1

Temat: Full syntetyk czy Pol syntetyk?

Bede musial wymienic w swojej maszynie olej bo stary ma juz 15 mth=550km ale nie chcialbym wydawac kasy na motorexa skoro moge zalac motulem ktorego w tej cenie dostane 2 razy wiecej. Pytanie tylko czy warto kombinowac z czyms takim? Chodzi mi tutaj o motula 10w50 ester tak jak w tym linku:
[url]http://allegro.pl/motul-5100-ester-10w50-1l-10w-50-myslowice-i1845582768.html[/url]
Prosze o info czy bedzie dobry i czy spelnia takie same klasy jak w Motorexie 10w50 fullsyntetyk. Pozdro

2

Odp: Full syntetyk czy Pol syntetyk?

motula to sobie mozna nalac do choppera ....  do kata lej shella / castrola / repsola / motorexa... nie warto oszczedzac na oliwie

suzuki ts50-->yamaha xt125x-->ktm lc4 SM HF-->ktm exc530sm-->ktm 450 smr :D

KTM the best fuck the rest

3

To co powiecie na takie cos ?

Castrol 10w50 power 1 racing:
[url]http://allegro.pl/castrol-power-1-racing-10w50-1l-warszawa-i1809350335.html[/url]

4

ja uważam że Motul 300V 15w50 jest jest dużo lepszym olejem od castrola. Wszystkie moje motocykle od zawsze śmigały na motulu i nie miałem problemu. Najlepszym wyczynowym olejem jest ELF ale nie jest on do dostania w zwykłej sprzedaży. Jedyna wada tego elfa to to że trzeba go wymieniać co wyścig.

WWW.HI-OCTANE.PL

#13 Mistrzostwa Polski

5

no a ja dokladnie moge to samo powiedziec o castrolu i shellu  na jednym jak i drugim od lat i bez zadnych problemow ...

nawin cos wicej o tym elfie ... ? oni wogole robia motocyklowe oleje ???

6

To co w koncu? Czekam na zdecydowana krotka odpowiedz:D 15w50?? WTF. Producent podaje 10w50 wiec chialbym sie trzymac tej normy.

7

ten Elf jest nie dostępny w normalnej sieci sprzedażowej. Powiem jutro dokładnie jak się nazywa bo mam gdzieś jeden baniak po nim. Gwarantują w szlifierce przyrost mocy. Dokladniejsze dane dam wam jutro jak zejdę do garażu. Co do porównania castrol/motul to rozbierałem kilka silników, ktore chodzily na castrolu i wewnątrz było dużo nagaru i cały silnik ciemny od środka, po Motulu wszystko było ok.

WWW.HI-OCTANE.PL

#13 Mistrzostwa Polski

8 Ostatnio edytowany przez cross (2011-10-03 20:33:18)

Aleksander.mx napisał/a:

To co w koncu? Czekam na zdecydowana krotka odpowiedz:D 15w50?? WTF. Producent podaje 10w50 wiec chialbym sie trzymac tej normy.

spokojnie 15w50 jak i 10w40 mozesz lac exc 530 i smr 450 na tym lataja ;)

maniek-rr312 napisał/a:

ten Elf jest nie dostępny w normalnej sieci sprzedażowej. Powiem jutro dokładnie jak się nazywa bo mam gdzieś jeden baniak po nim. Gwarantują w szlifierce przyrost mocy. Dokladniejsze dane dam wam jutro jak zejdę do garażu. Co do porównania castrol/motul to rozbierałem kilka silników, ktore chodzily na castrolu i wewnątrz było dużo nagaru i cały silnik ciemny od środka, po Motulu wszystko było ok.

a mowisz o szlifierkach czy  singlach ?

bo powiem ci robilem remont crf po castrolu i bylo git  kata poje shellem i tez bylo git

jak przygotowania do podboju szkopów ?

9

maniek-rr312 napisał/a:

ja uważam że Motul 300V 15w50 jest jest dużo lepszym olejem od castrola. Wszystkie moje motocykle od zawsze śmigały na motulu i nie miałem problemu. Najlepszym wyczynowym olejem jest ELF ale nie jest on do dostania w zwykłej sprzedaży. Jedyna wada tego elfa to to że trzeba go wymieniać co wyścig.

popieram.rowniez wszystkie moje maszyny jezdzili na 300v .skrzynia biegow lepiej chodzi na nim rowniez.roznica jest wyczuwalna.kumpel kiedyc zagotowal castrola w plastiku.wystarczy zadzwonic do dynotecha a tam powiedza ze zadne padliny tylko motul 300v i innego nie leja

Motocyklizm- Choroba dziedziczna, niestety niewyleczalna. Objawia się już od najmłodszych lat chorego, w postaci "rogala twarzowego"

10

A tak przy okazji to chcialbym spytac. Przy wymianie oleju z silnika olej jest czarny, brazowy a ze skrzynii jak zlewam to jest jak nowka. czy to norma czy moze jest tak ze w silniku jest syf i ten olej sie od razu barwi: bo powiem ze olej juz po 2 jazdach jest czarny, wtf?

11

cross napisał/a:

jak przygotowania do podboju szkopów ?

Przygotowania hmmm w czoraj polatałem w terenie bo to jest moja bolączka i muszę dużo dużo trenować. Co do wyjazdu to jest to dla zabawy i celem jest dojechanie do mety bez dubla :) będę robil co w mojej mocy żeby tak dojechać.

WWW.HI-OCTANE.PL

#13 Mistrzostwa Polski

12

[url]http://allegro.pl/motul-300v-15w50-2l-100-orginal-i1806283747.html[/url]

Maniek to o takiego motula Ci chodzi?

13 Ostatnio edytowany przez maniek-rr312 (2011-10-03 20:51:48)

to jest samochodowy :) motocyklowy jest w plastikowych baniakach 1l i 4l

[url]http://www.ceneo.pl/showPicture.aspx?productID=12281602[/url]

WWW.HI-OCTANE.PL

#13 Mistrzostwa Polski

14 Ostatnio edytowany przez imot3ph (2011-10-03 20:55:37)

Lej olej zgodny z normą podana przez producenta lub lepszy (czyli jesli masz np minimum SG, mozesz wlac SJ, ale nie SE)

Półsyntetyk to olej mineralny z uszlachetniaczami, olej syntetyczny ma kompletnie inny proces produkcyjny. Syntetyk jest lepszy, ma lepsze wlasciwosci smarne w szerszym zakresie temperaturowym. Jest lepszy, nawet do starych motocykli. A jak ktos Ci powie, ze się będzie pocił silnik po wlaniu to go nie sluchaj :)

A co do roznic miedzy firmami. Idę o zakład, że nikt nie rozrozni czy jezdzi na Motulu, Bel-Ray, Elf czy Castrolu, jesli beda mialy takia sama klasyfikację API oraz beda tego samego rodzaju (syntetyk, polsyntetyk)

Miedzy polsyntetykiem a syntetykiem roznica jest odczuwalna IMHO

15

Czyli tyle samo co Motorex:/ Ma moze ktos zalatwic 2 litry takiego oleju za nizsza cene?