżam 170 - 180 km zanim muszę przełączyć na rezerwę. a jeżdżę tylko po mieście i dynamicznie :)

45

Rbt napisał/a:

ja jak wleję pod korek wahy to przejeżdżam 170 - 180 km zanim muszę przełączyć na rezerwę. a jeżdżę tylko po mieście i dynamicznie :)

mam podobnie tylko że, rezerwa sama się włącza .............. w SC57          :lol:  :D

- Jeśli dziekan nie odwoła swoich słów do  jutra to wypierdalam z tej uczelni
-- A co takiego powiedział dziekan??
- "Wypierdalaj z tej uczelni!!"