1

Temat: wibracje w DR-Z

Witam,  mam pytanko - jak wyglądają wibracje w Waszych dr-zetach, u siebie od czasu, kiedy zacząłem dłużej jeżdzic zaczęły mi drętwiec dłonie i siedzisko :) sprawdziłem wszystkie mocowania silnika do ramy i wszystko zakręcone na maxa.  Dzieje się tak  na postoju i w czasie jazdy, po odkręceniu około 1/3 manetki. W lusterkach mało co widac. Ma ktos jakieś doświadczenie z takimi wibracjami lub mógłby podpowiedziec co zrobic .  Rocznik 2007 przebieg  3300km  ? Z góry dzięki.

2

Odp: wibracje w DR-Z

Napisz skąd jesteś lub uzupełnij profil o miejsce zamieszkania, może ktoś sie trafi z okolicy na DRZ i sobie porównacie. Bo tak na prawdę odczuwanie wibracji to sprawa względna. Kazdy motocykl wibruje.
Drętwienie? Mi drętwieje siedzisko jak za długo siedze przy biurku, a wibracji nie ma. Tak ze obrze jakbyś sobie porównał z inną DRZ. :)
Pozdrawiam

Osłony silnika do Suzuki DRZ 400, KTM 690, KTM 950/990

3

Napisz dokładnie o co chodzi.
Pytasz o wibracje a piszesz o drętwieniu.
Opisz te wibracje - czy to cały motocykl drży czy tylko kiera. Jaką mają częstotliwość?

mixfixpix napisał/a:

W lusterkach mało co widac

Opisz o co Ci chodzi.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

4

PEwnie chodzilo mu o to ,ze lusterko nie drży

5

też nie rozumiem pytania, może kolega niech się bryknie na lc4

WARSZAWSKI TERROR KAPUTT !  / Yamaha WyjątkowaRzeźba

6

panowie sprawa wygląda tak, po odpaleniu chodzi normalnie na wolnych obrotach po odkręceniu manetki tak z 1/3 motocykl wpada w  wibrację na postoju jak i w czasie jazdy, podczas jazdy wibracje są takie, że aż drentwieją ręce, siedzisko, a w lusterkach nic nie widac bo wibracje zamazują cały obraz, wczoraj sprawdzałem macowanie silnika do ramy( tak wyczytałem w necie) wszystko poskręcane na maxa, ale zauważyłem że brakuje dwóch z czterech śrub macowania błotnika przedniego, podejrzewam że to przez wibracje,a wcześniej zgubiłem dwie sruby które mocuja owiewki chłodnicy. Wibracje sa na całym motocyklu i po dłuższej jeżdzie odczuwalne jest wyrażne uczucie drętwienia (mrowienia ) dłoni i siedziska . Częstotliwośc raczej jest stała po odręceniu 1/3 manetki nie wiem ile to może byc obrotów  2000 - 3000 tys ?

7 Ostatnio edytowany przez mixfixpix (2011-09-13 20:39:32)

PS. kolegę ziołeczek12 proszę o nie zaśmiecanie tematów postami z których niewiele wynika. :|

8

A moto jeździ normalnie czy ma jakiegoś muła?
Takie objawy masz od początku czy pojawiło się to pewnego pięknego dnia?

Możliwe że masz jakieś problemy ze spalaniem, brak iskry, wypada zapłon itd.
Albo może masz gdzieś luzy na częściach ruchomych silnika ewentualnie coś się stało z wałkiem balansującym.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

9

1.  przypominam sobie,że był taki moment jakby coś zamuliło, ale wydawało mi sie że  to przez paliwo i tak w sumie nie wiem za bardzo, wydaje mi się, że tak jeżdzę na tym zamuleniu, było delikatne ale jednak wyczuwalne . 2 Wcześniej raczej nie było, napewno nie aż tak jak teraz. Tak teraz myślę i faktycznie od czasu  tego zamulenia zaczęło wibrowac :/

10

Wg. mnie wibracje są spowodowane zużyciem łożysk walu korbowego i samej korby jestem pewny na 99 % ,można to sprawdzić zdejmując głowicę i cylinder, i jeśli sa wyczuwalne jakiekolwiek ruchy pionowe to jest tak jak na wstępie napisałem.

http://www.power4.pl/

power4susp@gmail.com

11

marek72 napisał/a:

Wg. mnie wibracje są spowodowane zużyciem łożysk walu korbowego i samej korby jestem pewny na 99 % ,można to sprawdzić zdejmując głowicę i cylinder, i jeśli sa wyczuwalne jakiekolwiek ruchy pionowe to jest tak jak na wstępie napisałem.

a jak ci zje łożysko to będzie słychać napierdzielanie jakby młotkiem ktoś walił w środku

WARSZAWSKI TERROR KAPUTT !  / Yamaha WyjątkowaRzeźba

12

Panowie jest gites :)  nieprzykręcone górne mocowanie do ramy wytwarzało wibracje( poluzowało się) , wczoraj wymieniłem też olej i filtr powietrza i wszystko wróciło do normy BRAK WIBRACJI, BRAK ZAMUŁKI, CHODZI JAK PSZCZÓŁKA, LATAŁEM WCZORAJ DO 1 W NOCY ZE SZCZĘŚCIA. DZIĘKI WAM  ZA POMOC. PZDR.

13

mixfixpix napisał/a:

nieprzykręcone górne mocowanie do ramy wytwarzało

to fakt,to potrafi pare kucy  oberwac :)....

dzołk... taki :) , fajnie ze moto juz smiga ok :)

i can do this .. here, hold my beer