Odp: Spalanie DRZ
Na mikuni mój spalał nawet 3,5 litra.
To nie wiem co jest nie tak z moim modelem że tyle pali...
dzięki za odpowiedź, Pozdrawiam!
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
FORUM.SUPERMOTO.PL » Garaż » Suzuki » Spalanie DRZ
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Na mikuni mój spalał nawet 3,5 litra.
To nie wiem co jest nie tak z moim modelem że tyle pali...
dzięki za odpowiedź, Pozdrawiam!
Olać spalanie wachy, oleju to mi żre. W tym sezonie już rozpocząłem czwarty litr a zrobiłem ok 6000.
Ostatnio sprawdziłem olej wyzerowałem licznik i po 240 km bagnet suchy !!! MASAKRA chyba jednak na zimę czeka mnie wymiana pierścieni.
mam ten sam problem spalanie wachy 10l/100km
olej 300-400ml na 300-400km
masakra!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
nigdzie nic nie leci, czy to beda piercienie
drztka 2007r i 14000km przelatane z tłumik Arrowa / przed wymianą praktycznie spalanie bez zmian!
koledzy jakaś podpowiedz gdzie tu zaglądnąć?
byłem w serwisie i powiedzieli ze tak może być ale jak słucham ze chłopaką kolo 5-6 palą to sie wkurw**m
jak pali 10 l/100km to coś nie tak zwłaszcza że kolegom palą 2x mniej, zbadałbym kolejno gaźnik, filtr powietrza, zapłon, zawory, pierścienie, tłok... moja WR450 pali 6,5 po mieście, w trasie nie byłem ale byłoby pewnie mniej, oleju wlewam 1,0 i spuszczam 1,0 po 600/700 km - nie pobiera
Ja na pełnym zbiorniku robie ok. 140 kilometrów i musze włączyć rezerwe :) a tak apropo ile zrobi się mniej więcej na rezerwie ??
Panowie i jeszcze jedno pytanie jak to jest w końcu z tym sprawdzeniem oleju wkręcamy miarke ,czy tylko ją wkładamy do dotknięcia gwintu ,bo ja zawsze wkażdym motocyklu wkręcałem ?????
A znalazłem takie coś i bardzo mnie to zastanawia teraz :
Sprawdzanie poziomu oleju:
Olej sprawdzamy na zimnym silniku według poniższego schematu:
1.zimny silnik odpalamy na 3 minuty
2.gasimy silnik i odczekujemy kolejne 3 minuty
3.ustawiamy motor pionowo, wykręcamy i czyścimy miarkę, następnie wkładamy ja do dotknięcia gwintu i odczytujemy poziom oleju, ewentualnie dolewamy
w WR wkładamy nie wkręcamy
Panowie i jeszcze jedno pytanie jak to jest w końcu z tym sprawdzeniem oleju wkręcamy miarke ,czy tylko ją wkładamy do dotknięcia gwintu ,bo ja zawsze wkażdym motocyklu wkręcałem ?????
3.ustawiamy motor pionowo, wykręcamy i czyścimy miarkę, następnie wkładamy ja do dotknięcia gwintu i odczytujemy poziom oleju, ewentualnie dolewamy
Takim sposobem to faktycznie za każdym razem wyjdzie inny wynik.
Najlepiej sprawdzać olej po przejechaniu się motocyklem - nawet wokół osiedla ale zawsze mała rundka. A najlepiej po powrocie z większej przejażdżki.
Jak wrócisz gasisz moto, idziesz się rozebrać i sprawdzasz poziom oleju.
Miarki nie wkręcamy tylko wkładamy i wyciągamy.
Swoja drogą jakich chory kolo wymyślił sposób sprawdznia oleju - odpal na 3 minuty , zgaś na 3 miny - masakra - u mnie po wymianie oleju spróbowałem wg tej instrukcji i ledwo sie bagnet moczył - mimo że oleju wlane tyle ile trzeba.
Zawsze sprawdzam po jeździe - dobrze Hacker pisze :)
Jeśli chodzi o spalanie wachy to u mnie jest superancko - ok 4- 5 litrów (tak na oko bo nie mam licznika i zawsze sprawdzam z kumplem przebieg).
jesli chodzi o spalanie oleju to też OK - ok 0,5 litra na ok 3 tys km - przy czym przez pierwszy tysiąc na nowym oleju nie dolałem nic :)
Teraz będę częściej zmieniał olej - bo po tym przebiegu już był dosyć ciemny - jeżdżę na Agipie 10 w 60 syntetyk
Dokładnie tak jest w instrukcji od DR-Z 400 jak ktoś wymyśla sobie własne patenty sprawdzania oleju to aby się trzymać jednego sposobu.
Ja sprawdzam jak w instrukcji i to jest wg mnie najdokładniejszy pomiar, jak by można było sprawdzać jak w aucie to by to napisali.
Można to przeżyć ale gdy moto zaczyna chlać ok litra na 1000km to chyba czas zajrzeć do środka. Mnie niestety to też czeka, ale ja czekam do zimy
Ja sprawdzam jak w instrukcji i to jest wg mnie najdokładniejszy pomiar,
Tylko dlaczego to u mnie nie działa - nawet jak sprawdzam bezpośrednio po wymianie :|
może nie uwzględniasz tego co do filtra idzie, ile lejesz ?
może nie uwzględniasz tego co do filtra idzie, ile lejesz ?
No 1,8 litra wg instrukcji -zawsze wymieniam z filtrem- może coś jest spierniczone u mnie - nie wiem może jakiś zaworek do powrotu oleju z ramy do silnika - nie wiem czy coś takiego jest nawet . A uprzedzam sitko w ramie czyściłem .
Ma ktoś na to jakiś pomysł ?
ledwo sie bagnet moczył
ale to jak się moczył to dobrze, a tak to może po prostu ci jara olej
Swoja drogą jakich chory kolo wymyślił sposób sprawdznia oleju - odpal na 3 minuty , zgaś na 3 miny - masakra - u mnie po wymianie oleju spróbowałem wg tej instrukcji i ledwo sie bagnet moczył - mimo że oleju wlane tyle ile trzeba.
Tylko dlaczego to u mnie nie działa - nawet jak sprawdzam bezpośrednio po wymianie :|
A nie pomyślałeś, że masz za mało oleju w silniku, skoro się ledwo "bagnet moczy"
U mnie w instrukcji jest napisane, że powinno wejść 1,7l, a na serwisie wlali ponad 1,8l - byłem przy tym.
Czy w samochodzie, czy w motocyklach, nigdy nie brałem pod uwagę podawanych ilości. No może orientacyjnie, aby nie przelać.
Poziom ustawia się na miarkę, lub oczko.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
FORUM.SUPERMOTO.PL » Garaż » Suzuki » Spalanie DRZ
Wygenerowano w 0.044 sekund, wykonano 86 zapytań